Ministrul Sportului, Eduard Novak, s-a răzbunat și a suspendat alegerile de la Federația de Ciclism

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 19.03.2021 - 15:07
Ministrul Sportului, Eduard Novak, s-a răzbunat și a suspendat alegerile de la Federația de Ciclism Foto: INQUAM Photos/ Sabin Cirstoveanu

Motivul invocat de Eduard Novak este componența Adunării Generale, aceasta fiind , de fapt, chiar răspunderea actualului ministru pe când era președintele Federației Române de Ciclism.

SHARE

Ministrul Tineretului şi Sportului a anunţat că MTS  a suspendat hotărârea Adunării Generale de Alegeri a Federaţiei Române de Ciclism, în cadrul căreia fusese ales preşedinte Alexandru Ciocan, întrucât componenţa AG convocată nu a fost validată de instanţă. 

Citește și: Lancet: Reinfectarile cu COVID sunt rare după 6 luni. Persoanele de peste 65 de ani, mai afectate


"Consider că este necesar să explic în detaliu modul în care privesc situaţia Federaţiei Române de Ciclism, cu atât mai mult cu cât am fost preşedintele acesteia vreme de aproape 8 ani. Astăzi, 19 martie, MTS a emis decizia de suspendare a hotărârii AG de Alegeri a FR Ciclism din data de 13 martie. Motivul îl reprezintă componenţa Adunării Generale, ultima înregistrată şi validată în instanţă fiind cea din 10 februarie 2017, care apare şi în Registrul Special Federaţii.

Citește și

VIDEO Stejarii legendari îi cer ministrului Novak să lase rugby-ului Stadionul Arcul de Triumf

Adunarea Generală din 13 martie a fost convocată cu o altă componenţă, respectiv cea rezultată în urma Adunării Generale din 2019, nevalidată de instanţă. Există prevederi legale care dau dreptate ambelor abordări, dar, aşa cum am solicitat şi celorlalte federaţii sportive naţionale, toate federaţiile sportive trebuie să intre în deplină legalitate şi conformitate cu legea sportului", a scris Novak pe pagina sa de Facebook.

Citește și

Minciunile Ministerului Tineretului și Sportului

Novak spune că a suspendat alegerile pentru o problemă pe care trebuia să o rezolve chiar el

Practic, Novak explică faptul că a anulat o hotărâre a Adunării Generale a Federației Române de Ciclism pentru nereguli și neconformități care datează din 2019, moment în care el era președintele acestei federații.

În fapt, problema lui Novak este că nu a iești președinte cine voia el, mai ales că un control al Curții de Conturi la Federația Română de Ciclism ar fi evidențiat mari nereguli financiare, conform unor surse oficiale.

"Chiar dacă este federaţia pentru care am suferit şi pe care am ridicat-o, nu pot accepta dubla măsură, respectiv ca tocmai ea să nu fie în legalitate. Uneori este necesar să luăm decizii raţionale, care pe moment nu sunt cele mai apreciate, dar care asigură creştere şi stabilitate pe viitor", a completat ministrul Tineretului şi Sportului.El a precizat că decizia MTS nu afectează funcţionarea federaţiei, căreia i-a fost alocat un buget de 2,35 milioane de lei pentru 2021.


Președintele ales al FRC: E vina celui care s-a ocupat de federație în ultimii patru ani

Alexandru Ciocan, câştigătorul alegerilor pentru funcţia de preşedinte al Federaţiei Române de Ciclism din 13 martie, a declarat că este vina celui care în ultimii ani ar fi trebuit să se ocupe de buna desfăşurare a Adunărilor Generale și nu a făcut-o. 

