De ce David Popovici nu va fi depistat pozitiv ca Simona Halep. Mama a învățat cum să îl „păzească”

DE Alex Darvari | Actualizat: 15.11.2022 - 11:27
Simona Halep - Foto: Eurosport.com

Simona Halep este în căutarea unui „vinovat” care să o absolve de vina de a fi fost prinsă dopată. Unul dintre foști ei colaboratori vine cu o variantă care poate indica faptul că sportiva nu a știut că a consumat substanța interzisă.

SHARE

Simona Halep a fost depistată pozitiv la testul de antidoping cu o substanță numită roxadustat. Medicamentul este destinat persoanelor care suferă de anemie, dar este interzis în sportul profesionist.

Citește și: Ipoteză halucinantă. Halep ar fi putut consuma mâncare contaminată la US Open. Ce aliment este vizat

Roxadustat este un inhibitor al HIF prolitil-hidroxilază care crește producția endogenă de eritropoietină și stimulează producția de hemoglobină și de globule roșii.

Citește și: Antrenorul care i-a propus Simonei metode neconvenționale de refacere. Miza: mai multe victorii

Halep a fost suspendată de Federația de Tenis și riscă o suspendare finală de 4 ani.

Fost preparator fizic al Simonei Halep și angajat, acum, de David Popovici, Dragoș Luscan ia în calcul ca suplimentele folosite de Simona să fie produse într-o fabrică de medicamente, iar apariția accidentală a Roxadustatului în testul pozitiv al româncei să fie, parțial, explicată.

„Există posibilitate ca, uneori, să folosești anumite substanțe care nu sunt pe listă (n.r. lista produselor interzise), dar, dacă le folosești într-o doză mai mare, ar putea apărea la controlul anti-doping”, încearcă expertul în pregătire fizică și fizioterapie să identifice un posibil traseu al medicamentului destinat bolnavilor cronici de rinichi.

Comparativ cu Halep, mama lui David Popovici, Georgeta, a făcut un curs de ofițer control doping, iar tatăl înotătorului, Mihai, este specialist în „suplimente nutritive” și marketing:

„Lucrează sub atenta supraveghere a unui nutriționist care se ocupă de toate lucrurile acestea. El trebuie să țină în frâu lucurile astea împreună cu familia, împreună cu noi, astfel încât lucurile să nu ne scape de sub control...

În momentul în care efortul este intens, cum este și cazul Simonei, riscul de accidentare este mult mai mare. Pierzând atât de multe lichide, atât de multe minerale din corp, există riscul ca fibra musculară să se rigidizeze”, explică Luscan provocările jocului totalmente fizic etalat de Halep.

Luscan divulgă strategia lui David Popovici când concurează în alt areal climateric decât cel cotidian pentru el: „Plecăm, alocăm câte o zi pentru fiecare oră de fus orar pe care o pierdem și mergem cu mult mai devreme, acum, în Australia”, împărtășește preparatorul fizic modul în care înotătorul se adaptează în primul rând la ritmul nictemeral/circadian care condiționează procesele biochimice, fiziologice și de comportament, așa numitul „ceas biologic”, scrie prosport.ro.

 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te