„Vertical Madness Reloaded“: Romaniacs 2021, etapă în CM de Hard Enduro. Concurenți, din 50 de țări

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 21.07.2021 - 15:27

Cea de-a 18-a ediție Romaniacs, cel mai dificil raliu hard enduro din lume și cel mai important eveniment de profil din Europa centrală și de est, programată în perioada 27-31 iulie, include, în premieră, o etapă maraton și punctează și în Campionatul Mondial de Hard Enduro.

SHARE

Romaniacs 2021 va plusa la capitolul anduranță prin includerea unei etape maraton, conform organizatorilor Practic, în acest an concurenții vor avea ocazia să-și testeze și abilitățile de mecanici, între ziua a doua și a treia a competiției nefiind permis ajutorul echipelor de asistență tehnică.

„Vertical Madness Reloaded“, cum a fost numită ediția din acest an, este caracterizată, ca și cea din 2020, de urcări și coborâri extrem de abrupte și lungi, diferențe mari de nivel și altitudine, precum și de absența Prologului. Tradiționalul show urban din centrul Sibiului, menit să stabilească ordinea de start pentru prima dintre cele patru zile în munți, a fost înlocuit cu o sesiune de calificări în off-road, pentru a nu se crea aglomerație în oraș în contextul pandemiei de COVID-19.

Citește și: Tomată, fostul soț al Elenei Băsescu, are o nouă iubită care, inedit, seamănă leit cu EBA

Etapa maraton, un „condiment”, posibil, decisiv

 „Ideea unei etape maraton stăruie în mintea noastră de ani de zile. Am început să o planificăm acum doi ani și, în sfârșit, o vom pune în aplicare anul acesta. Concurenții vor avea șansa de a-și testa abilitățile de mecanici, iar această etapă maraton ar putea chiar să fie decisivă în lupta pentru podium, la toate cele cinci clase (Gold – cel mai dificil traseu, Silver, Bronze, Iron, Atom). Fiind în imposibilitatea de a organiza tradiționalul Prolog, la care ne erau alături mii de spectatori, am fost nevoiți să condimentăm cumva această ediție și să creăm entuziasm“, a explicat Martin Freinademetz, organizatorul Red Bull Romaniacs.

Practic, concurenții își vor vedea ultima dată mecanicii în punctul de service din ziua a doua. Acesta a fost mutat mai aproape de sosire, însă tot va trebui să ruleze aproximativ o oră pe traseul dur de la Romaniacs până vor ajunge la finișul celei de-a doua zile de raliu.

Citește și: Dezvăluire: Aida Yespica, fosta iubită a lui Mutu, s-a culcat cu toți jucătorii de la Inter și Milan

Seara vor putea să lucreze la motociclete, dar nu va fi permis ajutorul oferit de echipele de asistență tehnică. Concurenții se vor întâlni reîntâlni cu mecanicii la jumătatea celei de-a treia zile de concurs.

După cei aproximativ 500 de kilometri de traseu extrem, concurenții vor avea de trecut un ultim hop, înainte de a fi considerați „finish”-eri ai celui mai dificil raliu hard enduro din lume.

Sâmbătă, 31 iulie, faimoasă urcare de pe dealul Gușteriței, de lângă Sibiu, revine în traseul Red Bull Romaniacs, iar fanii, vaccinați împotriva COVID-19, pot merge să-și susțină favoriții.

Romaniacs 2021, inclus în FIM World Hard Enduro Championship

Anul acesta, Romaniacs, una dintre cursele pe baza cărora a fost realizată Seria Mondială de Hard-Enduro, este inclus în FIM World Hard Enduro Championship – Campionatul Mondial de Hard Enduro, fiind cea mai lungă etapă din campionat.

Concurenți din 50 de țări vor participa la cea de-a 18-a ediție a Red Bull Romaniacs, iar cei de la clasa Gold (cea mai dificilă) punctează în clasamentul mondial.

Billy Bolt (Marea Britanie – Husqvarna) este lider după ce a câștigat etapa din Italia, urmat de Manuel Lettenbichler (Germania – KTM), câștigătorul ultimelor ediții ale Red Bull Romaniacs, și de Graham Jarvis (Marea Britanie – Husqvarna), riderul care a câștigat de șase ori titlul din Carpați.

La 46 de ani, Graham a dovedit că se află în formă pentru încă un podium în România și chiar poate obține al șaptelea titlu. Pe lângă cei trei, în lupta pentru podium îi vom mai vedea și pe Jonny Walker (Marea Britanie – Beta – 2 titluri Romaniacs), Wade Young (Africa de Sud – Sherco – 1 titlu Romaniacs), Alfredo Gomez (Spania – Husqvarna) și Mario Roman (Spania – Sherco).

Cu ochii pe Norbert Jozsa, concurentul român care are șanse să termine în top 10 la clasa Gold

Norbert Jozsa este concurentul român care are șanse să termine în top 10 la clasa Gold, iar Emanuel Gyenes își va continua numărul record de participări, ajungând la 18 din tot atâtea posibile. Cu numeroase podiumuri la Red Bull Romaniacs, Mani va reveni la clasa Silver, după ce anul trecut, din pricina unei accidentări, a fost nevoit să concureze la clasa Iron.

Tot la clasa Silver va concura și Marcel Hirscher, austriacul cu un palmares legendar în schiul alpin. Debutant la Red Bull Romaniacs, Hirscher a câștigat printre altele aurul olimpic la slalom uriaș, în 2018 la Pyeongchang, deține șase titluri mondiale, și 20 de globuri de cristal (8 Cupa Mondială, 6 slalom, 6 slalom uriaș).

Austriacul nu este singurul schior care va lua startul în „Vertical Mandess Reloaded“. Elvețianul Justin Murisier este înscris și el tot la clasa Silver. Rămâne de văzut dacă vreunul dintre ei se va apropia de rezultatul lui Alex Antor (Andorra – participant la două ediții ale Jocurilor Olimpice de Iarnă), schiorul care în 2006 a terminat pe podium la clasa Pro (actuala clasă Gold).

Sandra Gomez (Spania), prima femeie care a terminat raliul pe traseul clasei Gold, revine la această categorie dorindu-și să își îmbunătățească rezultatul și să parcurgă un Romaniacs și în condiții de vară, după ce în 2020 raliul s-a desfășurat în luna octombrie.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.