Securitatea digitală, esențială pentru cazurile de violență domestică (II)

DE Alexandra Ștefănescu | Actualizat: 12.08.2019 - 17:44
Foto Getty Images

Telefonul mobil are două mecanisme de protecție, pe care le putem folosi pentru a ne asigura că suntem singura persoană care are acces la dispozitivul nostru. Acestea sunt parola pusă pe cartela SIM și parola sau PIN-ul telefonului.

SHARE

Aceasta este a doua parte dintr-o serie de două articole legate de securitatea digitală, în contextul cazurilor de violență domestică.

Primul articol analizează modul în care dispozitivele noastre pot fi folosite pentru a ne amenința siguranța, în timp ce al doilea articol discută bune practici și sfaturi pentru a ne proteja de aceste agresiuni.

O parolă cât o mie de cuvinte

 

Telefonul mobil are două mecanisme de protecție, pe care le putem folosi pentru a ne asigura că suntem singura persoană care are acces la dispozitivul nostru. Acestea sunt parola pusă pe cartela SIM și parola sau PIN-ul telefonului.

Când cumpărăm o cartelă, ea are, de obicei, o parolă simplă („0000”). Această parolă ne e cerută când pornim telefonul și doar atunci.

Dacă o introducem greșit, de 3 ori, cartela SIM e blocată și trebuie să mergem până la un sediu de operator de telefonie mobilă pentru a ruga pe cineva să ne deblocheze cartela. Parola telefonului mobil, diferită de parola cartelei SIM, este cerută ori de câte ori blocăm telefonul.

Pentru această parolă avem, în funcție de modelul telefonului, mai multe opțiuni de securizare: fie un PIN format din cifre, fie o parolă care conține și litere, și cifre, fie o amprentă a unui deget sau fața noastră.  

Atât în cazul telefonului mobil, cât și în cazul calculatorului sau laptopului, primul pas este să setăm o parolă. O dată ce am făcut acest lucru, parola nu trebuie scrisă pe o foaie sau lăsată la vederea nimănui.

Oricât de tentați am fi să divulgăm aceste parole, trebuie să ne reamintim că ele sunt echivalente cu accesul direct la toate datele noastre, și, mai mult, accesul la dispozitivele noastre, care pot fi, apoi, setate să ne divulge informațiile chiar și de la distanță.

Când vine vorba de o parolă bună, este necesar ca ea să fie mai lungă de 8 caractere.

În momentul de față, orice parolă de 8 caractere (litere, cifre și simboluri) poate fi ghicită de către un atacator.  

Nu folosiți, în parolele alese, informații care sunt ușor de aflat, precum numele întreg, numele animalelor de companie, locul de muncă sau data nașterii.

O parolă ușor de intuit, oricât de lungă ar fi, este slabă și va fi ghicită de către o persoană tenace, cu rele intenții.  

Pentru a crea parole ușor de reținut și sigure, recomandăm folosirea următoarei combinații:

  1. Alegeți un citat, un vers de cântec, de poezie, sau o expresie care are o semnificație aparte (ideal este să conțină și semne de punctuație, în locuri evidente).
  2. Alegeți un număr sau câteva numere, cu semnificație aparte, care să fie ușor de reținut sau ușor de căutat dacă este nevoie (codul poștal al școlii generale terminate, sau data unui Crăciun la care ați primit un cadou foarte frumos).
  3. Generați o combinație între aceste două elemente, având grijă ca lungimea parolei să fie mai mare de 8 caractere.
  4. Pentru a genera câte o parolă pentru fiecare website pe care aveți cont, adăugați numele website-ului, o prescurtate a lui sau o descriere. 

 

Exemple:

Folosim versul „Vreme trece, vreme vine” și codul poștal 100028.

○     100028vremetrece,vremevineFacebook

○     100028vremetrece,vremevineEmag

○     100028vremetrece,vremevineEmail

○     100028vremetrece,vremevineTelefon

 

Folosim expresia „Nu trageti, dom Semaca!” și data zilei de Crăciun 25 12 1990

○     Calculator!nutrageti,domSemaca25121990

○     Telefon!nutrageti,domSemaca25121990

○     Facebook!nutrageti,domSemaca25121990

 

Cum povestim pe rețelele de socializare

 

Facebook și Instagram sunt două dintre cele mai utilizate rețele de socializare.

Din punct de vedere al securității digitale, amândouă permit utilizatorilor să decidă cine poate vedea fotografiile și mesajele pe care le postează.  

Când postăm pe Facebook, avem posibilitatea să alegem cine ne va putea vedea postarea: oricine, doar prietenii noștri, sau toți prietenii noștri, cu anumite excepții. Este foarte important de ținut minte că dacă alegem ca oricine să ne poată vedea postarea, atunci orice persoană, chiar și fără cont de Facebook, poate vedea ceea ce spunem.

Ca regulă generală, orice postăm ar trebui restricționat la grupul de prieteni de pe Facebook.  

