Recalcularea ar trebui să se încheie la data de 1 septembrie 2024. Până atunci toate pensiile vor fi reclaculate.
Citește și: OFICIAL Guvernul anunță un nou sprijin pentru pensionari. Ce se întâmplă cu 5.000.000 de pensii?
Citește și: OFICIAL Cum pot primi pensionarii 1000 de lei în plus la pensie ? Exista o singură condiție
Citește și: 2.000.000 pensionari din România, invidioși pe bulgari care vor avea o creștere mai mare de pensie
Citește și: 1.950 lei pensie după 27 ani munciți în România și 7 ani în Italia. La recalculare ia mai puțin
Citește și: În ce condiții pensionarii pot cumpăra medicamente cu CARDUL de ALIMENTE? Se poate aplica din iunie
Pensia mărită, după recalculare, vine în septembrie. 3.000.000 de pensionari vor lua o pensie mărită, în medie, cu 40%. Retul de 2.000.000 de pensionari nu primesc niciun leu în plus la pensie și rămân cu pensia de azi.
De ce românii pensionați înainte de 2001 iau pensie mai mică la recalculare? E vorba de sute de lei
Recalcularea face o uriașă nedreptate pensionarilor care s-au pensionat înainte de anul 2001. Aceștia vor lua o pensie mai mică raportat la anii lucrați și la sumele de bani pe care le-au câștigat.
Newsweek a scrios că, înainte de 1989, s-a muncit mult mai mult decât după Revoluție. Acest lucru este recunoscut chiar în noua lege a pensiilor.
Aveți toate detaliile în LINK de mai jos:
Citește și: Pensionarii cer ca sâmbătele muncite să se adune la anii de vechime. Ce zice noua lege a pensiilor?
Astfel, pensionarilor care au ieșit la pensie înainte de 2001 nu li se iau în calcul toate veniturile la recalcularea din 1 septembrie.
Newsweek a scris că una din cele mai mari probleme din legea pensiilor este aceea că pensionarii pensionați înainte de 2001 vor trebui să facă dovada că au muncit ore suplimentare, în weekenduri, noaptea, peste program.
Pentru a face rost de aceste dovezi că au muncit suplimentar, că au avut sporuri etc, pensionarii trebuie să se ducă la firma unde au muncit ca să le obțină.
Dacă firma nu mai există, trebuie să meargă fie la Arhivele statului, fie la primăria de care aparținea firma la care au lucrat (mai ales în cazul pensionarilor agricultori).
Citește despre ce adeverințele trebuie depuse și cum trebuie completate în LINK mai jos
Pensionarii au termen între 1 septembrie și 1 martie 2025 să aducă aceste adeverințe că au făcut ore suplimentare, că au lucat sporuri, prime și au muncit sâmbăta. Pe baza lor, li se va recalcula pensia a doua oară și vor obține o pensie mai mare și cu sute de lei.
De ce pensionarii pensionați înainte de 2001 trebuie să depună noi adeverințe?
Până în 1977, CAS s-a plătit pe salariul brut din statul de plată, care cuprindea salariul pentru orele lucrate în regie, salariul realizat în acord individual, sporurile cu caracter permanent - de vechime, condiții grele, sporurile cu caracter nepermanent adică sporul de noapte sau în sărbători. Pe același prinjcipiu s-a mers între 1990 și 2001.
Între 1977-1990, s-a trecut de la salariul brut la salariul net (prin scăderea din salariul brut a CAS-ului și impozitului aferente). În statul de plata nu mai apar acele rețineri, plata făcânduse de către angajator. Pentru aceasta perioada ar fi necesare precizări despre modul cum se face calculul pensiei de la instituțiile statului pentru ca pensionarii sa nu fie purtați pe drumuri.
Din anul 2021 nu mai e necesară nicio adeverință de la angajator.
Citește și: 1.950 lei pensie după 27 ani munciți în România și 7 ani în Italia. La recalculare ia mai puțin