De ce salariu uriaș ai nevoie pentru o pensie decentă? Câte puncte de contributivitate îți trebuie?

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 09.09.2024 - 16:37
De ce salariu uriaș ai nevoie pentru o pensie decentă? Cât puncte de contributivitate îți trebuie? Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
De ce salariu uriaș ai nevoie pentru o pensie decentă? Cât puncte de contributivitate îți trebuie? Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)

De ce salariu uriaș ai nevoie pentru o pensie decentă? Câte puncte de contributivitate e nevoie? Pensia depinde de anii contribuiți și de sumele contribuite la sistemul public de pensii. Persoanele care vor să aibă o pensie acceptabilă în viitor trebuie să aibă un salariu mare..

SHARE

Recalcularea a pus pe hârtie exact cât de mult contează vechimea și stagiul de cotizare la plata pensiilor din România. Practic, acestea sunt cele mai importante elemente care influențează decisiv plata pensiilor. 

Prin noua lege s-a pus accent pe contributivitate și tocmai de aceea pensionarii care au muncit mulți ani au primit și sume importante de la stat de la 1 septembrie. 

Casa de Pensii a prezentat cazul unui pensionar care a lucrat în mediul universitar și care a contribuit 48 de ani la sistemul public. Lui i s-au calculat și anii de facultate, iar la final punctajul obținut este de-a dreptul impresionant. 

De ce salariu uriaș ai nevoie pentru o pensie decentă? Cât puncte de contributivitate îți trebuie?

Înainte de recalculare, pensionarul avea un venit de aproximativ 9.000 de lei, iar în urma recalculării a primit un bonus de 3.000 de lei pentru anii munciți.

„Un exemplu de la marea recalculare o persoană bărbat care a muncit nici mai mult, nici mai puțin de 48 de ani da, la care am adăugat 5 ani de facultate, dar efectiv muncit și este din învățământul superior.

Citește și: RECALCULARE Casa de Pensii, vestea momentului pentru 3.000.0000 pensionari. Sumele au fost majorate

Citește și: O pensie de 2.500 lei scade la 1.900 lei, la recalculare. 1.500.000 pensionari pățesc același lucru

A fost cadru didactic și a câștigat după aplicarea formulei de la 1 septembrie 3.500 lei la pensie brut. Vorbim de cuantumuri brute pentru care a muncit 48 de ani”, a declarat Maria Andronache, directorul Casei de Pensii Iași.

Acesta este un caz fericit care a scos la iveală o realitate cruntă: faptul că pentru un singur punct bonus la pensie, un salariat trebuie să aibă acum un venit de minnim 9000 de lei.

Citește și: Ce indice de corecție și câți ani vechime aduc o pensie cu 1200 lei mai mare la recalculare? Exemplu

„Nici mai mult nici mai puțin de 147 de puncte a primit pensionarul în urma calculului conform noii legi. Astăzi, ca să avem un punct pe lună, ar trebui să avem salariu brut undeva în jur de 9.000 lei ca să iasă la calcul un punct pe lună”, a mai spus directorul Casei de Pensii Iași.

Pensii în creștere în următoarele luni

Peste 3 milioane de pensionari din România au primit mai mulți bani pe 1 septembrie odată cu recalcularea pensiilor. Următoarea creștere se va produce de la 1 ianuarie 2025 odată cu indexarea pensiilor. 

Tot atunci vor crește și pensiile persoanelor care vor aduce adeverințe de la fostele locuri de muncă pentru perioadele necontributive. 

Citește și: În ce an s-au pensionat românii care vor lua mai mulți bani la recalcularea pensiei? Anunț oficial

Deocamdată nu se pot estima sumele pe care ar trebui să le ia în plus, se știe doar faptul că nu vor fi la fel de mari așa cum a fost în cazul marii recalculări unde creșteri și de 3000 de lei. 

Doar 4.4% din pensionarii din România vor avea pensiile înghețate pentru următorii ani și nu vor beneficia de niciun ban în plus așa cum au fost situațiile prezentate mai sus. 

Newsweek a oferit exemple de pensiii care au ajuns la 5.000 lei la reclaculare. Vezi mia jos:

Citește și: Câți pensionari vor lua o pensie de peste 5.000 lei la recalculare? Cât au lucrat? 2 exemple clare

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te