Newsweek Smart City - Schimbări majore în era digitală

DE Newsweek România | Actualizat: 25.11.2019 - 15:42

Ritmul dezvoltării tehnologice este ca un tsunami. Modelele de afaceri se schimbă acolo unde Uber nu deține mașini, Airbnb nu are hoteluri și Alibaba nu are inventar. Un raport recent indică faptul că 40% din întreprinderile din Fortune 500 vor dispărea până în 2024.

SHARE

Chiar dacă digitalul nu va însemna chiar totul, acesta va avea impact asupra tuturor domeniilor. Mulți prezic că economia globală se va dubla în următoarele câteva decenii.

China devine cea mai mare economie din lume, în timp ce India va fi împins SUA pe locul trei.

Această creștere nu se datorează numai tehnologiilor, dar ecosistemele digitale care există astăzi vor juca un rol major.

În era digitală, megaorașele contează mai mult decât statele; lanțurile de aprovizionare vor conta mai mult decât piețele tradiționale; conectivitatea va fi o sursă de putere mai importantă decât capacitățile militare.

În era digitală, securitatea rețelelor va conta mai mult decât protecția frontierelor.Transformarea digitală este mai profundă decât conectivitatea. Creează noi ecosisteme, noi așteptări, noi oportunități și noi modele de afaceri. Iată câteva exemple:

Economia bazată pe date

Datele, spre deosebire de alte resurse, nu sunt greu de mișcat. Datele nu se limitează la geografii.

Dacă datele devin noua monedă, atunci creditele de date pot fi schimbate pentru alte resurse - cum ar fi bunuri și servicii.

Frontierele globale pot fi mai puțin relevante, deoarece comercializarea datelor nu este afectată de granițele fizice tradi-ționale precum munții sau râurile.

Aceasta înseamnă că un aspect fundamental al economiei noastre globale - granițele națio-nale și fizice - s-ar putea schimba.

Pentru a obține cele mai bune dintre noile sisteme ecologice create prin digitalizare sunt necesare standarde pentru a reglementa accesul, securitatea și confidențialitatea.

Standardele comune vor crea granițele noului ecosistem. 

Automatizarea în toate domeniile 

Ca și în cazul datelor, automatizarea este probabil să devină mult mai perversă, deoarece mașinile schimbă date între ele.

Nu este vorba doar de mișcarea obiectelor fizice. Include automatizare inteligentă, AI și învățare automată.

Prezicerile sunt că va avea un impact asupra a peste două treimi din locurile de muncă care există astăzi.

Schimbările la nivel local

Aceasta abilitează noi actori, creând un ecosistem mai complex și provocator, cu noi cerințe, instrumente noi, echilibru nou între comunitate și aleși.

Există o revoluție socială majoră care va șoca sistemul partidelor, deoarece revoluția tehnologică introduce noi tipuri de participare.

Oamenii doresc să revizuiască ce este delegat, cui, la ce preț și pentru ce valoare adăugată.

Modul în care măsurăm și prețuim creșterea

Într-o lume în care frontierele au devenit mai puțin importante, oamenii au devenit mai adaptabili, iar tehnologia joacă un rol mai puternic în luarea deciziilor, cei care evaluează economia bazată pe PIB ar putea avea nevoie să se gândească din nou.

Economia noastră digitală s-ar putea baza pe valoarea pentru societate și nu pe creșterea absolută a numărului de bunuri și serviciilor vândute.

Creativitatea, mai degrabă decât capitalul, poate ridica acele țări care sunt noii creatori de avere.

http://ideasnetwork2030.com/forum-digital/

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te