Normalizarea violenței pentru audiență: femeia omorâtă în Argeș spusese la Antena 1 că e amenințată

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 19.05.2021 - 13:11
Așa a fost prezentat la Antena 1 cazul de violență domestică din Argeș. Femeia și copilul ei au fost uciși în weekend de agresor. Sursă: Captură video YouTube

Un caz de violență domestică prezentat într-o emisiune de scandal de la Antena 1 drept „dragoste cu năbădăi” s-a încheiat în weekend cu omorârea femeii și a copilului ei, după ce bărbatul a declarat la televizor că o va ucide dacă va încerca să îl părăsească.

SHARE

În cadrul emisiunii „Acces direct”, din ianuarie 2021, a fost prezentată povestea unei femei de 38 de ani, cu un copil de 14 ani, care este ținută cu forța în casa unui bărbat. Femeia a povestit că este sechestrată și amenințată cu moartea pentru a rămâne alături de el, iar bărbatul a recunoscut că o va omorî dacă ea va încerca să îl părăsească.

Până la această oră, Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) nu a anunțat public că s-ar fi sesizat în cazul acestei emisiuni, iar Alina Pop, secretar de stat în Ministerul Muncii din partea USR-PLUS, a anunțat că va depune o sesizare la CNA, scriind pe Facebook „comerțul cu moartea şi cu suferința oamenilor este imoral”. 

Newsweek România a întrebat CNA dacă s-a autosesizat în cazul acestei emisiuni și ce măsuri a luat și va publica răspunsul instituției atunci când îl va primi. 

Femeia a povestit la TV că a fost amenințată de bărbat că va fi „băgată în pământ” dacă îl părăsește 

Ramona și Irinel, din județul Argeș, aveau o relație de trei ani, femeia povestind la televizor că „nu-mi plăcea comportamentul lui, e dur, răutăcios”. Întrebată dacă a fost agresată fizic, femeia a răspuns „de zeci de mii de ori”, adăugând apoi că a bătut-o „rău”. Bărbatul a negat agresiunile fizice în primă fază, apoi a acuzat-o pe femeie că l-a înșelat și că „nu îl respectă pe el ca bărbat”. 

„Am trăit cu el mai mult forțat, dacă nu mă întorc acasă, moartea mi se trage, mi-a spart capul, am intrat în spital, m-am dus la ai mei, s-a dus după mine acolo, mi-a spus că dacă nu mă întorc acasă el știe că viața lui nu mai are nici un rost și el nu vrea să-și mai refacă viața, el intră în pușcărie și pe mine mă bagă în pământ”, a spus femeia, la Acces Direct, bărbatul confirmând. 

Întrebată dacă îl mai iubește, femeia a spus că nu, „nu știu nici dacă l-am iubit vreodată” și „totuși stau sechestrată lângă el, ținută forțat”.

După prezentarea cazului și a mărturiilor femeii, cei doi – Ramona și Irinel, au mers în platoul emisiunii„Acces Direct”, unde nici prezentatoarea Mirela Vaida, nici cei doi invitați din platou, Mara Bănică și Sorin Ovidiu Bălan, nu au sancționat comportamentul bărbatului, ci au încercat să ducă situația în derizoriu, vorbind despre „dragostea cu năbădăi” dintre cei doi, că „așa e dragostea”, remarcând cât de bine seamănă cei doi sau scuzându-l pe bărbatul are un comportament dur pentru că este în zodia fecioară, după cum arată cele trei clipuri postate pe YouTube, cu fragmente din emisiune.

Femeia a mai povestit că nu are voie să iasă pe stradă să vorbească cu nimeni, că nu a mai avut telefonul încărcat de trei ani - „asta a fost interzis”, dar și că a fost nevoită să renunțe la locul de muncă, forțată de bărbat. 

În timp ce femeia povestea abuzurile la care era supusă de bărbat, prezentatoarea a întrerupt-o ca să îi întrebe dacă se mai iubesc. 

În luna februarie 2021, femeia a depus la Poliție o sesizare pentru amenințare, reclamând agresiunile fostului partener, însă nu a fost emis vreun ordin de protecție, nici măcar provizoriu, conform Adevărul. La audieri, femeia nu ar fi vrut să mai spună nimic.

Cu toate acestea, un ordin de protecție provizoriu este emis de polițist pe loc, atunci când constată că viața victimei este în pericol. El are o valabilitate de cinci zile și poate fi confirmat în instanță, devenind un ordin de protecție valabil pentru câteva luni. 

Duminică, femeia și copilul ei au fost înjunghiați în curtea bisericii de către agresorul Irinel, acesta încercând ulterior să se sinucidă. Prezentatoarea emisiunii, Mirela Vaida, a acuzat Poliția Română că nu a reacționat în cazul difuzat în emisiunea ei. 

Urmăriți aici una dintre înregistrări.

 

Violența domestică în România: 72 de crime în 2020, 30% din ordinele de protecție încălcate 

În 2020, Poliția a înregistrat 26.809 de loviri și alte violențe în familie. 22.864 de fapte au fost comise la domiciliu, 72 de fapte de omor și 58 de tentative de omor, iar 30 la sută din ordinele de protecție emise (dintr-un total de 8.210 emise de instanță) au fost încălcate de agresori, conform datelor Inspectoratului General de Poliție, publicate la solicitarea Asociației Filia. 

Abia în urmă cu două zile a fost promulgată legea privind monitorizarea agresorilor cu brățări electronice, prin care orice apropiere de victimă este semnalată imediat polițiștilor, victima fiind astfel mult mai bine protejată. 

Citește și: Brățările electronice, un colac de salvare pentru victime

Newsweek România a prezentat, în repetate rânduri, cazuri de încălcări ale ordinelor de protecție, inclusiv o poveste a unei femei amenințată în mod repetat de fostul soț cu moartea, bărbatul având 12 ordine de protecție încălcate la activ. 

Multe dintre victimele violenței domestice sunt amenințate cu moartea de agresorii lor, sunt izolate de familie și prieteni, li se interzice să muncească și să fie independente financiar. Mai mult, în pandemie, numărul cazurilor de violență domestică a explodat, a povestit avocata Giulia Crișan, de la Asociația Anais, într-un interviu pentru Newsweek România

Citește mai multe aici: VIDEO O altă stare de urgență: violența în familie. 27.000 de cazuri în 2020. 2021 va fi mai rău?

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te