Campionii români la jiu-jitsu brazilian

DE Mihai Duță | Actualizat: 23.02.2019 - 08:04
Raluca Dinescu, campioană mondială la MMA, antrenorii Octav Anechitei și Marius Măzăreanu, Paul Răcaru, campion European la BJJ

Un club din București aflat sub tutela lui Xande Ribeiro, cel mai titrat luptător al acestei discipline, obține constant medalii la competițiile internaționale.

SHARE

Jiu-jitsu-ul Brazilian și-a dovedit eficiența în partea de sol a competițiilor de MMA, acolo unde marii campioni au o experiență vastă în aceste arte marțiale.

Însă BJJ (Brazilian Jiu-Jitsu) are propriile competiții, acolo unde nivelul este deseori mai ridicat decât în galele profesioniste.

Cu toate că acest sport a ajuns relativ de puțin timp în România, a început să câștige teren și să producă deja campioni la nivel internațional.

La ultimul Open european organizat de Internațional Brazilian Jiu-Jitsu Federațion (IBJJF), echipa Agon, condusă de antrenorii Octav Anechitei și Marius Măzăreanu, a obținut o medalie de aur și una de argint, prin Paul Răcaru și Raluca Dinescu. La competiție au participat și sportivi de top din Brazilia și SUA, alături de cei din Europa.

Acesta a fost primul eveniment în cadsrul căruia sportivii noștri au luptat alături de Xande Ribeiro și Saulo
Ribeiro, doi dintre cei mai valoroși luptători de BJJ din lume, aflați în topul „IBJJF Hall of Fame“. Atât Xande cât și Saulo au luat medalia de aur. Cubul Agon face parte din organizația Ribeiro Jiu-Jitsu din 2011, fiind supervizat direct de Xande Ribeiro. „Noi am avut această oportunitate ca, în 2011, să ne afiliem la Ribeiro Jiu-Jitsu, școală condusă de frații Xande Ribeiro și Saulo Ribeiro. Pe lângă faptul că sunt niște profesori extraordinari sunt, în continuare, competitori de top. După unele clasamente, Xande Ribeiro ar fi cel mai bun luptător de jiu -jitsu all time. 

Eu am învățat jiu-jitsu, în primă fază, uitându-mă foarte mult la școala Ribeiro. Apoi am avut o persoană, practicant de MMA, fost campion național de lupte greco-romane care a avut o bursă în Statele Unite și s-a antrenat doi ani de zile la San Diego, acolo unde frații Ribeiro au sala de antrenament principală. Așa am intrat în contact și a început totul“, își amintește Marius Măzăreanu (46 de ani), antrenor și unul dintre fondatorii clubului Agon.

Centurile se obțin mai greu ca în alte arte marțiale

În BJJ promovarea este un proces destul de anevoios, în sensul că centura nu este acordată după un examen în care bifezi anumite tehnici, o anumită grilă și ai avansat.

„Aici se face o apreciere care cuprinde deopotrivă participarea în competiții, dedicarea în sală, relația cu colegii, evoluția în acest sport. La finalul anului, instructorii trag linie și evaluează fiecare elev, apoi decid care sunt sportivii ce vor fi promovați.  De aceea, spre exemplu, numărul de centuri negre în România este extrem de redus, undeva la 15 centuri negre în toată țara. La noi la club avansările se fac destul de greu. A fost un lucru asumat, pentru că instructorii noștri, frații Ribeiro, sunt extrem de selectivi. Xande Ribeiro vine anual în țară și supervizează acordarea centurilor superioare. Noi putem promova în sală doar până la centura mov, centurile superioare sunt acordate direct de către Ribeiro“, explică Marius Măzăreanu. El este de profesie avocat și a început să practice BJJ acum 11 ani, iar în 2011 a fondat clubul Agon împreună cu George Stanciu.

Octav Anechitei li s-a alăturat după câteva luni. De atunci, numărul practicanților a crescut încet, dar constant.

