EXCLUSIV Tânăra care i-a făcut plângere penală vloggerului Colo, amenințată: Nu ies singură din casă

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 16.06.2020 - 15:37
Protest al activiștilor pentru introducerea brățărilor electronice pentru agresori. Și victime hărțuirii online ar putea cere ordine de protecție contra agresorilor. FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Tânăra care a semnalat public cazul vloggerului Colo, plasat sub control judiciar pentru instigare la viol și violență împotriva minorelor, a povestit, într-un interviu pentru Newsweek România, prin ce a trecut după depunerea plângerii.

SHARE

Newsweek România nu va publica nici numele tinerei, nici numele celeilalte activiste care a contribuit la redactarea plângerii penale contra vloggerului Colo. 

„Fă, de ce l-ai denunțat pe Colo? Ai merita violată în draci de Dincă și de Colo deodată. Sper să te omoare fanii lui Colo când te vor prinde. Sper să te omoare o mașină. Vei regreta enorm ce ai făcut. (...) Apropo, și eu sunt fan Colo și când o să te prind, o să te violez cu picioarele în gură (...)”. Așa arată doar unul dintre mesajele primite de tânăra activistă de la Asociația Filia, o organizație care luptă pentru drepturile femeilor, după ce a depus o plângere penală împotriva vloggerului Alexandru Bălan „Colo” (28 de ani), care îndemna, pe canalul său de Youtube, la violarea adolescentelor.

Acum, tânăra a depus plângere penală și pentru amenințările pe care le-a primit. În interviul acordat Newsweek România, aceasta spune că se aștepta la o astfel de reacție, pentru că „odată ce iei atitudine împotriva unui discurs instigator la ură sau la violență, trebuie să te aștepți și la asta, pentru că societatea în care trăim nu este pregătită să tragă la răspundere astfel de infracțiuni”.

 

Zeci de amenințări de la adolescenți, după reținerea lui Colo

„Pe 1 iunie, când m-am trezit cu un val de mesaje, pe contul meu și la  Filia, despre ce făcea Colo. Atunci m-am apucat să redactez plângerea penală împotriva lui Colo și am trimis-o la Parchet a doua zi. Pe 1 iunie s-a sesizat și Poliția, înainte să trimitem plângerea la Parchet. După ce am trimis plângerea, am făcut și o postare pe contul meu de Facebook în care am scris că eu și o altă colegă ne-am ocupat timpul cu Alexandru Bălan „Colo”, că încercăm să facem dreptate în cazul ăsta. Postarea asta era publică, cineva a făcut un story cu mine pe Instagram și așa mi-au aflat conturile de Instagram și de Facebook și am început să primesc amenințări. Zeci. Unii au precizat că sunt fani de-ai lui.

În primele zile, am primit mesaje de la adolescenți, ceea ce este îngrijorător, probabil că grupul țintă al lui Colo, îmi spuneau că sunt o feministă proastă, mă făceau câine, mă trăgeau la răspundere pentru ce am făcut, mi-au spus că o să dea cu mașina peste mine, că o să mă violeze, că ar trebui să mă prindă Dincă, criminalul din Caracal, și să mă omoare. Cu unii am încercat să intru în dialog, mai ales cu cei mai tineri, am observat că mulți dintre ei nu înțelegeau gravitatea situației, nu înțelegeau că poți să răspunzi penal pentru discursul din spațiul online și considerau în continuare, așa cum consideră și Colo, că este o glumă proastă și că nu ar trebui să răspunzi pentru o glumă proastă pe Internet. Le-am explicat că nu poți să spui orice nici pe internet, mai ales să instigi la viol, violență și agresiune sexuală împotriva minorelor, în mediul online. Al doilea val de amenințări a venit după ce Colo a fost arestat pentru 24 de ore, m-au tras pe mine la răspundere pentru arestarea lui, eu mi-am închis conturile, am făcut private postările. Înainte, am postat una dintre amenințări, care a devenit virală și nu mă așteptam, de acolo am primit multe comentarii. M-au sunat și pe Instagram, mi-au trimis înregistrările vocale, în care îl parafrazau pe Colo, mă întrebau cine e tăticul meu și, după aceste amenințări, a fost solidarizarea profesorilor mei, care a fost emoționantă și a ajuns până la ministru (ministrul de Interne Marcel Vela, n.red.), care m-a sunat ieri (joia trecută, n.red.). Ministrul Vela mi-a spus că am tot sprijinul lui și, dacă nu mă simt în siguranță, pot apela la el și Poliția mă poate proteja. Am discutat cu dumnealui ce putem face pentru ca acest lucru să nu se mai repete: introducerea în școală a unui programe pentru adolescenți despre violență, gravitatea violenței, hărțuirii, revenge porne și să facem o campanie de informare pe violența online.

Între timp, urmează să fie promulgată și legea pe cyber-bullying, care, din păcate, se referă doar la violența domestică, adică cei care trimit mesaje trebuie să fie parteneri, foști parteneri sau membri ai familiei, deci eu nu mă pot folosi de ea. Ieri am fost chemată la Secția 9 ca să dau declarații, și în dosarul lui Colo și am făcut o plângere penală împotriva agresorilor care m-au hărțuit pe internet și acum urmează să văd ce se va întâmpla acolo.

Ți-e frică?

Da. Nu ies singură pe stradă, mi-am închis conturile și o să fie așa pentru o perioadă destul de lungă, la Filia ne-am șters datele de contact de pe site și de pe Facebook, să fim sigure că nu vine nimeni peste noi la birou, ne-am luat măsurile de precauție, tocmai că nu se știe niciodată, poate unul din cei zeci o să pună în practică amenințările, plus că sunt foarte violente amenințările și nu poți să le iei în derâdere, plus că ești responsabil pentru ceea ce spui pe Internet.

