În replică, șeful CJ Prahova, în subordinea căruia este centrul, a spus, potrivit publicației locale ziarulincomod, că oamenii „nu ies din centru, că oricum n-au unde să se ducă”, că locul arată „bec” și au mâncare foarte bună, „le dă și pizza”.
Violeta Alexandru a efectuat, împreună cu Mădălina Turza, președinta Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANPDCA), marți seară, o vizită de monitorizare neanunțată la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Adulți cu Handicap, din Urlați, județul Prahova.
„Cea mai mare durere: nu ies din Centru. Acolo este toată viața lor. Își doresc să muncească, să fie activi, să fie și viața lor cu un sens. Izolatorul. O cameră cât o debara folosită, teoretic pentru cei contagioși, practic mai mult pentru pedepsirea celor care ... greșesc. Pedeapsa din camera cât o debara, fără geamuri, poate fi și de o lună.
Greu de crezut că, în această atmosferă, beneficiarii acestui Centru vor dobândi o viață independentă, așa cum așteaptă Comisia Europeană de mulți ani de la noi. Bine că se investiseră bani în zugrăvirea camerelor și în termopane. Tot din bani europeni, culmea”, a scris ministra Muncii, pe Facebook.
Violeta Alexandru a admis că nu poate asigura, „dintr-o data”, locuințe protejate în mijlocul comunității (așa cum cer instituțiile europene și așa cum România s-a angajat, n.r.), dar că lucrurile se vor schimba.
Oameni închiși în cușcă, cu săptămânile
Și Mădălina Turza a relatat, pe contul ei de Facebook, despre vizita de Monitorizare, spunând că a găsit oamenii instituționalizați „în condiții greu de scris” și a avertizat că vor mai fi vizite inopinate, urmate de „măsuri fireşti şi legale”.
„Am găsit peste 170 de oameni, femei şi bărbaţi, în condiţii greu de descris în cuvinte: au o cuşcă tip debara fără lumină naturală sau aerisire, unde sunt pedepsiţi cu săptămânile atunci când încearcă să fugă din acest lagăr.
Tineri şi adulţi cu evidente abilităţi de viaţă independentă sau semi independentă neuroleptizaţi. Nimic NOU. Din păcate, aici ne aflăm în acest moment, deşi pârghiile dezinstituţionalizării sunt în mâinile celor responsabili. Pe aceste lucruri ne vom apleca cu grijă şi netărăgănare. Până atunci, responsabilii acestor aşezăminte închise trebuie să ştie că oricând o vizită inopinată poate avea loc, urmată de măsuri fireşti şi legale”, a scris și Mădălina Turza.
Șeful CJ Prahova: Izolatorul „nu este folosit”, există „pentru că trebuia să existe”
În replică, șeful Consiliului Județean Prahova, Bogdan Toader, în subordinea căruia se află centrul din Urlați, a declarat, pentru publicația locală ziarulincomod.ro, că, centrul „arată foarte bine, condițiile sunt foarte ok, în afara faptului că sunt foarte mulți”. Toader, care este și șeful PSD Prahova, a admis că oamenii nu ies niciodată din centru, dar că „ei oricum nu au unde să se ducă, pentru că altfel nu ar fi internați, aduși la noi”.
Toader a mai spus și că „acel izolator nu a fost folosit niciodată”, dar că există pentru că „așa spune regulamentul”.
„Din punctul meu de vedere condițiile sunt excelente. A fost renovat în 2014 pe fonduri europene. Arată foarte bine, condițiile sunt foarte ok, în afara faptului că sunt foarte mulți. Dar dacă nu-i primim în centru, trebuie să stea pe străzi? Majoritatea dintre ei sunt bolnavi, au probleme grave. Acolo se desfășoară activități, au teatru, au serate. Da, nu ies din centru, corect, dar ei oricum nu au unde să se ducă, pentru că altfel nu ar fi internați, aduși la noi. Noi nu avem posibilitatea să cumpărăm apartamente pentru fiecare unde să trăiască. La Urlați este unul dintre cele mai mari centre, dar arată bec, bucătăria are toate dotările, mașini de spălat profesionale, uscătoare profesionale, tot ce vreți există acolo. Au mâncare foarte bună, le dă și pizza. Nu a fost folosit niciodată acel izolator, de obicei când unul începe și are un atac de orice fel este chemată o asistentă și i se face un calmat. Izolatorul nu este folosit, pentru că așa spune regulamentul și pentru că trebuia să existe, există”, a susținut Bogdan Toader.
Așa arată izolatorul din centrul de la Urlați. Foto: Violeta Alexandru Facebook
Amintim că, în septembrie, activiștii de la CRJ și Tonal au descoperit la Sighetu Marmației cum oamenii cu dizabilități erau legați cu cârpe și închiși în cuști de plexiglas, iar în luna august, șapte pacienți internați la Săpoca au fost omorâți de un alt beneficiar.
Citește și: Crimele de la Săpoca, o tragedie anunțată
Încă o lecție de primitivism din asistența socială românească
Legea, opțională pentru Consiliul de Monitorizare. Zero rapoarte despre Săpoca și Sighetu Marmației