Aurul este un element chimic care nu se formează prin reacţii chimice obişnuite. Pentru a obţine un atom de aur este nevoie de lipirea laolaltă a 79 de protoni şi 118 neutroni pentru a forma un singur nucleu atomic.
Un astfel de element necesită o reacţie de fuziune nucleară foarte intensă. Însă astfel de reacţii de fuziune nu se produc suficient de frecvent, încât să explice abundența de aur atât pe Pământ, dar şi pe alte planete ale Sistemului Solar.
Coliziunile dintre stelele neutronice nu se produc suficient de frecvent pentru a explica abundenţa aurului în Cosmos, ceea ce înseamnă că mai există şi alte mecanisme necunoscute care produc aur.
Studiile anterioare au arătat că ciocnirile dintre stele neutronice împrăştie un „duş de aur” în spaţiul din jur. Dar aceste studii nu au ţinut cont de raritatea acestor coliziuni.
Noul studiu realizat de Universitatea din Hertfordshire, Marea Britaniep, a analizat un volum uriaș date şi a generat modele computerizate robuste cu privire la evoluţia galaxiilor şi la producerea de noi elemente chimice. Prin aceste modele, s-a explicat apariția multor elemente chimice, dar aurul a rămas o enigmă.
„Există ceva acolo, despre care nu ştim încă nimic, şi care produce foarte mult aur”, este concluzia studiului.