La Filia ați tot avut cazuri de acest fel. S-a întâmplat vreodată să fie un caz așa de violent ca acum?

În cazul Danei Budeanu și al lui Dani Mocanu nu a fost așa de violent, nu a fost nici presiunea publică așa de mare, nici nu s-a concretizat neapărat ceva –recent a fost prima ședință în dosarul lui Dani Mocanu, am mai primit amenințări pe contul Filia; cred că cel mai violent a fost când am făcut plângere la CNCD împotriva reclamelor Alka, acum doi sau trei ani și am primit sute de comentarii în care eram înjurate sau amenințate. Eu mereu am spus că face parte din job description, din păcate, deci o dată ce iei atitudine împotriva unui discurs instigator la ură sau la violență, trebuie să te aștepți și la asta, pentru că societatea în care trăim nu este pregătită să tragă la răspundere astfel de infracțiuni.

Citește și: Feministele, plângere penală pe numele Danei Budeanu, care a făcut pledoarie pentru bătaie

Vom vedea acum o schimbare?

Eu sper că s-a creat un precedent, am auzit că alți doi bloggeri urmează să fie anchetați, nu știm despre ce este vorba, noi nu am făcut alte plângeri penale (Până la acest moment, Poliția Română nu a confirmat informația – n.red.). Mai avem cazul Danei Budeanu, unde nu s-a început cercetarea penală. Este importantă implicarea ministrului Vela, sper să reglementeze cât mai repede hărțuirea în mediul online, cyberbullying-ul și revenge porn-ul în Codul Penal, pentru că și acolo avem destul de mult de luptă, sper că va fi un precedent și un semnal de alarmă pentru ceilalți care produc content violent și instigator la ură și la viol.

Sper ca următorii judecători care vor avea în față astfel de cazuri se vor folosi de cazul lui Colo. Mi se pare foarte bine că Colo nu mai are voie să posteze pe internet timp de 60 de zile, pentru că acela era mediul în care era periculos, din păcate, el a normalizat violul și violența în rândul a aproape un milion de adolescenți și tineri, ceea ce mi se pare o circumstanță agravantă pentru faptele lui.

Mai ales în condițiile în care România chiar are o problemă cu violența sexuală.

Exact. Nu avem nici un centru care să se ocupe de victimele violenței sexuale în România, cu toate că am ratificat Convenția de la Instanbul, care spune că ar trebui să avem un număr de x centre pentru x femei, care ar trebui să fie doar pe violență sexuală. Noi nu avem nici unul, abia avem centre pe violență domestică. Foarte multe femei nu-și cunosc drepturile, legile sunt alambicate și sunt situații în care judecătorii dau sentințe sub minimul prevăzut de lege sau dau achitări în caz de viol sau relații sexuale cu minori, iar asta ar trebui să înceteze. Plus că avem unele dintre cele mai mici pedepse pentru viol și nici un fel de reabilitare pentru agresori. De aceea, noi, împreună cu Rețeaua VIF, milităm de multă vreme pentru brățări pentru agresori, pentru că în legea nouă este stipulat că dacă o victimă a violenței domestice pe internet apelează la Poliție, ea poate să ia ordin de protecție împotriva agresorului care a hărțuit-o în online. Deci e un mare pas înainte.

Citește și: De ce nu folosește România brățările electronice pentru infractori

 

„Blame the victim”

Cazul tinerei este un caz clasic de „blame the victim” (dă vina pe victimă), a explicat, pentru Newsweek România, sociologul Ciprian Grădinaru, de la Salvați Copiii.

„Cazul a apărut în mediul online, iar comportamentul online are o etichetă de tipul „nu e viața reală” și totul pare mai puțin grav. În plus, noi avem o toleranță foarte ridicată la infracțiuni sexuale împotriva femeilor – de la „sigur a făcut ea ceva”, „nici ea nu era ușă de biserică”. Dacă ne amintim de cazul din Vaslui, când, în cazul celor șapte condamnați pentru viol, comunitatea locală s-a solidarizat cu ei – că sunt tineri, că au viitorul în față, că au greșit, că și fata e de vină, adică la noi apare „blame the victim”, a acuza victima, în foarte multe situații. Aceasta este o cauză”, a arătat sociologul, reținând că o altă cauză pentru care tânăra a fost amenințată este pentru că o parte a publicului lui Colo încă îl susține.

Amintim că, potrivit Eurobarometrului violenței de gen, din 2016, 55 la sută dintre români considerau că a întreține relații sexuale cu partenerul sau partenera fără acordul ei este justificat în anumite situații. Deși 10 la sută dintre români recunoșteau că este greșit să îți forțezi perechea să întrețină relații sexuale, ei considerau că nu ar trebui să fie sancționați de lege. 30 la sută dintre români mai considerau și că violul este justificat dacă ai consumat alcool, 25 la sută dacă victima poartă îmbrăcăminte provocatoare, 22 la sută dacă victima nu spune clar nu.

În România există un singur centru pentru victimele violului, în București, la Spitalul Universitar, însă nici o victimă nu a primit ajutor acolo.

Citește mai multe aici: Explicația Spitalului Universitar. De ce a fost plimbată o victimă a violului între spital și IML

Nici o victimă a violului nu a mers la centrul-pilot 

Societatea românească este zguduită în aceste zile de cazul unei copile de 17 ani din Mehedinți, căreia un bărbat eliberat condiționat, după ce săvârșise cinci crime, i-a dat foc, după ce copila l-a acuzat că a violat-o.

Citește și: Eșec cu repetiție. De ce apar în continuare cazuri precum al copilei de 17 ani din Mehedinți

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te