Facebook ne permite, de asemenea, din Setări, din meniul numit „Securitate și conectare”, să cerem website-ului să ne înștiințeze atunci când cineva se loghează cu contul nostru de pe un dispozitiv nou (setarea se numește „Primește alerte despre conectări nerecunoscute”).

Această opțiune trebuie activată, pentru a putea afla cât mai repede faptul că cineva a reușit să ne spargă sau să ne ghicească parola.

Dacă primim o asemenea alertă, cel mai important lucru este să ne logăm în contul nostru de Facebook imediat și să ne schimbăm parola cu una nouă, cât mai diferită de cea precedentă cu putință.  

Din aceeași zonă de meniu de pe Facebook, “Securitate și conectare”, putem vedea toate dispozitivele din care suntem logați în contul nostru, la “Unde te-ai conectat”.

Această listă trebuie revizuită o dată pe săptămână sau mai des, dacă simțim o rea intenție a unei persoane.

Dacă pe listă apare un dispozitiv care nu este al nostru, apăsăm simbolul cu trei puncte pe verticală din dreapta sa și alegem opțiunea „Deconectează-te”.

Dacă am greșit și ne-am deconectat de pe un dispozitiv care era al nostru, nu este nici o probemă - ne putem conecta la loc. Nu trebuie să ne fie teamă să eliminăm dispozitive din acea listă, dacă nu par familiare.

Similar, pe Instagram, din Setări, putem vedea toate locațiile fizice și dispozitivele de pe care ne-am logat. Dacă o locație din listă sau un dispozitiv par nefamiliare, putem alege, la fel ca în cazul Facebook, să ne deconectăm. Tot din Setări, pe Instagram, putem alege să ne facem contul unul Privat.

Pentru a face acest lucru, dăm click pe Setări, apoi „Confidențialitate”, apoi „Confidențialitatea contului” și bifăm „Cont privat”.

Un cont privat pe Instagram înseamnă că doar oamenii adăugați ca Prieteni, pe această platformă, ne pot vedeam fotografiile. Poveștile de Instagram (Stories), însă, rămân vizibile oricui - chiar și persoanelor care nu au cont de Instagram.

 

În cazul Facebook, trebuie să alegem explicit să ne dăm Check-in pentru ca locația noastră fizică să fie asociată unei fotografii sau unei postări.

Pe Instagram, avem opțiunea să adaugăm locația înainte să publicăm o fotografie.

Dacă avem orice motiv să bănuim faptul că există oameni cu rele intenții în ceea ce ne privește, care au acces la conturile noastre de Facebook sau Instagram, ar trebui să nu mai facem public, o vreme, locația în care ne aflăm.

Chiar dacă o persoană de care ne temem, sau pe care o bănuim, nu este în cercurile noastre de prieteni, ar putea să obțină acces la contul unui prieten, chiar a unuia îndepărtat, și să vadă, în felul acesta, ceea ce comunicăm pe rețelele de socializare.

Curățenie de primăvară în aplicații

 

Când vine vorba de telefonul nostru mobil, suntem tentați să avem instalate aplicații simpatice, jocuri sau aplicații utile (un convertor din sistemul imperial în cel metric, sau o lanternă). În industria de mobile, însă, apar frecvent cazuri în care aplicații aparent inofensive sunt construite de persoane cu rele intenții în așa fel încât să divulge informații despre utilizator. În articolul precedent am vorbit despre programe ce permit unei persoane cu intenții rele să controleze de la depărtare un dispozitiv - acestea nu sunt întotdeauna etichetate ca atare.

Uneori, pentru a le face să pară inofensive, această funcționalitate este adăugată unui joc.  

Dacă avem motive să bănuim că cineva are acces la informații din telefonul nostru mobil fără ca noi să fi împărțit acele informații cu respectiva persoană, trebuie să luăm la rând toate aplicațiile din telefonul mobil și să ștergem orice nu este strict necesar.

Deși ne doare să ștergem un joc de care ne-am atașat mult, această distracție nu este mai importantă decât siguranța noastră.  

Un semn că una dintre aplicațiile noastre face acțiuni la care noi nu am consimțit este faptul că telefonul nostru devine, o dată cu lansarea aplicației, mult mai lent.

Răspunde mai greu la comenzi. Acest semn nu dovedește faptul că una din aplicațiile noastre face acțiuni nepermise - unele telefoane mobile încep să funcționeze mai greoi odată cu trecerea timpului.

Însă, dacă vedem clar faptul că, odată dezinstalată o anumită aplicație, telefonul răspunde mult mai prompt la comenzi, este ideal să ocolim acea aplicație pe viitor. 

______________

Alexandra Ștefănescu este IT Security Officer, Code for Romania

Code for Romania

Acest articol face parte dintr-o serie de materiale dedicate ariilor de cercetare din programul Civic Labs derulat de Code for Romania.

Code for Romania urmărește folosirea imensului potențial transformativ al tehnologiei pentru binele public. 

Din 2016, livrează pro-bono aplicații software cu impact social, care ajută comunitățile să crească și simplifică interacțiunea dintre cetățean și instituții.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te