Senatul limitează exploatarea pădurilor din Ilfov. Închisoare pentru încălcarea acestei norme

DE Florin Budescu | Actualizat: 27.06.2023 - 10:08
Senatul limitează exploatarea pădurilor din Ilfov - Foto: captură YouTube/Sweet Bucharest

Senatorii au adoptat un proiect legislativ iniţiat de parlamentari USR, susţinut de PNL şi de neafiliaţi, care vizează completarea Legii nr. 46/2008, privind Codul Silvic, în sensul limitării exploatării fondului forestier de pe raza judeţului Ilfov.

SHARE

Se limitează exploatarea strict la acele tipuri de tăieri care au rolul de a asigura corecta gestionare a pădurilor, în scopul conservării acestora.

Senatul limitează exploatarea pădurilor din Ilfov

Potrivit proiectului, încălcarea acestei norme constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi confiscarea mijloacelor de transport şi a bunurilor folosite la săvârşirea infracţiunii.

Totodată, este incriminată tentativa. Suplimentar, se propune instituirea confiscării, ca măsură de siguranţă cu privire la mijloacele de transport, precum şi la bunurile folosite în vederea săvârşirii infracţiunilor.

Titularii dreptului de proprietate privată asupra pădurilor de pe raza judeţului Ilfov vor fi compensaţi, la cerere, pentru beneficiul economic nerealizat ca urmare a instituirii măsurilor de corecţie.

Citeşte şi: Șpăgi de milioane de euro pentru primarul Anton Valeriu. DNA vorbește de terenuri, păduri și bani

"Pentru pădurile de pe raza teritorială a unităţii administrativ-teritoriale Ilfov sunt permise doar tăierile în scop de reconstrucţie ecologică şi doar în cazurile în care existenţa tipului fundamental de pădure e pusă în pericol de lucrări anterioare care au destructurat arboretele sau de extinderea unor specii care le elimină pe cele principale locale, în baza unor studii de specialitate, cu menţinerea compoziţiei specifice tipului natural fundamental de pădure.

În cazuri strict justificate, se poate proceda la recoltarea arborilor care creează o stare de pericol pentru siguranţa utilizatorilor pădurii.

În acest sens, se limitează exploatarea fondului forestier de pe raza judeţului Ilfov, strict la acele tipuri de tăieri care au rolul de a asigura corecta gestionare a pădurilor din judeţ, în scopul conservării acestora", prevede norma introdusă în Codul Silvic, conform Agerpres.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu: „Atât timp cât PSD va fi la guvernare niciun metru pătrat de pădure nu se va vinde”

Iniţiatorii precizează în Expunerea de motive că, potrivit răspunsului primit la întrebarea parlamentară adresată ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, fondul forestier aferent judeţului Ilfov totalizează o suprafaţă de 26.037 ha şi este situat pe amplasamentul a 48 de unităţi administrativ-teritoriale.

Cu privire la natura proprietăţii suprafeţei menţionate de fond forestier amplasată pe raza judeţului, aceasta este deţinută de statul român în suprafaţă de 22.002 ha şi de proprietari privaţi în suprafaţă de 4.035 ha.

Senatul este prima Cameră legislativă sesizată în acest caz.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te