Alternativele „sintetice” la carne au ajuns deja pe rafturile supermarket-urilor, iar, în curând, ar putea fi disponibile și "imitații" de fructe de mare.
Specialiștii afirmă că, deoarece mările și oceanele nu conțin resurse infinite, iar pescuitul excesiv a dăunat, și continuă să dăuneze, ecologiei marine, dezvoltarea unor alternative durabile la fructele de mare este o cale promițătoare de progres.
Citește și: VIDEO Un român a fugit de poliție în Ungaria și a sărit ca-n filme de la volan. Ce căra în mașină
Specialiștii au printat 3D inele de calamar vegane. Gustul ar fi identic
O echipă ce cercetători de la Universitatea Națională din Singapore spun că au reușit să dea lovitura, realizând un inel de calamar pe bază de plante, imprimat 3D, care este atât nutritiv, cât și, potrivit lor, la fel de gustos ca originalul.
Inelul de calamar vegan, printat 3D, a fost prezentat la reuniunea de toamnă 2023 a Societății Americane de Chimie (ACS), care are loc în mod virtual și personal între 13 și 17 august la San Francisco, relatează newatlas.com.
"Cred că este iminent faptul ca oferta de fructe de mare să fie foarte limitată în viitor", a declarat Poornima Vijayan, care prezentat inelul de calamar printat 3D.
Citește și: O nouă stațiune apare în nordul litoralului. Va fi tot de „fițe”, iar investiția este de 10.000.000$
"Trebuie să fim pregătiți din punct de vedere al proteinelor alternative, în special aici, în Singapore, unde peste 90% din pește este importat", a adăugat el.
Pe piață deja există unele imitații de fructe de mare, cum ar fi imitația de carne de crab, dar acestea sunt făcute din pește alb tocat și remodelat.
Crearea unei imitații de fructe de mare pe bază de plante care să aibă un conținut nutrițional și textura și aroma necesare este o premieră.
Cercetătorii au combinat două surse vegetale durabile și bogate în proteine: microalge și fasole mung. Microalgele au fost o alegere evidentă, având în vedere gustul său "de pește", în timp ce fasolea mung este un produs rezidual subutilizat de la fabricarea tăițeilor din amidon, un ingredient popular în bucătăria asiatică.