Veste bună pentru toţi românii. Se poate printr-o simplă programare online. Platforma e în pregătire

DE Florin Budescu | Actualizat: 21.06.2023 - 12:50
Veste bună pentru toţi românii - Foto: Pexels/Andrea Piacquadio

Veste bună pentru toţi românii. Autoritatea pentru Digitalizare va dezvolta o platformă electronică, prin intermediul căreia atât persoanele fizice, cât și firmele vor putea să se programeze online, la autorități pentru a obține serviciile publice dorite.

SHARE

Un proiect de lege adoptat de Senat urmăreşte să uşureze accesul cetățenilor la serviciile publice furnizate de către instituțiile publice.

Veste bună pentru toţi românii. Se poate

Propunerea legislativă, care merge acum pentru dezbatere și votul decisiv la Camera Deputaților, vizează, așa cum apare în titlul ei, facilitarea accesului cetățenilor la serviciile publice.

De fapt, scopul declarat al propunerii este “adoptarea unor măsuri referitoare la facilitarea accesului cetățenilor la serviciile publice furnizate de instituțiile publice, organele de specialitate ale administrației publice centrale și locale, precum și persoanele juridice de drept privat care, potrivit legii, au obținut statut de utilitate publică sau sunt autorizate să presteze un serviciu public, în regim de putere publică”, conform Avocatnet.ro.

Citeşte şi: 

ADR va trebui să înființeze în cel mult 24 de luni de la aplicarea măsurilor un serviciu de programări online (SPO).

Acesta reprezintă o platformă electronică. Ea va permite persoanelor persoanelor fizice și juridice beneficiare de servicii publice, furnizate de instituțiile publice, să se programeze online, pentru a obține aceste servicii.

SPO va conține toate informațiile, formularele tipizate și descrierea etapelor pentru accesarea serviciilor publice furnizate, precum și informații despre nivelul de digitalizare al serviciilor respective.

Citeşte şi: 

Apoi, autoritățile și instituțiile publice care oferă serviciu propriu de programare online (cum este, de pildă, cel pentru obținerea pașaportului) vor avea obligația de a asigura schimbul de date și informații necesare integrării acestuia cu SPO.

Dacă au deja un astfel de serviciu, autoritățile și instituțiile publice vor putea decide dacă îl folosesc în continuare, prin intermediul website-ului propriu, dar, așa cum spuneam mai sus, vor fi obligate să-l integreze mai întâi în SPO.

Via ghiseul.ro

Practic, aceste instituții vor putea să aibă, pe lângă serviciul de programare online din SPO, și unul pe site-ul propriu.

O ultimă prevedere din proiect stabilește că ADR va avea obligația de a modifica platforma ghiseul.ro, astfel încât să permită accesul cetățenilor la SPO prin intermediul acesteia.

„Având în vedere numărul mare de persoane care au nevoie să acceseze servicii publice, orice mijloc prin care statul reduce presiunea de timp asupra contribuabililor care accesează aceste servicii va reprezenta un pas important în realizarea unei bune guvernări”, subliniază inițiatorii măsurii.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te