Inteligența artificială, parasolarul virtual și ochelarii cu proiecție pe retină

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 15.02.2020 - 10:13

Fie că este legată de conducerea automatizată, casa inteligentă, lumea gadget-urilor sau producție, inteligența artificială (AI) începe să devină din ce în ce mai mult o parte integrantă a vieții de zi cu zi.

SHARE

Bosch a făcut un nou pas la CES 2020, prezentând primul parasolar auto virtual și Light Drive, un sistem ce poate transforma ochelarii normali într-unii inteligenți.

Parasolarul digital transparent prezentat de Bosch la CES 2020 este prima aplicație AI dezvoltată special pentru sectorul auto.

Specialiștii au înlocuit parasolarul obișnuit cu un ecran LCD perfect transparent, conectat la o cameră video, care monitorizează habitaclul și detectează direcția în care privește șoferul, și o serie de senzori ce monitorizează intensitatea luminii soarelui și unghiul de incidență al acesteia.

Cu ajutorul algoritmilor inteligenți, parasolarul virtual Bosch analizează aceste informații în timp real, mapează fața șoferului și întunecă dinamic numai zona prin care strălucirea soarelui îl poate deranja pe acesta.

Restul câmpului vizual al șoferului nu este, astfel, în niciun fel obstrucționat, ceea ce sporește vizibilitatea, confortul și siguranța la volan. Produsul a câștigat „Premiul pentru Inovație” la CES 2020.

Tot la cel mai important târg de tehnologie al anului, Bosch Sensortec a surprins cu lansarea Light Drive, un sistem mic și ușor, aproape invizibil, care poatre transforma ochelarii normali în ochelari inteligenți.

Sistemul optic inovator Light Drive reprezintă o combinație de tehnologii dintr-o singură sursă, care include oglinzi acționate electromagnetic MEMS, elemente optice, senzori și un fel de proiector pentru redarea informațiilor direct pe retina utilizatorului.

Nu există un afișaj vizibil din exterior sau o cameră integrată, două probleme care au dus la descurajarea utilizatorilor altor tehnologii de ochelari inteligenți.

Iar tehnologia disruptivă de proiecție revoluționează obiectele care pot fi purtate întreaga zi cu o transparență totală percepută pentru utilizator și cu acceptare socială radicală, grație invizibilității aproape depline pentru ceilalți.

Light Drive poate afișa, într-un format minimalist și confortabil, orice date transmise de un dispozitiv mobil conectat - informații de navigație, apeluri telefonice, notificări sau mesaje de la aplicații precum WhatsApp.

Un scanner cu lumină colimată scanează un element holografic (HOE), care este integrat în lentilele ochelarilor inteligenți, iar acest HOE redirecționează fasciculul de lumină pe suprafața retinei umane, formând direct o imagine care este întotdeauna luminoasă, privată și clară, chiar și în lumina directă a soarelui, grație luminozității adaptive.

Tehnologia este compatibilă cu lentile curbe și de corecție, Light Drive fiind astfel interesant și disponibil și pentru utilizatorii care deja poartă ochelari prescriși de medic.

Dispozitivul are aproximativ 45-75 mm x 5-10 mm x 8 mm (L x h x l, în funcție de integrarea la nivelul clientului) și o greutate mai mică de 10 grame, ceea ce ajută producătorii de ochelari să se bucure de flexibilitate cu privire la reducerea lățimii ramelor de ochelari, pentru a crea un design elegant și a elimina designul vizibil butucănos al ochelarilor inteligenți din prima generație.

Printre avantajele tehnologiei se numără îmbunătățirea siguranței în trafic, mai ales pentru bicicliști, trotinetiști sau șoferi, și, bineînțeles, minimizarea comportamentului inacceptabil din punct de vedere social - verificarea obsesivă a telefonului, la orice sunet sau vibrație.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te