Coaliția USRPLUS-PNL nu s-a pus de acord pe comasarea CM cu Avocatul Poporului

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 19.03.2021 - 15:59
Iulian Bulai (USR) lucrează la o inițiativă prin care Consiliul de Monitorizare ar fi comasat cu Avocatul Poporului. ONG-urile se opun, cerând depolitizarea, nu desființarea CM. Sursă imagine: Facebook

Posibila comasare a Consiliului de Monitorizare cu Avocatul Poporului este, momentan, doar la nivel de analiză, a declarat deputatul USR Iulian Bulai, pentru Newsweek, care a admis că inițiativa îi aparține. PNL spune, pe surse, că nu a știut despre proiect.

SHARE

Discuția despre posibila comasare a Consiliului de Monitorizare, cunoscut mai mult prin lipsa de activitate și faptul că a fost acaparat de PSD aproape patru ani, cu Avocatul Poporului, a stârnit un val de indignare în rândul activiștilor pentru persoanele cu dizabilități.

Deputatul USR Iulian Bulai a confirmat, pentru Newsweek România, că inițiativa îi aparține, dar a adăugat că „încă nu s-a luat o decizie, este în analiză proiectul”. De cealaltă parte, PNL, partener de coaliție al USR-PLUS, spune că nu a știut despre această inițiativă, au declarat surse politice pentru Newsweek România.

Iulian Bulai: Consiliul de Monitorizare, „instituție care nu se justifică”

Iulian Bulai a declarat, pentru Newsweek România, despre Consiliul de Monitorizare, că, din punctul său de vedere, „eu consider că este o instituție care nu se justifică” și că, din cauză că președintele CM poate fi schimbat în fiecare an, dacă aleșii dau vot negativ raportului de activitate al instituției, instituția este vulnerabilă și poate fi prinsă din nou în jocul politic.

Întrebat dacă a discutat și cu Avocatul Poporului, Renate Weber, despre comasare, deputatul USR a confirmat, menționând că „dna Weber este dispusă să preia prin comasare această instituție, pentru că ei deja se ocupă de asta” (Avocatul Poporului are un adjunct pe problematica persoanelor cu dizabilități și poate face vizite de monitorizare, dar în spitale/secții psihiatrice; în baza Mecanismului Național de Prevenire a Torturii, n.r.). Dar este o decizie politică și în continuare sunt consultări”.

Citește și: Analiză. Renate Weber - Avocatul Poporului sau avocatul PSD?

Adjuncții lui Weber: Ionel Nicolae are o pensie specială de la MAI de peste 10.000 de lei pe lună

Iulian Bulai a mai precizat că au existat „dialoguri informale” și cu ONG-urile, el menționând și că „o altă variantă ar fi să externalizăm totul, dacă vrem binele beneficiarilor, către ONG-uri”.

Consiliul de Monitorizare este „o instituție profund nefuncțională, politizată, unde societatea civilă ar putea propune pentru un an (de președinte – conform legii de organizare a CM, ONG-urile care apără drepturile persoanelor cu dizabilități propun candidați, iar Senatul votează), dar nu există nici o garanție, prin faptul că hârtia de turnesol a arătat la ultimul vot că nu există niciodată nici o garanție într-o anumită direcție într-o anumită comisie, aici vorbim despre avizele negative pentru desființarea Secției Speciale”, a spus Iulian Bulai, care a amintit și că, în ciuda avizului negativ pe care l-a primit raportul CM, fostul vicepreședinte Gheorghe Aștileanu a fost votat din nou în aceeași funcție.

„Am toate argumentele pe masă pentru a crede că, dacă mergem așa tot înainte, serviciile respective nu vor fi în slujba beneficiarilor”, a adăugat Bulai, care a menționat că România are un număr mare de instituții care se ocupă de problematica drepturilor omului – Consiliul de Monitorizare, Avocatul Poporului, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, Institutul Român de Drepturile Omului și Agenția pentru Egalitate de Șanse între femei și bărbați- acestea fiind, în opinia deputatului, „ineficiente separat”.

Iulian Bulai a admis că, în prezent, Coaliția de guvernare lucrează la un proiect pentru comasarea IRDO și a CNCD, plecând de la un proiect pe care el l-a depus în Parlament vara trecută.

Surse PNL: Nu aveam cunoștință despre proiectul de comasare a CM cu Avocatul Poporului 

Pe de altă parte, surse parlamentare din PNL au declarat, pentru Newsweek România, că nu au cunoștință despre inițiativa care prevede dizolvarea Consiliului de Monitorizare și absorbția în Avocatul Poporului, acestea susținând că au aflat din presă despre această inițiativă și că nu o susțin.

Aceste surse au mai declarat și că „în Coaliție s-a discutat doar procedura de evaluare și revocare a Avocatului Poporului, cu termen în 31 martie”.

De altfel, joi, președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat din nou că va fi demarată procedura pentru schimbarea Renatei Weber din funcția de Avocat al Poporului, acuzând-o că „a pus în pericol viața cetățenilor”. Orban a mai susținut că dorește un AVP „fără ștampilă de partid”. În replică, Renate Weber a declarat, la Antena3, că „președintele Camerei Deputaților se joacă cu cuvintele”.

Citește și: EXCLUSIV Ex-șeful Consiliului de Monitorizare a dat în judecată Senatul: Așa am vrut eu!

Discuția despre comasarea Consiliului de Monitorizare, instituție care ar trebui să apere drepturile persoanelor cu dizabilități din centre și secții/spitale psihiatrice, cu Avocatul Poporului a stârnit un val de nemulțumire în rândul activiștilor pentru drepturile persoanelor cu dizabilități, acestea acuzând jocuri politice și cerând nu desființarea Consiliului de Monitorizare, ci depolitizarea sa.

ONG-urile se opun comasării CM cu Avocatul Poporului, spunând că astfel numirile vor rămâne doar în zona politică. Președintele Consiliului de Monitorizare ar trebui, conform legii, propus de ONG-urile cu expertiză în domeniul drepturilor persoanelor cu dizabilități, iar prin înglobarea în AVP, acest lucru nu va mai fi posibil. 

Citește aici cum arată proiectul de lege și de ce se opun ONG-urile inițiativei: EXCLUSIV Avocatul Poporului se umflă: preia Consiliul de Monitorizare. Ce prevede proiectul de lege

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te