Cum ne va schimba viața tehnologia 5G. Domeniile pe care le va revoluționa

DE Vlad Turcanu | Actualizat: 24.09.2020 - 11:22
FOTO: zonait.ro

Tehnologia 5G va avea un impact profund asupra fiecărei activități umane. Aceasta va accelera inovația, va conecta comunitățile și va ajuta la securizarea lumii noastre.

SHARE

Care sunt zonele unde impactul va fi mare în urma lansării tehnologiei 5G?

Sănătate 

Medicii nu doar că vor diagnostica, ci vor efectua operații și alte proceduri de la distanță.

Mediul înconjurător

Dispozitivele conectate vor transforma datele privind condițiile meteorologice, sănătatea plantelor, sănătatea culturilor, umiditatea, nivelurile minerale și chimice, prezența dăunătorilor și altele afectând direct alocarea forței de muncă, gestionarea costurilor și reducerea deșeurilor.

Clădiri inteligente

Controlul automat al fiecărui sistem de construcții, inclusiv instalațiile de climatizare, iluminatul, focul, securitatea, energia și utilizarea apei prin combinarea datelor de la mai multe structuri și sisteme vor depinde și ele de rețeaua 5G.

Orașe inteligente

Senzorii Internet of things (IoT) vor monitoriza și colecta date despre orice, de la calitatea aerului, la consumul de energie, până la traficul rutier. 5G-ul va putea folosi inteligența artificială pentru a analiza cantitățile masive de date colectate pentru a automatiza procesele care în prezent sunt realizate manual.

Transport

Trecerea către automobilele care se conduc singure este deja în curs de desfășurare. Capacitatea de a comunica în timp real cu alte autovehicule și infrastructura rutieră vor fi esențiale, iar 5G-ul va fi încorporat în toate acestea.

Potrivit descoperă.org, tehnologia 5G, următoarea generație de tehnologie de rețea mobilă, va avea viteze de cel puțin 10 ori mai mari decât rețelele 4G de astăzi.

Viteza și capacitatea 5G este atât de mare încât va depăși cu mult capacitățile majorității dispozitivelor de consum la care este conectat.

De exemplu, televizorul 5G de generație viitoare va putea furniza mult mai mulți pixeli decât televizoarele HD sau chiar cele 4K din ziua de astăzi. Prețul pentru un display de ultimă generație va fi destul de mare deși nivelurile de definiție ale acestuia vor depăși acuitatea vizuală a majorității oamenilor, astfel că nu mulți vor găsi motive suficiente pentru a face un upgrade.

Ceva similar s-ar putea întâmpla și cu telefoanele mobile, unde diverși producători se află în curs de introducere a propriilor unități 5G. Folosind tehnologia actuala 4G este nevoie de câteva minute pentru a descărca un lungmetraj, dar cu 5G timpul ar fi redus la doar câteva secunde.

Acestea fiind spuse, rețeaua 5G reprezintă încă o oportunitate uriașă pentru diferite organizații guvernamentale și industriale. Multe dintre ele implică dispozitive digitale conectate, denumite “internetul lucrurilor” (IoT). Unul dintre liderii tehnologiei 5G prevede 18 miliarde de dispozitive conectate la IoT până în anul 2022.

Impactul 5G asupra IoT este de așteptat să rezulte din viteza extrem de mare, reducerea costurilor și capacitatea sistemului de a capta cantități uriașe de date prin intermediul unor senzori sau a altor dispozitive conectate.

Turbinele cu jet, turbinele eoline, locomotivele, căile ferate sau utilajele grele pot fi conectate la aceste sisteme IoT pentru obținerea unor rezultate mult mai rapide și mai eficiente.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te