FCSB este pe pierderi imense. Va fi mai rău decât anul trecut

DE Florin Budescu | Actualizat: 24.10.2023 - 13:55
FCSB este pe pierderi imense - Foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

FCSB este pe pierderi imense, care sunt mai mari decât cele foarte mari, de anul trecut, probabil şi pentru că anul trecut a fost în Conference League, de unde a mai adunat nişte bani. Dar rezultatele au fost şi atunci dezastruoase sportiv.

SHARE

FCSB a revenit în grupele unei competiții europene după cinci ani de absență, însă și-a dezamăgit fanii cu prestația din Conference League, de anul trecut.

Roș-albaștrii au încasat un dublu, 5-0, de la echipa daneză Silkeborg, și au strâns doar 2 puncte, într-o grupă din care au mai făcut parte West Ham și Anderlecht.

FCSB este pe pierderi imense

În 2022, vicecampioana a înregistrat o pierdere de circa 1,5 milioane de euro, în condițiile în care a raportat venituri mari de la UEFA. Nu atât de mari cum ar fi fost dacă ar fi prins Europa League, dar echipa e departe de asta.

Anul acesta, după ce FCSB nu a reuşit să se califice din nou în grupele Europa League, încasările de la forul european sunt de aproape 10 ori mai mici decât anul trecut, aşa că diferența dintre venituri și cheltuieli va fi imensă: aproape 5 milioane de euro, conform gsp.ro.

Cu mult mai slab decât sezonul 2022, în care oricum clubul a raportat o pierdere de 1,5 milioane de euro. FCSB a fost anul trecut pe minus, în condițiile în care la trei surse de venit importante a atras încasări cu mult peste cele de acum:

Citeşte şi: FCSB s-a împiedicat de FC Voluntari. S-a jucat până în ultimul moment

1. Bonusuri UEFA. În toamna anului 2022, FCSB a accesat grupele Conference League și banii proveniți de la Nyon au însemnat în jur de 5 milioane de euro. Acum, echipa a fost eliminată în turul 3 și s-a ales cu puţin peste 10% din recompensa de anul trecut: numai 550.000 de euro.

2. Vânzări de jucători. Pe parcursul anului 2022. FCSB a încasat 3 milioane de euro, din cedarea unui singur fotbalist: Florin Tănase a plecat la Al Jazira, club care i-a achitat clauza de 3 milioane de euro. Acum, nivelul e doar la jumătate: Cordea, în Arabia Saudită, și Edjouma, în Serie B.

Unde sunt vremurile când Gigi Becali declara că îl va vinde pe Octavian Popescu, pentru 50 de milioane de euro?

3. Bilete la meciuri. FCSB a avut anul trecut 4 meciuri europene în plus. E vorba despre play-off-ul, dar și cele 3 dispute din grupele Conference League. Aceste 4 jocuri înseamnă o diferență în minus, acum, de peste 1 milion de euro.

Citeşte şi: Dezastru la FCSB după eliminarea din Europa. S-a certat cu Becali și a amenințat că pleacă

Cheltuielile vor fi mai mici, anul acesta, decât în anul 2022, însă cu cel mult 20%. Anul trecut, totalul sumelor cheltuite de FCSB a însemnat peste 16,5 milioane de euro.

Bugetul de salarii va fi mai mare în acest an. Au fost aduși în vară fotbaliști cu salarii enorme: Vlad Chiricheș, Djokovic, Alexandru Băluță, care au mărit efortul financiar al clubului.

Anul trecut, cheltuielile totale cu salariile au însemnat undeva în jur de 6,8 milioane de euro, care acum vor trece de 7 milioane de euro. O scădere a cheltuielilor este în privința achiziției de alţi fotbaliști.

Doar 700.000 de euro, pe trei jucători

Acum, Becali a plătiti doar 700.000 de euro: 600.000 pe Ngezana și câte 50.000 pentru Dan Spătaru (un mijlocaş dreapta de 18 ani, venit de la Kids Tâmpa Braşov) și împrumutul lui Deian Sorescu, din ianuarie 2023.

Anul trecut, efortul la acest capitol a fost de aproape 4 ori mai mare. Acum, și restul cheltuielilor vor fi mai mici, fiindcă echipa va avea cu 4 meciuri europene în minus, ceea ce raportat la anul 2022 înseamnă o economie de peste o jumătate de milion de euro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te