O gaură neagră, expulzată de o forță misterioasă din centrul unei galaxii. Cercetătorii, derutați

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 08.01.2021 - 22:47
Foto: pexels.com
Foto: pexels.com

Oamenii de știință sunt nedumeriți de o lipsa unei găuri neagre supermasive care, în mod normal, ar fi trebui să stea în centrul galaxiei A261-BCG, care se află la 2,7 miliarde de ani lumină de Pământ.

SHARE

Potrivit cercetătorilor de la mai multe universități din America de Nord, pare să existe un fenomen extrem de neobișnuit în galaxia A2261-BCG.

Ei cred că este primul exemplu de o așa-numită gaură neagră „în retragere” - o gaură neagră care a fost expulzată din centrul galaxiei de o forță puternică, relatează Skynews.

Citește și

PREMIERĂ NASA a participat la prima teleportare cuantică. Ce impact are asupra omenirii

Natura acestor găuri negre a fost descrisă într-un studiu care va fi publicat de revista American Astronomical Society, condusă de dr. Kayhan Gultekin de la Universitatea din Michigan.

Aproape fiecare galaxie mare din univers conține o gaură neagră supermasivă în centru, cu o masă de milioane sau miliarde de ori mai mare decât a soarelui. Deoarece masa unei găuri negre centrale este comparabilă cu masa galaxiei în sine, astronomii se așteaptau ca galaxia din centrul lui Abell 2261 să conțină o una dintre cele mai mari  găuri negre cunoscute din univers.

Cum poate să dispară o gaură neagră

Dr. Gultekin a studiat galaxia A2261-BCG folosind observatorul cu raze X, Chanda, iar cercetările făcute de echipa sa au confirmat că nu există emisii de raze X din centrul galaxiei și nici în vreunul dintre cele patru noduri stelare descentrate, care ar fi putut să confirme prezența găurii negre.

Citește și

O misterioasă undă radio de pe o planetă asemănătoare cu Terra îi intrigă pe oamenii de știință

 

"Am fost foarte sceptic și am crezut că vom vedea ceva chiar în centru. Dar s-a dovedit că nu e cazul. S-a dovedit că nu se află în niciuna dintre aceste locații", a declarat dr. Gultekin pentru revista Motherboard.

Echipa condusă de Dr. Kayhan Gultekin de la Universitatea din Michigan,  a luat în considerare o explicație alternativă conform căreia gaura neagră a fost evacuată din centrul galaxiei gazdă. Acest eveniment violent ar fi putut rezulta din fuziunea a două galaxii.

Când găurile negre ale celor două galaxii se îmbină, ele produc ondulații în spațiu-timp numite unde gravitaționale. Dacă cantitatea uriașă de unde gravitaționale generate de un astfel de eveniment ar fi mai puternică într-o direcție decât alta, teoria spune că noua gaură neagră, chiar mai masivă, ar fi fost trimisă departe de centrul galaxiei, conform University of Michigan. 

Citește și

Doi adepți ai „Pământului plat” au încercat să ajungă la marginea Pământului. Au ajuns în carantină

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te