Feministele, plângere penală pe numele Danei Budeanu, care a făcut pledoarie pentru bătaie

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 19.03.2020 - 16:21

Feministele de la Asociația Filia au depus o plângere penală pe numele Danei Budeanu, creatoarea de modă cunoscută după ce și-a bătut joc, pe Facebook, de inițiativa ONG-ului „Dăruiește Viață”, care construiește un spital pentru copiii bolnavi de cancer.

SHARE

UPDATE: Dana Budeanu a publicat, pe contul ei de Facebook, un mesaj vulgar în limba engleză, în care a ironizat demersul activistelor de la Filia, fără să le precizeze numele: „Amețitelor, lăsați panica, că-i bateți pe fă*** ca pe covoare. Verdictu': it's a joke, it's not a d*ck, so don't take it so hard. #MARS". (semnele de punctuație aparțin redacției, n.r.). 

---

Într-o emisiune publicată pe YouTube, Budeanu a spus: „(...) bă ce vă spun eu asta-i instinctul masculin (...); ”În secunda în care i-ai dat japul. Că japul nu e mă ceva nasol, e un jap...din greșeală ți-a scăpat mâna, (...) În secunda doi și amețitele celelalte iau aminte. Tu o faci pentru binele comunității (...) Frica se instalează. Dar se instalează la toate alealalte (...) Ea tre' să știe că urmează. Nu se poate, trebuie indusă teroarea (...)”.

Feministele de la Asociația Filia au depus plângerea penală la Parchetul General, acuzând-o pe Budeanu de incitare la ură și discriminare împotriva femeilor. 

Amintim că, în România, în 2019, au fost 79 de omoruri și 198 de violuri în familie, înregistrate la Poliție, iar oamenii legii au emis aproape 8.000 de ordine de protecție provizorii, care sunt întocmite de polițiști când viața victimei e pusă în pericol.

Citește și: De ce nu folosește România brățările electronice pentru infractori 

Creatoarea de modă Dana Budeanu este cunoscută pentru un scandal de anul trecut, când și-a bătut joc de inițiativa „Dăruiește Viață”, asociație care construiește un spital pentru copiii bolnavi de cancer. Ea a scris atunci, printre altele: „în aceeaşi ordine de idei, mă bucur însă sincer, cacacampania aceasta de trei zile de ură viscerală, din jurul unui demers atât de nobil şi pur, a strâns mai mulţi bani dăcât dãcand a început! cu plăcere! să se treacă şi pe la casierie dacă e, că eu d astea 100% fără profit nu halesc dã la maria theresa încoace, dăcât pe alea pe care le fac eu şi oricine, strict din buzunarul lui către un suflet sau o cauză în mod direct! însă e frumos să se creadă în harap alb, aşa cum cred toţi copiii care vor beneficia de acest spital şi e ok să fie aşa!”. 

Primărița Gabriela Firea n-a ratat ocazia de a da share mesajului, iar când a fost întrebată de ce a preluat postarea denigratoare, a răspuns, la Digi 24: „Este interzis like-ul sau share-ul pe Facebook? Chiar dumneavoastră militați pentru libera exprimare, pentru diversitate”.

În urma postării, Dana Budeanu a fost concediată de la postul ProTv. 

Citește și: Dana Budeanu, de familie bună: tatăl, acuzat de un raport ONU că a dat șpagă în Irak pentru petrol 

Redăm plângerea feministelor de la Filia, remisă Newsweek România: 

„În fapt, episodul vizat al Danei Budeanu, vizualizat de peste 269.000 de persoane pe YouTube și peste 19.000 pe Facebook, consolidează atitudini discriminatorii împotriva femeilor și legitimează o cultură a violenței îndreptate împotriva femeilor prin argumentele pe care aceasta le aduce pentru a justifica și încuraja astfel de acte, promovând un model de relație abuzivă, în care bărbatul domină femeia prin exercitarea unui comportament violent, atât fizic cât și psihologic, prin instaurarea fricii.

În România, 1 din 4 femei a fost agresată fizic sau sexual de partener sau de fostul partener, iar 75% dintre cazuri rămân neraportate (FRA, 2016). 72% dintre români consideră că o soție ar trebui să asculte/să se supună întotdeauna soțului ei (Pew Research, 2017). În 2019, în România au avut loc aproximativ 26 000 de cazuri de loviri sau alte violențe în familie, dintre care în majoritate agresori bărbați (91%) și victime femei (77%) (IGPR, 2020). Aceste statistici demonstrează prevalența fenomenului de violență împotriva femeilor în societatea românească și necesitatea ca această problemă să fie tratată cu responsabilitate și seriozitate atât de cetățeni, cât și de autorități.

Considerăm că argumentele aduse de Dana Budeanu pentru justificarea și încurajarea actelor de violență sunt deosebit de periculoase și contribuie la incitarea la discriminare și îndemnarea la violență împotriva femeilor: „(...) bă ce vă spun eu asta-i instinctul masculin (...); ”În secunda în care i-ai dat japul. Că japul nu e mă ceva nasol, e un jap...din greșeală ți-a scăpat mâna, (...) În secunda doi și amețitele celelalte iau aminte. Tu o faci pentru binele comunității (...) Frica se instalează. Dar se instalează la toate alealalte (...) Ea tre' să știe că urmează. Nu se poate, trebuie indusă teroarea (...)”.

În drept, acest caz vizează fapte care incită publicului la ură și discriminare împotriva femeilor (art. 369 din Codul Penal), care îndeamnă publicul să săvârșească infracțiuni (art. 368 din Codul Penal) și care au avut ca efect restrângerea dreptului la demnitate personală pe criteriul sex și dreptul la integritate fizică (art. 15 din OG 137/2000 republicată și art 1, art 3 alin 1 din Carta Drepturilor Fundamentale A Uniunii Europene), prin promovarea unor mesaje care normalizează și legitimează violența împotriva femeilor, promovând stereotipurile de gen și sexismul.

Acest caz contravine prevederilor din Codul Penal:

Art. 368: ”Fapta de a îndemna publicul, verbal, în scris sau prin orice alte mijloace, să săvârșească infracțiuni se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă”

Art. 369: ”Incitarea publicului, prin orice mijloace, la ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.

Reamintim decizia CEDO în cazul Gunduz c. Turcia: „toleranţa şi respectarea demnităţii umane constituie fundamentul democraţiei şi societăţii pluraliste, prin urmare este necesar ca în societăţile democratice să se sancţioneze sau chiar să se prevină orice formă de expresii care diseminează, incită, promovează sau justifică ura bazată pe intoleranţă, cu condiţia ca orice formalitate, condiţie, restricţie sau amendă impusă să fie proporţională cu legitimitatea
invocată.”

Reamintim hotărârea nr 277 din 28.04.2009 a CNCD prin care Colegiul Director iterează faptul că “Libertatea de exprimare protejează afirmarea și răspândirea unor idei, concepte, fie ele și controversate, dar nu poate proteja un limbaj și o atitudine ofensatoare și jignitoare față de o anumită comunitate.”

Prin urmare, considerăm că episodul 18 din emisiunea Verdict a Danei Budeanu reprezintă incitarea publicului la discriminare pe criteriul de sex și instigare la violență.

În concluzie, pentru motivele arătate mai sus, în temeiul art 368 și 369 din Codul Penal, solicităm tragerea la răspundere penală a făptuitorului.”

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -