Culisele ședinței în care un ex-senator PSD e pe cale să devină șeful Consiliului de Monitorizare

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 22.04.2021 - 18:24
Emanuel Botnariu, declarându-și pe Facebook susținerea pentru candidatura Gabrielei Firea la Primărie
Fragment din avizul trimis de către Comisia de drepturile omului către plenul senatului, consultat de Newsweek România

Comisia de drepturile omului din Senat îl recomandă, cu șase voturi favorabile, pe Emanuel Gabriel Botnariu, pentru funcția de președinte al Consiliului de Monitorizare. Botnariu este fost senator PSD, apropiat al cuplului Firea-Pandele.

SHARE

„Membrii comisiei, luând în considerare că organizațiile societății civil legal constituite au desemnat candidați pentru funcția de președinte în cadrul acestui Consiliu, recomandă plenului Senatului pe domnul Botnariu Emanuel Gabriel pentru funcția de președinte în vederea numirii acestuia”, se arată în avizul trimis de Comisia de drepturile omului din Senat către plen.

Cu toate acestea, în ședința din Comisie, nu toți membrii l-au votat pe Emanuel Botnariu, ba mai mult, un senator USR-PLUS, Cosmin Poteraș, a depus mai multe plângeri către Biroul Permanent privind nerespectarea procedurilor.

Pe de altă parte, vicepreședintele Comisiei de drepturile omului din Senat, senatorul PNL Ioan Cristina, a declarat că cei trei aleși liberali prezenți în ședința Comisiei i-au votat pe toți candidații propuși de ONG-uri, însă în aviz nu apare acest lucru.

În schimb, în aviz apar trei voturi anulate.

Șeful Comisiei de drepturile omului din Senat, senatorul PSD Bogdan Matei, nu a făcut decât un singur comentariu pentru Newsweek România și anume că este doar „o recomandare” a Comisiei ca Emanuel-Gabriel Botnariu să fie votat la conducerea Consilului de Monitorizare.

Citește și: Trupele ruse masate la granița cu Ucraina se întorc în baze. A fost o demonstrație de forță a Rusiei

O altă perspectivă are deputatul USR-PLUS Iulian Bulai, care a redactat un draft de proiect legislativ prin care Consiliul de Monitorizare să fie absorbit în Avocatul Poporului, draft pe care Newsweek România l-a publicat în exclusivitate. Bulai a declarat, pentru Newsweek România, că, dacă PSD va avea din nou controlul CM, îi va cere șefului său, vicepremierul Dan Barna, să propună Coaliției depunerea draftului în Parlament, iar CM să treacă la Avocatul Poporului.

Newsweek România a atras atenția săptămâna trecută că Emanuel Gabriel Botnariu, pe care ex-primărița Gabriela Firea l-a numit, interimar, în 2016, în fruntea ASSMB, ar fi preferatul Comisiei de drepturile omului din Senat pentru a prelua această funcție.

Emanuel-Gabriel Botnariu a fost senator PSD în legislatura 2016-2020, a fost membru al Comisiei de drepturile omului. Este medic, fost consilier al lui Florentin Pandele, și a fost șef al CRRN Bălăceanca și administrator - director al Societății Medicale “Sfânta cuvioasă Parascheva“ Voluntari s.r.l, unde 95% din capital este detinut de Consiliul Local Voluntari, conform CV-ului său, postat pe site-ul Senatului

Surse convergente au declarat, pentru Newsweek România, că, la începutul anului, atunci când a fost votată respingerea raportului de activitate al Consiliului de Monitorizare, fiind astfel demis din funcție Florinel Butnaru, inginerul auto de la PSD, senatorii din Comisia de drepturile omului s-ar fi pus de acord ca în fruntea instituției să fie sprijinit Emanuel Gabriel Botnariu. 

Citește mai multe aici: Audieri la Senat pentru Consiliul de Monitorizare. Favorit ar fi un ex-ales PSD, apropiat de Firea

Fragment din avizul Comisiei de drepturile omului din Senat, aviz consultat de Newsweek România 

Poteraș acuză: Ei (PSD) au forțat ca să iasă Botnariu cu voturi din acea comisie

Newsweek România a stat de vorbă cu Cosmin Poteraș, senatorul USR-PLUS care a depus sesizare către Biroul Permanent privind modul în care s-a organizat votul în Comisia de drepturile omului.

