Un lup alb ca zăpada, inspirat din legende și readus la viață prin inginerie genetică, face valuri în lumea științei și a apărut pe coperta revistei Time.. Specia, care a inspirat celebrele animale fictive din serialul „Game of Thrones”, a existat cu adevărat și cutreiera continentele americane în urmă cu peste 10.000 de ani, în perioada ultimei ere glaciare.
Compania Colossal Biosciences, care se află în spatele acestei inițiative spectaculoase, a anunțat că a reușit să creeze trei pui de „lupi preistorici” printr-o combinație de inginerie genetică avansată și ADN antic.
Un lup alb ca zăpada a fost readus la viață prin inginerie genetică. E vechi de 10000 de ani
Însă, în timp ce realizarea tehnologică este impresionantă, sunt experți independenți care avertizează că animalele nu sunt, de fapt, lupi preistorici autentici.
Zoologul Philip Seddon, de la Universitatea Otago din Noua Zeelandă, a explicat: „Sunt lupi cenușii modificați genetic.”
Citește și: Cățelul Șuier și-a finalizat misiunea la Antidrog. A fost timp de 7 ani camaradul polițiștilor
Cu toate acestea, Colossal susține că lupul preistoric este „primul animal readus la viață”. Compania își promovează activ eforturile de a folosi tehnologii genetice similare pentru a readuce la viață și alte specii dispărute, cum ar fi mamutul lânos și tigrul tasmanian.
Experții atrag însă atenția asupra diferențelor biologice semnificative dintre animalul de pe coperta revistei Time și lupii preistorici reali care vânau în timpul erei glaciare.
Ce se întâmplă cu clona lup
Paleogeneticianul dr. Nic Rawlence, tot de la Universitatea Otago, a explicat că nu a fost clonat un lup preistoric. ADN-ul antic extras din fosilele de lup preistoric este mult prea degradat pentru a fi copiat sau clonat.
Citește și: A cheltuit 14.000 € ca să devină câine. Bărbatul obsedat de patrupede și-a deschis Zoo
„ADN-ul antic e ca și cum ai pune ADN intact într-un cuptor la 500 de grade peste noapte,” a spus dr. Rawlence pentru BBC News. „Rezultatul sunt fragmente – așchii și praf. Poți reconstrui, dar nu este suficient de bun pentru a face mai mult.”
În schimb, echipa de de-extincție a folosit tehnologia biologiei sintetice pentru a edita materialul genetic al unui animal viu. În acest caz, au fost inserate secvențe specifice în ADN-ul unui lup cenușiu, specie care are codul genetic intact.
Citește și: Primul câine-robot care a alergat un maraton cu doar o singură încărcare a bateriei. Ce timp a avut?