Șefă de la protecția copilului, acuzată că a vândut un bebeluș. Tranzacție de 10.000 de euro

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 06.06.2023 - 13:11
Bebeluș Foto: Pexels.com (imagine cu rol ilustrativ)

O angajată din DGASPC, din București este acuzată că a vândut un copil nou-născut al unei femei fără posibiltăți materiale, unei familii înstărite din Ilfov. Poliția a început cercetările în acest sens.

SHARE

O șefă de la Direcția de Protecție a Copilului din București ar fi vândut un copil nou-născut unei familii înstărite din Ilfov. Informația a ajuns în spațiul public după ce profesorul Vișinel Bălan a povestit totul pe Facebook. 

Bebelușul, o fetiță, a ajuns în cele din urmă la mama sa iar șefa de la DGASPC a fost reținută de poliție.

Șefă din DGASPC, acuzată că a vândut un copil nou-născut. A vândut fetița unei femei sărace

”O poveste teribilă de negândit – o femeie care a fost încredințată să protejeze interesele copiilor vulnerabili ar fi făcut exact contrariul. În loc să ajute o familie nevoiașă și să prevină separarea bebelușului de aceasta, Doina Teodorescu, șef de serviciu Prevenirea Separării Copilului de Familie, din subordinea D.G.A.S.P.C. Sector 4 ar fi preluat bebelușul din maternitate și l-ar fi dat în grija unei familii înstărite din Ilfov.

Surse apropiate din poliție spun că ar fi vorba de 10.000 de euro primiți de la familia respectivă.

Rog de urgență ministrul Gabriela Firea, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, alături de Primarul Sector 4 Daniel Băluță să intervină de urgență în acest caz. Din nefericire nu pot să mai am încredere în cei care gestionează leadership-ul D.G.A.S.P.C. Sector 4. Totodată, solicit în continuare demiterea Elenei Tudor, președintă la Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție.”, scrie profesorul Vișinel Bălan, fostul vicepreședinte Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului pe Facebook.

Profesorul este de părere că incidentul trebuie să le dea de gândit autorităților care ar trebui să pună la punct un sistem de supraveghere a funcționarilor publici.

„Pentru acțiunile ei Doina Teodorescu ar fi fost mutată de la Serviciul Prevenirea Separării Copilului de Familie, pe care îl conducea, la Serviciul Adulți. Aceasta și-ar fi folosit poziția sa de șef al serviciului de prevenire în mod abuziv și ar fi profitat de o situație vulnerabilă pentru a-și trage un beneficiu.

Mai mult, când mama a încercat să recupereze bebelușul, acesta era de negăsit, și a fost nevoită să meargă la poliție. La vederea acestui caz șocant, poliția s-a mobilizat rapid pentru a găsi bebelușul. Au dus-o pe Doina la domiciliul ei, dar copilul nu a fost acolo. Poliția a ajuns la o familie bogată din Ilfov, unde bebelușul fusese recuperat.

Acest incident nu trebuie trecut cu vederea. Într-o societate civilizată, trebuie să supraveghem întotdeauna funcționarii publici și să ne asigurăm că acționează în interesul persoanelor pe care sunt însărcinați să le ajute, mai ales în cazul copiilor lipsiți temporar sau definitiv de familie, care nu pot să acționeze pentru sine. Acești funcționari trebuie să fie de încredere, căutați și evaluați în mod constant, pentru a preveni comportamente iresponsabile și abuzive ca acesta.

Faptele acestor acțiuni trebuie să fie anchetate și să fie trase la răspundere persoanele implicate. Cea mai rară și inacceptabilă parte a acestui caz este lipsa de responsabilitate a doamnei, care a dispărut din peisajul Direcției și a apărut ca „o floare“ după aproximativ 2-3 luni, desfășurându-și activitatea acum la serviciul pentru adulți.

Din păcate, incidentul cu privire la angajata DGASPC Sector 4 care ar fi vândut un copil ne îndepărtează de idealul de protecție și susținere pentru copiii vulnerabili și trebuie să fim cu toții implicați în lupta împotriva acestui fel de abuzuri și a nedreptăților care amenință aceste vieți vulnerabile.”, a scris Vișinel Bălan pe Facebook.

Ancheta, preluată de Parchetul Sectorului 4

”La data de 12 aprilie 2022, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București - Secția 26 au fost sesizați de o femeie cu privire la faptul că, la data de 1 aprilie 2022, a încredințat-o pe fiica sa minoră, unei femei, funcționar public în cadrul unei instituții publice, în vederea adopției. 

Ulterior, persoana vătămată s-ar fi răzgândit cu privire la încredințarea minorei, însă nu a mai primit înapoi copilul, relatând faptul că nu cunoaște locul unde acesta se află.

Astfel, în vederea administrării întregului probatoriu, la data de 15 aprilie 2022, au fost puse în aplicare trei mandate de percheziție domiciliară, în București și județul Ilfov. 

Minora a fost depistată și reîncredințată mamei, iar în baza probatoriului administrat în cauză, angajata instituției a fost reținută pentru 24 de ore.

Cercetările sunt continuate de către Parchetul de pe lângă Judecătoria 4 sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevazute de art. 107 din Legea 273/2004”, a transmis Poliția Capitalei pentru Newsweek.

Dosarul a fort preluat de procurorii Parchetului Sectorului 4.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te