O misterioasă undă radio de pe o planetă asemănătoare cu Terra îi intrigă pe oamenii de știință

DE Miruna Moldoveanu | 18.12.2020 - 16:40
Ilustrație artistică a planetei Proxima B din sistemul stelar Proxima Centauri, cel mai apropiat de Sistemul Solar din care face parte și Pământul/FOTO: Wikipedia

Astronomii aflați în căutarea semnelor existenței vieții extraterestre au descoperit recent o misterioasă undă radio din spațiu. Unda radio pare că vine din direcția sistemului Proxima Centauri, steaua cea mai apropiată de Sistemul Solar.

SHARE

Unda radio a fost captată în timpul a 30 de ore de observații ale telescopului Parkes din Australia, în timpul lunilor aprilie și mai ale anului trecut, conform The Guardian. Analiza acestora este în desfășurare de ceva vreme, însă cercetătorii încă nu au putut identifica dacă el vine de la un emițător terestru, precum un echipament de la sol sau un satelit în trecere.

Astronomii care lucrează în cadrul proiectului „Breakthrough Listen” se ocupă constant de ascultarea sunetelor din spațiu, dar până acum, toate undele radio pe care le-au captat au putut fi atribuite unor surse terestre. Nu și de această dată, însă.

Acest ultim semnal ar putea avea și el ca origine o sursă obișnuită de pe Pământ, însă fasciculul îngust cu o frecvență de aproximativ 980 mhz, pare să fie consistent cu mișcarea unei planete îndepărtate, fapt ce face și mai interesant acest misterios fenomen. În urma descoperirilor, cercetătorii pregătesc un articol științific în care își detaliază concluziile inițiale.

Unda radio venită din direcția stelei Proxima Centauri, o pitică roșie la distanță de 4,2 ani lumină de pământ, nu a mai fost detectată de la prima sa observare, conform cercetătorilor – „este vorba de un prim candidat serios de la semnalul Wow!”, a declarat un cercetător care a cerut să rămână anonim.

Semnalul „Wow!” de care vorbește astronomul a fost un fascicul scurt de unde radio detectat de observatorul Big Ear Radio din Ohio în 1977. Acest semnal, extrem de neobișnuit, a provocat atunci un val de entuziasm printre cercetători. Jerry Ehman, astronomul care a observat primele date a scris „Wow!” lângă observațiile sale inițiale, iar de aici a venit și numele semnalului, potrivit Digi24.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.