"Încercând să rămân imparţial, MTS are motive să ia această decizie de suspendare a Adunării Generale de Alegeri. Nu putem să sărim în sus. OK, ne deranjează chestia asta, pentru că vom repeta alegerile peste o lună-două sau trei când vom reuşi să punem toate actele la punct şi să le aducem la zi. Teoretic nu este vina noastră că s-a întâmplat aşa, este vina ultimilor ani când cel care ar fi trebuit să se ocupe de buna desfăşurare a Adunărilor Generale nu a făcut-o. Aşa că au rămas nefinalizate multe lucruri. Noi cam ştiam treaba asta însă trebuia să fim pregătiţi pentru ambele scenarii. Dacă vom primi avizul sau nu de la MTS. Poate că eu şi domnul Novak nu suntem cei mai buni prieteni din lume, dar nu cred că este un război. Este efectiv o treabă făcută nemţeşte", a spus Ciocan pentru Agerpres.

Întrebat cum se simte că acum o săptămână era preşedinte, iar azi nu mai este, fostul ciclist a răspuns nu este afectat. El este convins că va câştiga din nou alegerile de peste câteva luni.

"Mă simt la fel. Eu toată săptămâna mi-am petrecut-o la MTS. Toţi colegii, cei vechi şi actuali, mă văd aşa cum sunt. Şi probabil că până la următoarele alegeri voi avea o colaborare foarte OK cu ei, fără nici cea mai mică problemă. Sunt aproape sigur că voi câştiga din nou alegerile, dar nu o spun din orgoliu sau naivitate, ci pentru că eu cred că în sfârşit ciclismul a reuşit să contureze o echipă. Iar această echipă ştie cum se mănâncă acest sport şi toată lumea o va accepta. Hai să nu spunem toată lumea, dar în proporţie de 90% sunt convins că vor rămâne aceiaşi oameni în conducerea federaţiei (n.r. - cei aleşi în AG din 13 martie)", a menţionat Ciocan.

MTS a trimis patru persoane de la Corpul de Control pentru a intimida alegerile de la Federația de Ciclism


"La Adunarea Generală a fost un reprezentant al MTS, cel care trebuia să fie, directorul Comisiei de Performanţă sau ceva de genul acesta. Şi a asistat la întreaga Adunare Generală. Însă MTS a mai trimis 3-4 persoane de la Corpul de Control. Acele persoane nu aveau de ce să fie prezente, aşa că Adunarea Generală a votat şi le-a invitat să iasă. Nu putem estima o dată pentru noile alegeri pentru că în primă fază trebuie să facem o Adunare Generală Extraordinară în care să facem ordine printre toate cluburile, pentru că unele aveau drept de vor, altele nu, unele erau suspendate... de aici vin şi problemele privind avizul MTS. După ce facem această ordine în rândul cluburilor, iar eu estimez că va dura cam o lună, putem convoca o nouă Adunare Generală de Alegeri. Deci undeva în 2 maximum 3 luni ar trebui să avem noile alegeri", a adăugat fostul ciclist.

Alexandru Ciocan a explicat că la următoarele alegeri FRC ar trebui să aibă aproximativ 90 de cluburi cu drept de vot.

"În 2017, la ultima AG recunoscută de instanţă, erau 51 de membri cu drept de vot, şi alţi 19-20 cu probleme, adică fără drept de vot. Iar între 2018 şi 2020 au mai fost afiliate încă 17 cluburi care aşteptau la rândul lor o Adunare Generală în care să primească dreptul de vot. Doar că trebuia să fie o AG Simplă, nu de Alegeri. În total, la modul teoretic, sunt undeva la 90 de cluburi care ar putea avea drept de vot la următoarele alegeri. Problemele cluburilor fără drept de vot sunt legate de faptul că unele nu aveau sediu, unele nu aveau antrenor, unele aveau dosare incomplete, unele nu au avut activitate, unele nu şi-au plătit taxa... deci probleme diverse. Dar nu e vina cluburilor, ci a celui care s-a ocupat de federaţie în ultimii patru ani pentru că la finalul fiecărei AG, avocatul sau juristul trebuie să ia procesul verbal şi să-l ducă la Registrul Asociaţiilor şi Federaţiilor şi să îl înscrie. Dar dacă nu se procedează aşa, atunci toate acele afilieri sau dezafilieri rămân undeva în aer pentru că nu ştie nimeni de ele", a afirmat Ciocan.

 
 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te