Parlamentarii vor eradicarea fenomenului graffiti. Amenzi usturătoare pentru artiștii stradali

DE Romulus Preda | Actualizat: 18.05.2022 - 15:55
Amenzi usturătoare pentru grafferi / https://www.facebook.com/aeul.graffiti

Imprimarea de însemne, înscrieri, desene sau imagini, fără drept, pe pereţii clădirilor şi gardurilor se sancţionează cu amenzi cuprinse între 3.000 şi 6.000 de lei şi obligarea înlăturării de către contravenient a celor imprimate, potrivit unui proiect aprobat miercuri în Senat.

SHARE

Imprimarea de însemne, înscrieri, desene sau imagini, fără drept, pe pereţii clădirilor şi gardurilor se sancţionează cu amenzi cuprinse între 3.000 şi 6.000 de lei şi obligarea înlăturării de către contravenient a celor imprimate, cu redarea stării iniţiale a bunului sau refacerea acestuia, după caz, sancţiune ce se execută în termen de cel mult 15 zile calendaristice de la data la care devine executorie, arată Agerpres, care citează dintr-un proiect iniţiat de parlamentari PNL, PSD şi USR, adoptat miercuri de Senat.

"În cazul neîndeplinirii obligaţiei prevăzute, autoritatea administraţiei publice locale pe a cărei rază teritorială s-a săvârşit contravenţia poate să reabiliteze din fonduri proprii bunurile afectate, având dreptul la acţiune în regres împotriva contravenientului" - prevede un amendament admis la proiectul ce are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, în sensul înăspririi sancţiunilor pentru faptele privind imprimarea de însemne, înscrieri, desene sau imagini fără drept, pe pereţii clădirilor şi gardurilor, respectiv dezlipirea sau distrugerea afişelor şi reclamelor legal amplasate.

Citește și: VIDEO Avionul China Eastern Boeing 737-800 a fost prăbușit intenționat, ucigând 132 de pasageri

Proiectul mai prevede amenzi cuprinse între 100 şi 500 de lei pentru "scrierea sau desenarea, fără drept, pe pereţii clădirilor, pe garduri sau pe obiectele de folosinţă comună aflate în locuri publice, deteriorarea prin orice mijloc a acestora, precum şi dezlipirea sau distrugerea, fără drept, a reclamelor, anunţurilor şi afişelor legal expuse în locuri anume destinate", cu obligarea contravenientului de a înlătura pagubele produse şi refacerea bunului distrus.

Citește și: VIDEO Renault s-a „predat” lui Putin pentru a putea reveni. Rușii vor să producă și Lada Duster

Potrivit iniţiatorului, scopul propunerii legislative este să descurajeze autorii de graffiti să distrugă faţadele bunurilor aflate în domeniul public sau privat, patrimoniului cultural, precum şi alte piese de mobilier urban.

De asemenea, proiectul propune abrogarea Legii nr. 554/2003 privind măsuri pentru asigurarea aspectului estetic al Capitalei şi al altor localităţi.

Senatul este prima Cameră sesizată. For decizional este Camera Deputaților.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te