EuroQCI: Statele UE s-au angajat să construiască o infrastructură de comunicaţii cuantice

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 28.07.2021 - 21:55
EuroQCI: statele UE s-au angajat să construiască o infrastructură de comunicaţii cuantice. / Foto: ciscotechblog.com

Toate statele membre s-au angajat să conlucreze, împreună cu Comisia Europeană şi cu Agenţia Spaţială Europeană, pentru a construi EuroQCI, o infrastructură securizată de comunicaţii cuantice care va acoperi întreaga UE.

SHARE

Ultima țară care a semnat declaraţia politică de stimulare a capacităţilor europene în domeniul tehnologiilor cuantice, al securităţii cibernetice şi al competitivităţii industriale este Irlanda. 

Astfel de reţele securizate de comunicaţii de înaltă performanţă vor fi esenţiale pentru a răspunde nevoilor Europei în materie de securitate cibernetică în anii următori.

EuroQCI va face parte dintr-o acţiune mai amplă a Comisiei de lansare a unui sistem de conectivitate securizată prin satelit care va pune la dispoziţie banda largă de mare viteză peste tot în Europa. Acest plan va furniza servicii de conectivitate fiabile şi eficiente din punctul de vedere al costurilor, cu o securitate digitală sporită.

Citește și: Academia Română, acuzată că a abdicat de la principiile de adevăr elogiindu-l pe Nicolae Paulescu

Securitatea cibernetică, o componentă esenţială a suveranităţii digitale

Ca atare, EuroQCI va completa infrastructurile de comunicaţii existente cu un nivel suplimentar de securitate bazat pe principiile mecanicii cuantice - de exemplu, prin furnizarea de servicii bazate pe distribuţia cheilor cuantice, o formă de criptare foarte sigură.

"Constat cu mare bucurie că toate statele membre ale UE formează un front comun şi semnează declaraţia EuroQCI - Iniţiativa europeană privind infrastructura de comunicaţii cuantice -, o bază foarte solidă pentru planurile Europei de a deveni un actor major în comunicaţiile cuantice. Astfel, îi încurajez pe toţi să fie ambiţioşi în activităţile lor, întrucât reţelele naţionale puternice vor constitui fundamentul EuroQCI", a afirmat Margrethe Vestager, vicepreşedintele executiv pentru o Europă pregătită pentru era digitală.

Citește și: Rablele salvează piața mașinilor noi în 2021

La rândul său, comisarul pentru piaţa internă, Thierry Breton, a apreciat că securitatea cibernetică este, mai mult ca oricând, o componentă esenţială a suveranităţii digitale.

"Mă bucur foarte mult să constat că toate statele membre fac parte, în prezent, din iniţiativa EuroQCI, o componentă-cheie a viitoarei noastre iniţiative privind conectivitatea sigură, care le va permite tuturor europenilor să aibă acces la servicii de comunicaţii protejate şi fiabile", a adăugat el. 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.