La data de 23 septembrie 1993 Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat Rezoluţia nr. 47/237 prin care ziua de 15 mai se declară “Ziua Internaţională a familiei”.
Citește și: Vor fi înghețate pensiile, chiar înainte de recalculare? Veste proastă pentru pensionari, dată de UE
Citește și: OFICIAL Guvernul anunță un nou sprijin pentru pensionari. Ce se întâmplă cu 5.000.000 de pensii?
În anul 1994, Guvernul României decide marcarea acestui eveniment internaţional prin sărbătorirea la 15 mai a «Zilei Familiei Române».
Autoritățile locale pot organiza un eveniment prin care să premieze persoanele vârstnice din comunitate.
Cum pot primi pensionarii 1000 de lei în plus la pensie de la primărie? Există o singură condiție
Spre exemplu, în data de 7 mai 2003, pentru a marca acest eveniment, Consiliul Local al Municipiului Iaşi adoptă Hotărârea nr. 236/2003 prin care hotărăşte acordarea, într-un cadru festiv, a unei diplome de onoare şi a unui premiu fiecărei familii din Iaşi care a împlinit 50 de ani de căsnicie.
De asemenea, se pot oferi anumiți bani cuplurilor care împlinesc 50 de ani de la căsătorie. Sumele pot varia între 500 și 1000 de lei, în funcție de cum decide Consiliul Local.
Citește și: În ce condiții pensionarii pot cumpăra medicamente cu CARDUL de ALIMENTE? Se poate aplica din iunie
Citește și: De ce românii pensionați înainte de 2001 iau pensie mai mică la recalculare? E vorba de sute de lei
Citește și: 1.950 lei pensie după 27 ani munciți în România și 7 ani în Italia. La recalculare ia mai puțin
Primăria Municipiului Constanța îi celebrează pe cei care au împlinit 80, 90, 100 de ani și pe cei care sărbătoresc 50 de ani de căsătorie.
„Primăria Constanța le oferă locuitorilor ei care au împlinit aceste venerabile vârste următoarele sume: 300 de lei seniorilor trecuți de 80 de ani, 500 de lei celor de 90 de ani, 1.000 de lei celor care au împlinit 100 de ani și 300 de lei pentru cei care au petrecut împreună peste jumătate de secol“ - au precizat reprezentanții Primăriei Constanța.
Acte necesare pentru a intra în posesia banilor: o cerere tip, certificatul de căsătorie și actele de identitate ale soților.
Citește și: Calendarul creșterii pensiilor 2024. Când începe recalcularea? Când vor crește pensiile cu 40%?
Șeful Casei de Pensii anunță o nouă creștere de pensii. Cine sunt pensionarii care o primesc?
Recalcularea pensiilor se va face până la 1 septembrie. Pensiile mărite vor fi virate în luna septebrie. 3.000.000 de pensionari se așteaptă la pensiei cu 40% mai mari, în medie.
Restul de 2.000.000 de pensionari vor rămâne cu pensia pe care o primesc în acest moment. Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, vine cu o veste foarte bună pentru pensionari. Ei vor putea beneficia de o nouă creștere a pensiilor după recalcularea de la 1 septembrie.
Citește și: Ce pensie iau la recalculare pensionarii care au lucrat 25-30 de ani? Unii iau 2.200 lei mai puțin
Citește și: OFICIAL Grevă la Poștă. Pensia vine cu întârziere în aprilie dacă guvernul nu plătește 70.000000 lei
Cu o condiție. Ca pensionarii să poată face dovada că au primit sporuri cu caracter nepermanent. Acestea pot fi sporuri de noapte, pentru că au lucrat în weekend, dacă au fost detașați etc.
”Legea spune foarte clar că în șase luni de la data intrării în vigoare noi trebuie să luăm în calcul aceste sporuri cu caracter nepermanent.
Așa cum am spus, o parte din ele sunt deja în dosare și noi le facem automat, pentru ceilalți așteptăm ca după data de 1 septembrie să le depună la Casele teritoriale de Pensii unde își iau domiciliul.
Banii aceștia au fost prinși în buget odată cu adoptarea bugetului, la sfârșitul anului trecut, este vorba pentru anul acesta de 25 de miliarde în plus față de anul trecut, strict pentru acest proces de recalculare cât și pentru indexarea de la 1 ianuarie cu 13,8%, avem acești bani în Bucegi, oamenii vor primi integral drepturile cuvenite în urma recalculării”, a mai spus Daniel Baciu.
Problema este că este, uneori, dificil să mai faci dovada că ai avut ore suplimentare sau sporuri. Unele firme la care a lucrat respectiva persoană s-au desființat, iar ITM refuză, adesea, să ofere documente. De la ITM poți obține documente aproape exclusiv prin decizie judecătorească obținută în instanță. Asta înseamnă bani și nu o poți obține în 6 luni.