Ce impact va avea asupra piețelor financiare Libra, cryptomoneda Facebook

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 19.06.2019 - 11:47
Foto: cnet.com

Facebook vrea să revoluționeze tranzacțiile online prin intermediul propriei cryptomonede – Libra, urmând crezul exprimat de Mark Zuckerberg la începutul anului: Trimiterea de bani online ar trebui să fie la fel de simplă ca trimiterea unei poze.

SHARE

Noua monedă digitală, ce va fi lansată în curând de gigantul american, ar urma să simplifice tranzacțiile online și să ofere tuturor persoanelor care au acces neîngrădit la economia digitală. Moneda va fi legată de valoarea unor valute precum dolarul sau euro. Anunțul companiei a stârnit un interes uriaș printre internauți și companiile financiare, dar a stârnit și îngrijorări legate de protejarea datelor personale.

Pentru a spori încrederea și interesul în acest proiect, Facebook a cooptat un consortiu de 28 de companii, printre care se numără Uber, Vodafone, Visa, Mastercard și PayPal, care vor fi acționare în firma ce va gestiona noua monedă.

Utilizatorii platformelor de socializare și mesagerie – Facebook, WhatsApp și Instagram – vor putea realiza tranzacții cu nouă monedă lansată de gigantul IT, începând cu prima jumătate a anului 2020, potrivit explicațiilor date de Facebook.

Libra nu va fi o cryptomonedă de tip speculativ, valoarea sa fiind strâns legată de valoarea mai multor monede din lumea reală: dolarul, euro, lira sterlină, francul elvețian și yenul japonez, conform site-ului TechCrunch.com.

Moneda va fi controlată și gestionată de către „Libra Association” – un ONG cu sediul în Geneva, compus din 28 de companii fondatoare, printre care se numără atât Facebook, cât și giganți din domenii conexe comerțului digital.

Cum va funcționa Libra:

Libra se înscrie în rândul cryptomonedelor cunoscute sub numele de „stablecoin”, adică o monedă a cărei valoare va fi legată de valoarea uneia sau mai multor valute din lumea reală. Astfel, valoarea Libra nu va oscila atât de drastic ca în cazul Bitcoinului, ceea ce se presupune că o va face mult mai atractivă atât pentru comercianți, cât și pentru utilizatori.

Practic, conform cărții albe lansate de Facebook, Libra va parcurge un traseu de adopție similar cu cel pe care l-au parcurs și monedele tradiționale, în momentul în care s-a făcut trecerea de la plata în aur la plata în valută.

Asemenea altor monede digitale, Libra va opera pe baza tehnologiei blockchain care garantează un grad crescut de descentralizarea a monedei. În baza acestei tehnologii, orice tranzacție este realizată în mod anonim, iar informațiile despre tranzacții sunt împărțite în blocuri de date și sunt stocate într-o rețea vastă de calculatoare.

BBC scrie că aceste informații pot fi accesate de către oricare membru al comunității blockchain, întrucât informațiile nu sunt centralizate de către o bancă sau un guvern. Gradul crescut de dispersie a datelor, cât și anonimitatea acestora duce la o mai bună protecție împotriva atacurilor cibernetice.

Principalele cauze de îngrijorare:

Scandalul Cambridge Analytica a atras multe critici asupra modului în care Facebook oferă datele utilizatorilor către alte organizați terțe. În cartea albă a proiectului, Facebook scrie că va separa datele financiare de datele din conturile de socializare ale utilizatorilor.

Conform site-ului start-upcafe.ro, Calibra nu va folosi niciun fel de informații în scopul de genera reclame targetate utilizatorilor noii cryptomonede.

Senatul american a transmis, în mai, o scrisoare deschisă lui Mark Zuckenberg în care a cerut lămuriri despre modul în care compania va proteja datele utilizatorilor

Prezența din ce în ce mai puternică pe care o are Facebook pe piața comunicării online și ce are însemna intrarea acestei companii pe piața comerțului cu cryptomonede ridică alte semne de întrebare despre viitorul companiei. Există voci care consideră că Facebook are deja un monopol asupra rețelelor de comunicare și că achiziționarea platformelor Instagram și WhatsApp reprezintă, în esență, o încalcare a legii concurenței din SUA.

O altă temă importantă o reprezintă modul în care Asociația va preveni frauda și spălarea banilor. Facebook declară că Libra va folosi aceleași măsuri și sisteme automate de verificare anti-fraudă care sunt folosite și în cazul cărților de credit și a operațiilor bancare.

Totodată, utilizatorii vor beneficia de un serviciu de asistență în timp real și de posibilitatea de a-și recupera banii în cazul care acești sunt furați prin intermediul cryptomonedei.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te