Senatorul Cosmin Poteraș (USR-PLUS) a fost în comisie ca înlocuitor al Sergiu Vlad, pentru că era necesară prezența fizică. Poteraș a povestit, pentru Newsweek România, cum a fost luat peste picior de senatorii PSD din sală, care l-au întrebat de ce nu îi place candidatul PSD, dar și că aleșii PSD au refuzat să se pronunțe pe eligibilitatea candidaților, votând efectiv un candidat, iar întrebarea pe buletinele de vot primite de senatori a fost „Cine vreți să fie președintele Consiliului de Monitorizare?”.

„Votul a fost secret, ce pot să vă spun cu certitudine este că eu și colegul meu Costel Vicol am votat pentru dna Predescu, din societatea civilă. Celelalte voturi ale dlui Botnariu nu pot să știu cine le-a dat, fiind vot secret, dar eu cred că PNL, având trei voturi – au fost 3 voturi anulate – mai departe decideți dvs cum a fost.

Citește și: Un simpatizant AUR îi amenință cu moartea pe intelectualii care au semnat o scrisoare anti-AUR 

Cred că PNL și le-a anulat, pentru că, după ședință, au susținut în sală că ei credeau că trebuie să îi votăm pe toți. Ei au înțeles foarte bine ce se votează, pentru că eu o oră am făcut scandal că trebuie să ne pronunțăm pe eligibilitatea dosarelor, nu pe oportunitatea de a avea pe X sau pe Y președinte, ăsta a fost scandalul cel mai mare. Eu am făcut sesizări și la Biroul Permanent și la Comisie. În loc să ne pronunțăm pe eligibilitate și să îi votăm pe fiecare în parte, așa cum a făcut PNL, au forțat pe cine să votăm noi să fie președinte, ori asta este contrar oricăror proceduri, noi nu ne substituim plenului, noi aveam datoria să verificăm că dosarele depuse îndeplinesc condițiile prevăzute de lege și să fie înaintate plenului, pentru a decide plenul.

Ei au forțat ca să iasă Botnariu cu voturi din acea comisie, eu am cerut pe procedură: să stabilim scopul comisiei ca fiind acela de a pronunța pe eligibilitate, iar ei au spus așa ceva nu se poate, le-am spus să supună la vot și au refuzat. Conform procedurii, erau obligați să supună la vot, deci au încălcat o dată procedura, apoi le-am spus – „având în vedere că nu ne înțelegem pe ceea ce ar trebui să votăm în această ședință, vă rog supuneți la vot suspendarea ședinței  până ne aliniem toți că știm ce avem de făcut în această ședință”, au refuzat din nou, apoi au zis „cum să ne pronunțăm pe eligibilitate, că toți sunt eligibili”. Cu președintele mă certam atunci. L-am rugat măcar să își asume să treacă în aviz că toți candidații sunt eligibili și că vor fi înaintați plenului la vot. El a spus că – am cerut stnogramele audio video – așa o să facă, eu n-am găsit-o. De asemenea, dacă există opinii contrare, ele trebuie menționate în aviz, lucru care nu s-a întâmplat.

La momentul la care ne-a pus buletinele în față, pe buletine era întrebarea: „cine vreți să fie președinte?” . Eu atunci aveam două variante, fie să ies împreună cu colegul meu, să ieșim, să nu fim părtași la așa ceva, fie să rămânem și să votăm. Am ales să votăm, pentru că n-am vrut ca în plen să ajungă doar Botnariu cu voturi. Pare că au făcut cărțile de așa natură ca să treacă Botnariu, iar noi ne opunem cu toată înverșunarea”,  a declarat senatorul Cosmin Poteraș, pentru Newsweek România.

Totodată, Poteraș a mai spus că s-a certat și cu senatorul PSD Daniel Zamfir: „A avut un moment în care mi-a zis „ce e, domnule Poteraș, nu-ți place candidatul nostru și vrei să răstorni orice procedură?” Eu i-am spus: „păi, cum candidatul vostru, că dacă aveți candidat din partea PSD, înseamnă că nu e eligibil. Și dacă ONG-ul e în buzunarul vostru, tot nu e eligibil”.

Plângerea lui Poteraș nu a fost trimisă Comisiei juridice. PSD vrea vot săptămâna viitoare 

Senatorul Poteraș a mai spus că, în cazul în care Emanuel Botnariu va fi votat în plen, ceilalți candidați ai societății civile pot ataca decizia în instanță, adăugând că el le poate oferi plângerile pe care le-a depus și înregistrările de la ședință.

La ședința Comisiei de drepturile omului, în care s-au discutat candidaturile pentru Consiliul de Monitorizare, au participat 11 senatori. Din datele Newsweek România, au participat următorii: Ioan Cristina, Monica Anisie și Lucica Muntean (PNL), Lazslo Attila (UDMR), Ionuț Neagu (AUR), Cosmin Poteraș și Costel Vicol (USR-PLUS), patru aleși de la PSD - președintele Comisiei, Bogdan Matei, Felix Stroe și Daniel Zamfir.

