Sinecură: fost senator PSD, ales la șefia Consiliului de Monitorizare. USR contestă alegerea la CCR

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 26.04.2021 - 17:38
Emanuel Botnariu, declarându-și susținerea pentru Gabriela Firea la alegerile locale

Fostul senator PSD Emanuel Gabriel Botnariu, apropiat al Gabrielei Firea și al soțului ei, Florentin Pandele, va fi noul președinte al Consiliului de Monitorizare, instituția care ar trebui să vegheze dacă drepturile persoanelor cu dizabilități sunt respectate în grija statului.

SHARE

UPDATE: USR-PLUS a anunțat, înr-un comunicat de presă, că va contesta la CCR alegerea fostului senator PSD Gabriel Botnariu în funcția de președinte al Consiliului de monitorizare, formațiunea arătând că însăși candidatura dl. Botnariu nu a respectat condițiile legale impuse, iar audierile în Comisia pentru Drepturile Omului s-au făcut cu încălcarea repetată a regulilor și procedurilor, prin emiterea unui aviz contrar prevederilor Legii nr.8/2016 și prin încălcarea dispozițiilor Regulamentelor Comisiei și a Senatului”.

USR-PLUS a anunțat că o susține la șefia Consiliului de Monitorizare pe Nicoleta Predescu, candidata propusă de o coaliție de ONG-uri. 

Faptul că simulacrul de procedură din Comisie a fost confom unor cutume mai vechi din Parlament nu constituie un motiv pentru a accepta ca acestea să fie acceptate și în continuare, de actualul Parlament. Aveam ocazia să transmitem un mesaj clar, acela că drepturile a aproape un million de persoane cu dizabilități și membrii familiilor lor, care îi au în grijă, sunt apărate de profesioniști cu experiență relevantă în acest domeniu”, a declarat senatorul Radu Mihail, în acest comunicat. 

---

Este pentru a doua oară când PSD reușește să își impună candidatul, după ce în legislatura trecută, a fost ales în fruntea Consiliului de Monitorizare Florinel Butnaru, fost senator PSD, migrat de la PP-DD, la bază inginer auto. 

Citește și: EXCLUSIV Ex-șeful Consiliului de Monitorizare a dat în judecată Senatul: Așa am vrut eu! 

Emanuel-Gabriel Botnariu a fost senator PSD în legislatura 2016-2020, a fost membru al Comisiei de drepturile omului. Este medic, fost consilier al lui Florentin Pandele, și a fost șef al CRRN Bălăceanca și administrator - director al Societății Medicale “Sfânta cuvioasă Parascheva“ Voluntari s.r.l, unde 95% din capital este detinut de Consiliul Local Voluntari, conform CV-ului său, postat pe site-ul Senatului.  În 2016, fosta primăriță Gabriela Firea (PSD) l-a numit, interimar, în fruntea ASSMB.

Comisia de drepturile omului din Senat, în care majoritari au fost senatorii PSD, l-a recomandat pe Botnariu în fruntea Consiliului de Monitorizare, deși senatorul USR Cosmin Poteraș a povestit, într-un interviu pentru Newsweek România, că această Comisie trebuia să se pronunțe doar asupra CV-urilor candidaților, nu să voteze o persoană, acesta acuzând că PSD a forțat ca să iasă Botnariu cu voturi din acea comisie”. 

Citește și: Culisele ședinței în care un ex-senator PSD e pe cale să devină șeful Consiliului de Monitorizare 

Astăzi, în plenul Senatului, USR-PLUS și PNL au anunțat că o vor vota pe candidata propusă de o coaliție de 160 de ONG-uri, Nicoleta Predescu, în vreme ce PSD a anunțat că îl susține pe Botnariu, la fel ca și AUR, prin vocea secretarului Comisiei de drepturile omului, Ionuț Neagu. UDMR este singura formațiune care nu a anunțat cum va vota. 

Lucian Romașcanu, care și-a pierdut funcția de purtător de cuvânt al PSD după ce a fost înregistrat spunând, la adresa jurnaliștilor că  „O să primească o p… în c… toți”, a susținut, la tribuna Senatului, că Botnariu este un ”medic de calitate” și că ”cei care l-au cunoscut pe dl Botnariu în mandatul trecut să îl voteze”. 

Anterior, senatorul USR-PLUS Radu Mihail a acuzat o ”îndrumare a plenului”, după ce șeful Comisiei de drepturile omului, Bogdan Matei (PSD) a citit raportul care îl recomanda pe Gabriel Botnariu șef al Consiliului de Monitorizare, iar Alina Gorghiu (PNL) a spus că recomandarea Comisiei de drepturile omului nu reprezintă o persoană care este calificată pentru ocuparea poziției”. 

Votul a fost secret, cu bile. 136 de senatori au fost prezenți, 112 votând, voturi valabil exprimate 105, voturi nule - 7. 

Gabriel Botnariu a obținut 61 de voturi pentru, 44 împotrivă, iar Nicoleta Predescu a obținut 44 de voturi pentru și 61 împotrivă. 

Încă de la începutul anului, când senatorii din Comisia de drepturile omului au votat înlăturarea lui Butnaru, au făcut o înțelegere pentru ca șefia CM să meargă la Gabriel Botnariu, au declarat surse convergente pentru Newsweek România. 

Puteți urmări ședința aici: 

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te