Pentru ce tip de pensie, guvernul spune că nu mai sunt banii. Pensionarii pierd mii de lei

DE Alex Darvari | Actualizat: 14.09.2024 - 13:37
Pentru ce tip de pensie, Ciolacu spune că nu mai sunt banii. Pensionarii pierd mii de lei - Foto: Freepik
Pentru ce tip de pensie, Ciolacu spune că nu mai sunt banii. Pensionarii pierd mii de lei - Foto: Freepik

Pentru ce tip de pensie, guvernul spune că nu mai sunt banii. Pensionarii pierd mii de lei anula din pensii. Ei pierd nu doar la reclaculare, dar și la indexarea de la 1 ianurie. Pensie mia mică pe linie.

SHARE

Pensie mai mică pentru 800.000 de pensionari la recalculare potrivit formulei de recalculare. Legea pensiilor, în vigoare de la 1 septembrie, a corectat parțial acest aspect și a statutat că nicio opensie nu va scădea. Astfel, cine a avut pensie mai mică pe formula de reclalculare a rămas cu pensia în plată.

Citește și: Cine pierde 1.400 lei la pensie dacă nu depune la Casa de Pensii o cerere în septembrie?

Citește și: Formula de recalculare, schimbată. Cine poate lua pensie mai mare? Puncte pentru grupe de muncă

Pentru ce tip de pensie, guvernul spune că nu mai sunt banii. Pensionarii pierd mii de lei

Mai jos aveți exemplul unui pensionar care s-a trezit că ar trebui să aibă cu 2.000 de lei mai puțin pe recalculare. Acets pensionar nu va primi ani de zile indexarea de la 1 ianuarie. Până când banii cu care ar trebui să îi craescă pensia la fiecare 1 ianuarie, adunați, va depăși suma de 2.000 de lei. E vorba de vreo 6 ani în care pensionarul nu va avea pensie indexată la 1 ianuarie.

Foto: Pensie scăzută cu 2.000 lei la recalculare

Înainte, pensionarul avea 4.200 de lei, iar acum ar trebui să aibă 2.100 lei. Chiar dacă a rămas cu pensia de 4.200 lei, el nu va mai lua bani la indexarea de la 1 ianuarie, deoarece statul i-a compensat cu 2.100 lei pensia la recalculare.

Nu sunt bani pentru indexarea tutror pensiilor de la 1 ianuarie

Acești pensionari spun că li s-a făcut o nedreptate și că, prin faptul că NU vor avea pensie indexată mai mulți ani, vor pierde mii de lei la pensie.

Newsweek a scris că există cel puțin o inițiativă legislativă care se stipula ca toate pensiile să fie indexate de la 1 ianuiarie, indiferent ce s-a întâmplat la recalculare. Guvernul a dat, însă, aviz negativ, nefiind de acord. Pe larg în LINK de mai jos

Citește și: Duși cu vorba: Ciolacu anunță PENSIE mărită pentru sute de mii de pensionari. Dar guvernul se opune!

Nu sunt bani nici pentru pensionarii care au muncit sub 25 de ani

Mai există o a doua categorie de pensionari care spun că sunt nedreptățiți.

Tot mii de lei la pensie spun că vor pierde pensiuonarii care au muncit în grupa I sau în condiții speciale și deosebite.

Ei au muncit sub 25 de ani și NU au primit puncte de stabilitate sasu bonus, cele care au mărit pensiile la recalculare. Acești pensionari au cerut să existe, în cazul lor, un indice de corecție cu care să fie înmulțit stagiul de cotizare. Pe principiu că trebuie să existe o diferență de punctaj între un an petrecut în furnal și un an de muncă petrecut la un birou.

O propunere similară a existat și în 2018, din aceleași motive. Dar ministrul de atunci al muncii, Olguța Vasilescu, a respins amendamentul. Îl aveți mai jos.

Foto: Pentru acest tip de pensie guvernul NU are bani

Răsopunsul guvernului a fst că propunerea generează cheltuieli care NU au fost prinse în lege. Altfel zis, nu au fost bani în 2018, nu sunt nici în 2024.

Pensionarii aflați în această situație (câteva sute de mii cel puțin) spun că guvernul (tot PSD) nu a prevăzut surse de bani.

Ciolacu spune că va rezolva chestiunea pensiilor 

Fpătă să facă nimic concret, Ciolacu a spus că va rezolva problema.

„Lucrăm acum și la soluționarea problemelor pensionarilor mineri și a celor cu dizabilități. Îmi asum să rezolv problemele acestor oameni! Ei nu au vreo vină că statul a schimbat de mai multe ori regulile legate de pensionare din interese de moment”, a mai declarat premierul.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te