Eșec cu repetiție. De ce apar în continuare cazuri precum al copilei de 17 ani din Mehedinți

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 15.06.2020 - 20:05
Actualmehedinti.ro

Cazul copilei de 17 ani din Mehedinți, incendiată de un bărbat cu cinci crime la activ, arată încă o dată neputința statului în a-și proteja copiii.

SHARE

Acesta este cel de-al treilea caz care a zguduit recent societatea românească, după cazul „Caracal”, în care Alexandra, o fată de 15 ani, a fost omorâtă de un bărbat care o luase pe fată din satul ei ca să o aducă la școală, Poliția negăsind-o la timp, și cazul de la Galați, al unei copile de 14 ani, găsită plină de sânge pe stradă, spunând inițial că a fost violată și schimbându-și ulterior declarația.

Aceste cazuri stau să se întâmple, nu sunt neapărat niște accidente, aceasta fiind societatea, vedem că este aceeași poveste: o intervenție greoaie, o modalitate greșită de adresare a cazului și probabil că se vor mai întâmpla. Pe de altă parte, în orice societate apar astfel de cazuri, nu suntem numai noi oile negre”, a explicat, pentru Newsweek România, sociologul Ciprian Grădinaru, de la organizația Salvați Copiii.

Citește și: GRAFICE. România, țara în care 55% dintre oameni cred că violul e justificat în anumite situații

Cazul minorei din Galați.Polițiștii care n-au coborât din mașină, pedepsiți să patruleze pe jos

Cazul Caracal în alb și negru

 

Aproape 1.000 de cazuri de abuz sexual, raportate anul trecut

Anul trecut, au fost raportate 994 de cazuri de abuz sexual asupra copiilor, conform datelor disponibile la nivelul Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA). Din acestea, aproape două treimi (699 de cazuri) au fost închise.

Două treimi din cazuri s-au petrecut în mediul rural, iar în 864 de cazuri, copiii au rămas în familie, deși în 541 de cazuri abuzul sexual s-a petrecut în familie.

Numărul fetelor abuzate sexual este de 6,4 ori mai mare decât numărul băieților (860 de cazuri – victime fete, respectiv 134 victime băieți), iar în 452 de cazuri victimele au între 14 și 17 ani.  

Citește și: Copilărie la voia întâmplării: 45 de copii au fost violați de membri ai familiei anul acesta

 

La infracțiuni de acest tip, între incidență și raportare, diferența este uriașă. Și diferența nu ține numai de mentalul individual, ci și de încrederea în sistem: dacă eu, ca victimă, am încredere că, dacă depun plângere, voi fi sprijinită și protejată, iar făptuitorul va fi cercetat și condamnat, atunci categoric voi depune plângere. Dacă eu nu am încredere că se va întâmpla asta, spun mai bine „lasă să treacă, să nu mă expun încă o dată”, iar revictimizarea, mai ales a copiilor, mai ales la infracțiunile sexuale, este uriașă, pentru că legislația nu protejează victima. În cazul de la Mehedinți, dacă fata depunea plângere pentru viol și dacă se ajungea în instanță, urma să se întâlnească față în față cu agresorul, de mai multe ori.

De asemenea, statistica de la ANDPDCA arată că cele mai multe abuzuri la copil se întâmplă în familie: nu pentru că familia este un mediu impropriu, ci pentru că agresorii sexuali profită foarte mult de relația de încredere, omul acesta era prieten cu tatăl ei, nu era un necunoscut”, a explicat jurista Roxana Paraschiv, de la Salvați Copiii, cu o experiență de peste 20 de ani în acest domeniu.

Citește și: Danileț: În România nu există nicio interdicție pentru eliberarea condiționată a unui criminal

VIDEO Încă un ucigaș, cu șase crime la activ, a fost eliberat în mai de Tribunalul Mehedinți

Potrivit informațiilor apărute în presă, copila ar fi sesizat Poliția că un prieten al tatălui său ar fi violat-o, iar oamenii legii ar fi dus-o într-un centru al Protecției Copilului, însă bunica fetei ar fi făcut cerere pentru a o lua acasă. Acolo, agresorul a intrat peste ea, a stropit-o cu o substanță inflamabilă și i-a dat foc. Copila se află în prezent la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din Capitală, cu arsuri pe circa 90 la sută din suprafața corpului. Șansele ei de supraviețuire sunt reduse, potrivit reprezentanților spitalului.

Agresorul a fost închis pe viață în anii '90 pentru cinci crime și a fost eliberat din închisoare pentru că a participat la programe de reintegrare socială. El a fost eliberat condiționat după 25 de ani de închisoare, anul trecut, acesta ispășind fracția de pedeapsă prevăzută de Codul Penal pentru a putea cere eliberarea condiționată. 

Bărbatul a fost arestat preventiv, luni, pentru 30 de zile, pentru tentativă de omor. 

Newsweek România a cerut puncte de vedere atât Inspectoratului Județean de Poliție Mehedinți, cât și Protecției Copilului Mehedinți, pentru a vedea de ce copila a fost lăsată în familie, în contextul în care reclamase un viol și era în pericol.

Citește și: Cum a fost posibil ca un criminal în serie să fie liber și să-i dea foc unei fete pe care o violase

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te