Octac Anechitei (31 de ani) este profesor de sport, specializarea kinetoterapie, și practică jiu-jitsu brazilian de 12 ani. Înainte a făcut lupte greco-romane timp de zece ani, cu rezultate promițătoare la nivel de copii și juniori. Dar luptele au constituit o bază serioasă pentru BJJ, iar acum are deja centura neagră de doi ani.

El spune că la jiu-jitsu brazilian vin oameni care își doresc o provocare, însă rămân doar cei care reușesc să treacă peste specificul sporturilor de contact care presupun contact fizic, uneori sângerări, uneori accidentări și mult efort fizic.

„Nu mai sunt prea mulți cei care vor să plătească alt preț în afară de acea cotizație lunară. Acum sunt prea puțini cei care vor să iasă din zona de confort. Dacă s-au zgâriat pe mână, dacă și-au luxat un un deget, deja e o tragedie. Am devenit foarte fragili“, crede Octav Anechitei.

Sportivii vin cu bani de acasă

Competițiile de BJJ nu au un caracter profesionist, în sensul că sportivii nu sunt plătiți, ba dimpotrivă participă pe banii lor. „Cu toate acestea, un competitor la centurile superioare este un atlet desăvârșit și, din punct de vedere al numărului de ore de antrenament, este chiar peste mulți dintre sportivi profesioniști“, spune Marius Măzăreanu.

Iar regulile sunt stricte: pentru a participa la o competiție, clubul trebuie să facă dovada că este supervizat de o centură neagră cu trei trese. Deocamdată, în România nu există cineva cu o astfel de experiență.

Competiția se desfășoară pe categorii de vârstă, categorii de experiență și categorii de greutate. Este exclus să se întâlneacă o centură neagră cu o centură albastră.

Multiplu campion la 50 de ani

Paul Răcaru a obținut, în această lună, încă o medalie de aur la Openul european de BJJ. Este la a patra competiție de acest gen și are deja 3 medalii de aur și una de argint. Acum are centura albastră, dar înainte de BJJ a practicat multă vreme și alte arte marțiale. Competițiile de BJJ se desfășoară și pe categorii de vârstă, nu doar pe categorii de pregătire și de greutate.  Astfel, până la 30 de ani este categoria Adult, apoi urmează categoriile Master din cinci în cinci ani, de la Master 1 la Master7.

Paul spune că jiu-jitsu brazilian este sportul care i se potrivește cel mai bine la vârsta lui. Și că va merge mai departe atât cât se va putea. La anul vrea să concureze la categoria de vârstă mai mică decât cea la care ar avea dreptul, pentru că se simte în formă.

„Cred că acest sport se va dezvolta în România. Spre deosebire de alte arte marțiale,  găsești foarte multe tutoriale pe internet. Practic, oricine vrea să-și perfecționeze o tehnică, o poate găsi pe internet și o poate studia. La alte arte marțiale sunt multe filmulețe despre sportivi și competiții, dar nu este explicată tehnica și astfel nu poate fi aprofundată așa cum este în jiu-jitsu brazilian. Poate că și acest lucru îi face pe mulți practicanți de jiu-jitsu să continue. 

Sharing-ul se face și la sală și pe internet chiar de către marii campioni Andre Galvao, Xande Ribeiro. Ei explică foarte clar tehnici care le-au ieșit în competiții, lucruri pe care le predau și le stăpânesc, iar acesta este un motiv în plus să învățăm și să continuăm“, crede Paul Răcaru.

Și el crede că acest sport are un viitor în România.

„Sunt foarte multe competiții la care vin copii, iar pentru mine, care am copii, e emoționant să-i văd niște copilași de 5-7 ani care se trântesc, se ambiționează să câștige, plâng la sfârșit dacă pierd și continuă să facă sport, acestea sunt chiar momente emoționante pentru mine“, mai spune Paul.

Citește și Gemenele campioane la sporturile de contact

Paul Răcaru, la al treilea titlu european

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.