VIDEO Șefa ANDPDCA a sesizat Parchetul Prahova după moartea unui om, în centrul de la Urlați

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 09.01.2020 - 17:24
Madalina Turza este cunoscută pentru lupta ei ca activistă pentru drepturile persoanelor cu dizabilități. Este în fruntea ANDPDCA după instalarea Guvernului PNL. Sursa: Inquam Photos / Ilona Andrei

Șefa Autorității pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități a precizat că a sesizat Parchetul cu privire la decesul unei persoane cu dizabilități din centrul de la Urlați.

SHARE

Cele mai importante declarații ale Mădălinei Turza despre situația centrului de la Urlați, Prahova: 

- verificare de două săptămâni la Urlați 

- supradimensionarea acestui centru, un nr. maxim de 50 de beneficiari 

- există proceduri de lucru doar pe hârtie, în realitate, activitățile desfășurate acolo nu corespund celor consemnate în hârtii

- registrele nu au legătură cu realitatea

- acest centru este la 7 km de Urlați, pe un deal, total inaccesibil

- există un singur psiholog care a absolvit studiile în 2019

- beneficiarii stau în paturi suprapuse, nu au intimitate, nici măcar la baie, unde spațiile de duș sunt comune

- nu s-a asigurat nici un management de caz - nimeni nu a urmărit ce se întâmplă cu acești oameni 

- masa- li se dă mâncare în gamele de metal și în timp ce o grupă mănâncă, o alta așteaptă la ușă să termine, toți își iau pastilele și beau apă din aceeași cană de metal

- nu li se fac controale medicale periodice 

- beneficiarii erau folosiți la alte activități: unii erau puși să îi spele pe beneficiarii mai gravi, să facă curat, considerîndu-se că așa se încurajează atașamentul între beneficiari 

- doar în anul 2019, acolo s-au înregistrat patru decese, pentru care, în lumea reală, oamenii nu ar trebui să moară: pneumonie, înec cu bol de mâncare, un alt bărbat a murit în condiții absolut halucinante - ar fi căzut, a spus personalul centrului, și s-a lovit la cap și l-au ținut două zile și abia după ce și-a pierdut cunoștința a fost dus la spital, unde a fost operat de urgență, diagnosticul - politraumatisme cranio-cerebrale repetate, a stat în comă o lună, a fost dus înapoi la centru, cu sondă, care după două zile a fost scoasă de un alt beneficiar, iar centrul a solicitat din nou o ambulanță, omul murind după câteva zile 

- am solictat DGASPC Prahova revocarea din funcție a directorului de centru, coordonatorului personalului de specialitate, refacerea planului de restructurare a centrului 

- am sesizat Parchetul Prahova despre situația beneficiarului despre care am vorbit 

- am solicitat Consiliului de Monitorizare să spună ce măsuri a luat 

- fiecare DGASPC va face verificări lunare la centre, noi vom face o dublare a acestor monitorizări 

- braț de monitorizare independentă - Recurs la demnitate, prin intermediul căruia societatea civilă va merge în centrele din țară unde avem semnale că se întâmplă lucruri grave 

- am sesizat Comisia de Drepturile Omului din Senat cu privire la inactivitatea Consiliului de Monitorizare 

Cazul de la Iași, al fetiței de opt ani care a murit după ce a căzut pe scări într-o școală pentru nevăzători: am sesizat Parchetul Iași și am făcut o sesizare la ARACIP pentru investigarea respectării standardelor minime de educație, ce căutau copii nevăzători la etajul 2 la mansardă?

Cazul de la Buzău: vizită inopinată la DGASPC Buzău și la apartamentul social unde a stat tânărul, care mai are un frate în sistem, a trebuit să vină echipa mea de la București ca să afle că acești tineri au fost abuzați și traumatizați de asistentul maternal. 

Există un mecanism greoi și deficitar pentru deschiderea dosarului de adopție în timp util, absența monitorizării după ieșirea tinerilor din sistem. 

-----

Șefa Autorității pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopție (ANDPDCA) anunță, joi, ce măsuri a dispus după controlul la un centru pentru persoane cu dizabilități din Urlați, Prahova, pe care i-a găsit închiși în instituție.

Totodată, Mădălina Turza va anunța și măsurile dispuse după ce o fetiță de opt ani cu deficiențe de vedere a murit după ce a căzut pe scări, în timp ce era la cursuri la o școală pentru nevăzători din județul Iași, dar și măsurile luate la Buzău, după ce un tânăr de 18 ani a fost găsit decedat într-un lac, la scurtă vreme după ce ieșise din sistemul de protecție. Cele două cazuri s-au petrecut în luna decembrie. 

Amintim că, în luna noiembrie, șefa ANDPDCA și ministra Muncii, Violeta Alexandru, au efectuat o vizită de monitorizare în Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Adulți cu Handicap Urlați, din județul Prahova, unde au găsit cei 179 de oameni din centru ținuți în condiții mizerabile. Dacă încercau să fugă din centru, erau închiși într-o debara. 

În replică, șeful CJ Prahova, Bogdan Toader (șeful PSD Prahova), în subordinea căruia este centrul, a spus, potrivit publicației locale ziarulincomod, că oamenii „nu ies din centru, că oricum n-au unde să se ducă”, că locul arată „bec” și au mâncare foarte bună, „le dă și pizza”.

Citește și: Oameni cu dizabilități, închiși într-un centru din Prahova. Șeful CJ: Oricum n-au unde să se ducă 

În ultima perioadă, în spațiul public au apărut numeroase cazuri de abuzuri asupra oamenilor din centrele de stat. Astfel, în septembrie, activiștii de la CRJ și Tonal au descoperit la Sighetu Marmației cum oamenii cu dizabilități erau legați cu cârpe și închiși în cuști de plexiglas, iar în luna august, șapte pacienți internați la Săpoca au fost omorâți de un alt beneficiar. 

Amintim și că un raport al senatorului USR Vlad Alexandrescu privind sistemul de protecție a copilului arăta că, în foarte multe situații, după ce tinerii instituționalizați împlinesc 18 ani și sunt scoși din centre, ajung pe străzi, cerșind și dormind în scări de bloc, pentru că, de multe ori, nu primesc sprijin pentru integrarea în societate. 

Citește și: Vlad Alexandrescu: E cutremurător să vezi copii care îți spun că sunt condamnați să moară 

Într-un interviu acordat revistei Newsweek România, Mădălina Turza a declarat că va face constant vizite de monitorizare în centrele unde sunt îngrijite persoane cu dizabilități și va lua măsuri pentru desființarea centrelor de tip clasic. 

Citește și: Mădălina Turza, șefa nou-înființatei ANDPDCA: „Nu suntem aici să fim șefi pe un voievodat” 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te