RECALCULARE Lovitură pentru pensionari. Creșterea pensiei, mai mică cu 400 lei decât s-a anunțat

DE Alex Darvari | Actualizat: 14.08.2024 - 12:41
RECALCULARE Lovitură pentru pensionari. Creșterea pensiei, cu 400 lei mai mică decât s-a anunțat - Foto: Freepik

RECALCULARE Lovitură pentru pensionari. Creșterea medie a pensiei este cu 400 lei mai mică decât s-a anunțat inițial. Ministrul muncii anunța, la votarea legii că vom avea o creştere medie a pensiilor de 40%. Ciolacu a zis azi că e vorab de 27%.

SHARE

Pensiile cresc de la 1 septembrie, dar suma de bani medie este mai mică decât s-a anunțat inițial. Oficialii au anunțat, inițial, că pensia va crește, în medie cu 40%, ceea ce însemna o creștere medie de 1.000 de lei.

Spre exemplu, Bucura Oprescu spunea, că pe baza formulei de calcul a recalculării creșterea medie va fi de 40%, iar unele pensii cresc cu 1%, altele cu 80%

„Cu alte cuvinte, această FORMULĂ (a recalculării n.red.) care încurajează munca cu punctele de stabilitate va duce la adecvarea pensiilor mici şi va duce la creşterea pensiilor, pe calculele noastre, în medie cu 40%. Poate vor fi pensii care vor creşte cu 1%, poate vor fi pensii care vor creşte cu 80%, cum am spus, dar calculele noastre arată că vom avea o creştere medie a pensiilor de 40%”, a precizat ministrul Muncii. Sursa AICI

RECALCULARE Lovitură pentru pensionari. Creșterea pensiei, cu 400 lei mai mică decât s-a anunțat

Premierul Ciolacu a anunțat, azi, o veste bună și o veste proastă pentru pensionari. Astfel, el a spus că numărul pensionarilor care vor lua mai muți bani este de 3,8 milioane, Toți oficialii - de la ministrul muncii la șeful casei de Pensii Daniel Baciu - anunțaseră o creștere a pensiilor pentru un număr mai mic de pensionari. Asta e vestea bună.

Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a vorbit de 3,3 milioane de pensii care vor crește.

Citește și: 1.500.000 pensii NU vor crește la recalculare. Câte zile au pensionarii să depună contestație? Unde?

Veste bună, veste rea

Premierul Marcel Ciolacu a spus în debutul şedinţei de Guvern că ”din datele centralizate, 3,8 milioane de pensii cresc după recalculare”. Este vorba de 82% dintre pensii care cresc.

”Ne asigurăm azi că totul este în grafic şi deciziile de recalculare pleacă vineri spre toţi pensionarii, conform planului”, a declarat premierul Ciolacu.

Apoi, a venit vestea proastă. Inițial, procentul creșterilor vehiculat de oficiali a fost și de 40%. Ceea ce, la o pensie medie de 2.200 de lei, însemna o creștere medie a pensiei de la 1 septembrie de 1.000 de lei.

Citește și: Cât au muncit pensionarii „condamnați” la o pensie mai mică la recalculare? Casa de Pensii confirmă

Ei bine, Ciolacu a venit cu alte cifre:

”Creşterea medie a pensiilor este de aproape 27%”, a mai transmis Marcel Ciolacu.

Citește și: EXCLUSIV Recalcularea pensiei: 8.000 lei cea mai mare creștere. Ce au lucrat pensionarii care o iau?

Asta înseamnă că pensiile cresc cu aproape 590 de lei în medie de la 1 septembrie.

Ministra Muncii şi Solidarităţii Sociale Simona Bucura-Oprescu anunţa, în noiembruie 2023, în şedinţa Comisiei pentru muncă a Camerei Deputaţilor, că noua iniţiativă legislativă a pensiilor va fi aprobată de către Executiv, pe data de 9 noiembrie, transmitea News.ro.

MInistrul muncii: Vom avea o creștere de 40%

Bucura Oprescu a anunțat atunci o creștere a pensiilor cu 40% de la 1 septembrie 2024, în plină campanie electorală pentru alegerile de anul viitor. Sursa AICI dar și AICI

„Cu privire la impact, pentru aplicarea începând cu 1 septembrie (2024 – n.red.) este nevoie de o anvelopă bugetară de 13,84 miliarde lei, adică 55,36 miliarde lei pentru cele 4 luni, din septembrie până în decembrie (2024 – n.red.). Poate vor fi pensii care vor creşte cu 1%, poate vor fi pensii care vor creşte cu 80%, dar calculele noastre arată că vom avea o creştere medie a pensiilor de 40%”, a declarat ministrul Muncii.

E greu de spus dacă Bucura Oprescu a anunțat, anul trecut, cifre de creștere prea optimiste. Sau guvenrul a făcut o corecție. Pentru creșterea pensiilor e nevoiie de 2,1 miliarde de lei în fie care lună.

Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te