Explicația Spitalului Universitar. De ce a fost plimbată o victimă a violului între spital și IML

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 15.08.2019 - 12:58
Grațiela Drăghici, șefa ANES, la lansarea Centrului-pilot pentru situații de viol, la Spitalul Universitar. Sursa foto: ANES
Grațiela Drăghici, șefa ANES, la lansarea Centrului-pilot pentru situații de viol, la Spitalul Universitar. Sursa foto: ANES

Spitalul Universitar susține, într-un răspuns pentru Newsweek România, că nu toate victimele unui viol pot beneficia de kitul special pentru recoltarea probelor biologice, la singurul centru din țară pentru victime.

SHARE

Victimelor le-ar fi recoltate probele biologice la spital doar dacă sunt cazuri care necesită internarea.

Precizările Spitalului Universitar de Urgență din București vin după ce Newsweek România a publicat, săptămâna trecută, mărturia Mariei*, o tânără din Capitală care a fost violată și care a fost plimbată de la Spitalul Universitar, unde s-a deschis singurul centru-pilot pentru victimele violului din țară, și Institutul de Medicină Legală, unde i-au fost recoltate probele biologice. Mariei nu i-au fost recoltate probele la spital, deși centrul a fost înființat tocmai pentru ca victimele să nu mai fie plimbate între spital și IML, centrul fiind dotat cu kituri speciale de la IML.

Citește și: Mărturia șocantă a unei femei violate despre cum a fost tratată de oamenii legii

Explicația Spitalului Universitar? „Procedura operațională de recoltare de probe biologice în agresiuni sexuale care se aplică pentru Centrul pilot de criză pentru situațiile de viol specifică: pentru pacienții care sunt victime ale agresiunii și care NECESITĂ INTERNARE ÎN SPITAL sau investigații paraclinice și consulturi interdisciplinare mai ample, în cadrul UPU (unitatea de primiri urgențe) se recoltează probe biologice în vederea realizării analizelor specifice la INML, utilizându-se truse special concepute în acest sens. În cazul persoanei pe care o menționați în solicitare, dumneaei nu se încadra în categoriile la care face referire procedura operațională”.

Cu alte cuvinte, dacă Maria nu a fost suficient de grav rănită în timpul violului, poate să facă drumuri de la Poliție la Spitalul Universitar, apoi la Institutul de Medicină Legală și înapoi la Spitalul Universitar.

Maria a ajuns la Poliție duminica trecută, unde a reclamat că a fost violată de bărbatul cu care se întâlnea de două luni. Când a ajuns la spital, medicul de la Urgențe i-a spus că „aici nu avem ce să-ți facem”.

Citește și: Precizările Poliției, după ce o victimă a violului a spus că a fost umilită de oamenii legii

„Am fost la o secție de poliție pe lângă el, la Tineretului, am ajuns la șase dimineața. Eu sângeram, aveam nevoie de îngrijiri medicale, așa că m-au dus la Universitar. Acolo, m-au lăsat să stau două ore pe targă,  mi-au făcut niște investigații, dar n-am intrat la ginecologie, unde ar fi trebuit să intru. Când am intrat, după două ore, mi s-a spus că trebuie să mergem la IML, că «noi aici nu avem ce să-ți facem». Poliția m-a dus la IML, acolo am dat peste un doctor care a fost ok, singurul cu care am interacționat bine, care a avut empatie”, a spus Maria.

Femeia a mai povestit și că, atunci când a ajuns la Poliție, a fost descurajată de oamenii legii să depună plângere penală împotriva agresorului, pe motiv că îi nenorocește viața. Poliția Capitalei a transmis, într-un punct de vedere pentru Newsweek România, că toate întrebările care i-au fost adresate Mariei au fost pentru lămurirea cazului și că plângerea ei a fost luată în serios.

Centrul de criză pentru victimele violului a fost lansat anul trecut, la sfârșitul lunii noiembrie, în cadrul unui parteneriat al Agenției Naționale pentru Egalitate de Șanse și Spitalul Universitar. Centrul-pilot lansat în București presupune, de fapt, o abordare integrată a cazurilor de viol și ar trebui să elimine drumurile pe care victima le face între instituțiile statului, după ce a fost violată, explica ANES, într-un răspuns pentru Newsweek România.  Pentru funcționarea centrului, IML a donat kiturile pentru prelevarea probelor biologice, astfel că centrul nu a presupus nici un fel de costuri suplimentare.

Cu toate acestea, de la lansare până în prezent, nici o victimă nu a beneficiat până acum de kitul pentru prelevarea probelor biologice, potrivit unui răspuns al Spitalului Universitar pentru Newsweek România.

Citește și: Nici o victimă a violului nu a mers la centrul-pilot 

ANES ar trebui să înființeze cel puțin 10 centre de criză pentru situațiile de viol și opt centre de asistență pentru agresori, ca urmare a ratificării și implementării prevederilor Convenției de la Instanbul. Valoarea totală a proiectului „Sprijin pentru Implementarea Convenției de la Instanbul”, finanțat prin Mecanismul financiar norvegian pentru perioada 2014-2021, se ridică la 2,5 milioane de euro. Înființarea celor 10 centre de criză va costa aproximativ 95.000 de euro, potrivit răspunsului ANES, pentru Newsweek România.

În primele șase luni ale anului, au fost cel puțin 67 de violuri în București, potrivit cazurilor înregistrate la Poliția Capitalei.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te