În iunie 1913, la o întâmpinare a Comitetului Central al FSSR, Grigore Cantacuzino, primarul Capitalei, a hotărât ca Primăria, contra unei chirii simbolice de un leu pe an, să cedeze Federațiunii Societăților de Sport din România, „pe tot timpul existenței sale“, terenul de la Şosea, cunoscut de atunci sub numele de „Federație“.
Întinderea totală era de circa 25 hectare, împărțită în două jumătăți prin aleea ce ducea pe atunci la Şcoala de Agricultură şi care se numeşte în prezent Aleea Premio Nebiolo (fostă Tineretului).
Lucrările de construcție ale terenului au început în 1913 și stadionul a fost inaugurat pe 9 martie 1914, sub denumirea „Stadionul Tineretului“, cu un meci între cluburile de rugby Sporting Club și Tenis Club. Apoi, pe acel teren s-a jucat rugby fără întrerupere până în ziua de azi.
Minciunile MTS: bazin de înot, terenuri de volei, handbal, baschet
Pentru a justifica înființarea Complexului Sportiv Arcul de Triumf, Ministerul Tineretului și Sportului a trecut în proiectul de hotărâre lucruri care nu există în realitate și nici în vreun proiect.
Aceste date false fac însă parte dintr-un document oficial al statului român. În proiectul de Hotărâre prin care Ministerul Tineretului și Sportului vrea să înființeze Complexul Național Arcul de Triumf, în Secțiunea a 2-a, la capitolul Descrierea Situației Actuale, regăsim următorul paragraf:
„Având în vedere faptul că modernizarea bazei sportive din București, bulevardul Mărăști, nr. 18-20, sector 1, va cuprinde pe lângă refacerea la standarde internaționale a stadionului și terenurilor de antrenament și numeroase construcții și instalații sportive cum ar fi săli de pregătire, vestiare, terenuri de tenis, de volei, handbal, bazin de înot, sală de ședințe, precum și spații de cazare și masă, fiind construite la standarde internaționale de pregătire a sportivilor, de care ar putea beneficia și sportivii loturilor naționale și olimpice de la multe discipline sportive, în vederea folosirii și administrării cât mai eficiente a bazei materiale sportive aflată în administrare, Ministerul Tineretului și Sportului intenționează reorganizarea bazei sportive din b-dul Mărăști nr. 18-20, sector 1, București, sub forma unui complex sportiv național, potrivit dispozițiilor art. 80, alin. (10) din Legea educației fizice și sportului nr. 69/2000 cu modificările și completările ulterioare, cu denumirea Complexul Sportiv Național Arcul de Triumf“.
Pe Stadionul de Rugby
Arcul de Triumf se joacă
rugby de 108 ani
În primul rând, modernizarea Stadionului Național de Rugby Arcul de Triumf a fost încheiată, ba mai mult, arena a fost și recepționată în decembrie anul trecut. Terenul, vestiarele, sălile de pregătire și spațiile de cazare sunt gata.
Însă bazinul de înot este, de fapt, o piscină de 1.40 m adâncime destinată exercițiilor de recuperare pentru sportivi. Nici în realitate și nici în proiect nu există vreun teren de handbal, volei, baschet în cadrul Stadionului Național de Rugby Arcul de Triumf.
Acesta este construit pentru a putea găzdui meciuri oficiale de rugby și fotbal. În partea dinspre Comitetul Olimpic există, într-adevăr, patru terenuri de tenis care însă nu îndeplinesc standardele pentru competiții internaționale, fiind folosite pentru antrenamente private.
În mod evident, toate acestea au fost trecute doar pentru a se justifica denumirea de Complex Sportiv și a da aparența că aici se pot pregăti mai multe discipline.
Mai mult, în același proiect de Hotărâre, MTS nu prevede pentru următorii 5 ani un buget pentru realizarea unui bazin de înot, nici nu ar avea unde, și nici pentru vreun teren de handbal, volei sau baschet.
Cameră pentru sportivi din hotelul noului Stadion Național de Rugby Arcul de Triumf
O astfel de inițiativă ar fi fost de înțeles dacă MTS ar fi inclus în acest Complex și Stadionul de atletism Iolanda Blaș Sotter și bazinele de înot la fosta bază Tineretului.
MTS: Ne dorim să apărăm istoria rugby-ului Ministerul Tineretului și Sportului a transmis un comunicat în care a spus că recunoaște tradiția rugby-ului în acest spațiu.
„Aici au avut loc primele meciuri de rugby din România și nimeni nu poate șterge această realitate istorică. Nimeni nu-și dorește să minimizeze sau să desconsidere importanța sau valoarea acestei tradiții. Stadionul «Arcul de Triumf» a fost inclus, alături de alte două obiective, în angajamentul asumat de România în contextul EURO 2020, ceea ce a presupus un efort public semnificativ. De la 2 miloane de euro, cât valora stadionul la momentul includerii în programul de reabilitare, a ajuns să valoreze peste 30 de milioane, cât a însumat valoarea lucrărilor finanțate de CNI și MTS“, se arată în comunicatul MTS.
„Față de stadionul preluat inițial spre reabilitare, ne regăsim acum în situația de a avea un centru sportiv de excelență, care include terenuri de antrenament, sală de conferințe, spații pentru oficiali, săli pentru presă, centru de medicină sportivă, post de control anti-doping, puncte de prim-ajutor pentru spectatori, săli VIP, restaurant, muzeu, un mic hotel pentru sportivi, 151 de locuri de parcare subterană, spații tehnice, adăpost de protecție civilă etc.
De această investiție trebuie să poată beneficia și alte sporturi, este o problemă de echidistanță, în raport cu banii publici investiți și cu palmaresul rezultatelor sportive ale fiecărei federații.
Ministerul Tineretului și Sportului, ca administrator de drept al acestui obiectiv de interes național, dorește să apere istoria rugby-ului, precum și viitorul său, și să-i asigure pe mai departe condițiile necesare pregătirii și desfășurării activității competiționale.
Aici vor putea avea loc în continuare meciurile și antrenamentele sportivilor rugbiști, dar în baza unui calendar gestionat de MTS, calendar care va include și va ține cont și de solicitările venite din partea altor sporturi.
Competiția sportivă presupune fairplay, iar Ministerul Tineretului și Sportului dorește să dea și altor sporturi șansa de a-și desfășura activitatea pe noul Stadion «Arcul de Triumf»“, se mai arată în comunicat.