Avocata Giulia Crișan, de la Asociația Anais, care reprezintă de peste 20 de ani victimele în instanță, a povestit, la interviurile Newsweek LIVE, că, în timpul stării de urgență, foarte multe femei s-au văzut obligate să stea în casă cu agresorii lor, pentru că aceștia le amenințau cu plângere penală dacă ar fi ieșit din casă ca să meargă la Poliție.
Giulia Crișan a scris, împreună cu avocata Carmen Nemeș, de la Anais, o carte de practică judiciară privind violența domestică, în care arată traseul victimelor - de la momentul în care cer primul ordin de protecție până la momentul în care ajung să-și continue liniștite viața. Totuși, de foarte multe ori, victimele au de furcă nu doar cu agresorii lor, ci chiar cu autoritățile statului.
Unul dintre cazurile prezentate în carte este al unei femei din București care a fost terorizată timp de șapte ani de fostul soț, în ciuda celor 12 ordine de protecție obținute în instanță.
După zeci de plângeri, atât împotriva bărbatului, cât și împotriva polițiștilor care nu-și făceau treaba, agresorul a ajuns la închisoare.
Din statisticile Poliției, o treime dintre ordinele de protecție sunt constant încălcate de agresori, deși pedepsele pentru această infracțiune s-au majorat până la cinci ani. Un proiect de lege privind introducerea brățărilor electronice, care ar putea fi salvarea victimelor, este în continuare blocat în Parlament.
Anul trecut, 72 de oameni au murit, iar aproape 27.000 au fost victimele violenței domestice.
La Newsweek LIVE, discutăm cu avocata Giulia Crișan de ce victimele violenței domestice nu beneficiază nici acum de protecția statului.
Newsweek LIVE este transmisă pe www.newsweek.ro, pe pagina de Facebook Newsweek România și pe canalul de Youtube al revistei.