Citește și: EXCLUSIV Ex-șeful Consiliului de Monitorizare a dat în judecată Senatul: Așa am vrut eu! 

Mai mult, în ședința Biroului Permanent din această săptămână, senatorii au discutat și plângerea depusă de Cosmin Poteraș săptămâna trecută, privind ședința Comisiei de drepturile omului.

„Dna Anca Dragu a supus la vot trimiterea la Comisia juridică a sesizării pe care eu am făcut-o, asta însemnând și că se va întârzia votul la plen, ne-a mai lipsit un vot din Coaliție ca să trimitem la Comisia juridică. Dl Romașcanu a luat cuvântul înaintea supunerii la vot și a spus „doamna președintă, eu vă recomand să nu supuneți la vot, pentru că, oricum ar fi, și dacă votați pentru și dacă votați împotrivă, noi, PSD, vom cere în plen să suplimentăm ordinea de zi și luni să votăm”. UDMR a susținut punctul de vedere, motivând că vicepreședintele nu are atribuții de ordonator de credit și oamenii de acolo nu-și iau salariul. Noi ne dorim ca instituția asta să funcționeze, ea vine din niște tratate internaționale, nu există ca să ne batem joc de ea”, a adăugat Cosmin Poteraș.

La jumătatea lunii martie, trei aleși de la PNL, USR-PLUS și UDMR au depus un proiect de lege prin care și vicepreședintele Consiliului de Monitorizare să poată fi ordonator de credite, pentru că Legea 8/2016 prevede că doar președintele este ordonator de credite, iar instituția nu are președinte din iarnă.

Ioan Cristina: Senatorii PNL au dat aviz pozitiv tuturor candidaților

Senatorul Ioan Cristina (PNL), vicepreședinte al Comisiei de drepturile omului, a declarat, pentru Newsweek România, că „senatorii PNL au dat aviz pozitiv tuturor candidaților,   părându-ni-se normal să lăsăm plenul să decidă, el fiind suveran. Eu, doamna Muntean și doamna Anisie le-am dat aviz la toți și nici n-am făcut un secret din asta”.

Ioan Cristina a respins informațiile care au apărut în spațiul public, potrivit cărora PNL și PSD ar fi bătut palma pe șefia Consiliului de Monitorizare, în iarnă, atunci când a fost votată și revocarea lui Florinel Butnaru, după cum au relatat mai multe surse pentru Newsweek România.

Citește și: N-are bani pentru monitorizarea persoanelor cu dizabilități, dar cumpără trei mașini 

PSD: Doar o „recomandare” ca Botnariu să fie votat șef al CM  

L-am întrebat pe președintele Comisiei de drepturile omului, senatorul Bogdan Matei (PSD), cum comentează faptul că această comisie l-a recomandat pe Emanuel Botnariu, fost parlamentar PSD, drept președinte al Consiliului de Monitorizare și de ce cealaltă candidată care a obținut două voturi nu apare în recomandările Comisiei. Bogdan Matei a replicat: „Sunteti dezinformată! Toți candidații apar pe aviz”, apoi mi-a atras atenția că este o „recomandare”. „Ați întrebat de ce nu apare? Apar toți candidații. Așa este procedura. Plenul Senatului este suveran”.

Varianta B: Consiliul de Monitorizare, absorbit în Avocatul Poporului

Deputatul USR-PLUS Iulian Bulai a declarat, pentru Newsweek România, că, dacă săptămâna viitoare, în urma votului din plenul Senatului, PSD va avea din nou controlul Consiliului de Monitorizare, îi va cere președintelui USR-PLUS Dan Barna să propună în Coaliție depunerea draftului prin care CM trece la Avocatul Poporului.

„Sinecurile trebuie desființate. Pe dl Botnariu nu-l recomandă nimic să conducă instituția. Pentru beneficiari, soluția este să ducem competențele CM la Avocatul Poporului”, a adăugat Iulian Bulai.

Citește aici draftul proiectului: EXCLUSIV Avocatul Poporului se umflă: preia Consiliul de Monitorizare. Ce prevede proiectul de lege 

Coaliția USRPLUS-PNL nu s-a pus de acord pe comasarea CM cu Avocatul Poporului

Reamintim că societatea civilă s-a opus acestei variante, explicând că se teme de o nouă politizare a CM.

Mai jos, un clip explicativ făcut de ONG-uri despre Consiliul de Monitorizare. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te