Audieri la Senat pentru Consiliul de Monitorizare. Favorit ar fi un ex-ales PSD, apropiat de Firea

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 13.04.2021 - 14:28
Emanuel-Gabriel Botnariu ar fi preferatul Comisiei de drepturile omului pentru șefia Consiliului de Monitorizare. Sursă imagine: Facebook
Emanuel-Gabriel Botnariu ar fi preferatul Comisiei de drepturile omului pentru șefia Consiliului de Monitorizare. Sursă imagine: Facebook

Senatorii din Comisia de drepturile omului audiază, marți, candidații la șefia Consiliului de Monitorizare. Favorit ar fi fostul senator PSD Emanuel Gabriel Botnariu, pe care ex-primărița Gabriela Firea l-a numit, interimar, în 2016, în fruntea ASSMB.

SHARE

Surse convergente au declarat, pentru Newsweek România, că, la începutul anului, atunci când a fost votată respingerea raportului de activitate al Consiliului de Monitorizare, fiind astfel demis din funcție Florinel Butnaru, inginerul auto de la PSD, senatorii din Comisia de drepturile omului s-ar fi pus de acord ca în fruntea instituției să fie sprijinit Emanuel Gabriel Botnariu. 

Aceste surse ne-au mai precizat că în Comisie s-ar fi bătut palma pentru Botnariu din nou, în această dimineață, în înțelegere fiind implicați aleși PSD, UDMR și PNL. 

Newsweek România i-a contactat atât pe președintele Comisiei de drepturile omului, Constantin Bogdan Matei (PSD), cât și pe vicepreședinte, Ioan Cristina (PNL). Senatorul PSD Matei ne-a spus că este în ședință, iar senatorul PNL nu a răspuns. 

Ședința pentru audierea candidaților pentru Consiliul de Monitorizare ar trebui să înceapă la ora 15.00, în Comisia de drepturile omului din Senat. 

Citește și: VIDEO Șoșoacă, scandal în Parlament: a sunat la 112 pentru că nu i s-a permis să intre în Comisie 

Botnariu, apropiat al cuplului Firea-Pandele 

Emanuel-Gabriel Botnariu a fost numit, interimar, de Gabriela Firea, în 2016, director general al Administratiei Spitalelor si Serviciilor Medicale din Bucuresti (ASSMB). Acesta este medic, fost consilier al lui Florentin Pandele, și a fost șef al CRRN Bălăceanca și administrator - director al Societății Medicale “Sfânta cuvioasă Parascheva“ Voluntari s.r.l, unde 95% din capital este detinut de Consiliul Local Voluntari, conform CV-ului său, postat pe site-ul Senatului

Pe de altă parte, senatorul USR-PLUS Radu Mihail a declarat, pentru Newsweek România, că aleșii USR-PLUS nu vor vota o sinecură și că au cerut ca la audieri să participe presa și societatea civilă.

Până la acest moment, aceștia nu au primit un răspuns de la președintele Comisiei de drepturile omului din Senat, Radu Mihail spunând că USR-PLUS nu a discutat și nu a făcut înțelegeri cu nimeni

Din sursele Newsweek România, la discuția din iarnă ar fi participat și reprezentanți ai USR-PLUS, lucru infirmat de senatorul Radu Mihail. 

Puteți vedea candidaturile tuturor celor înscriși pentru șefia Consiliului de Monitorizare aici (în josul paginii). 

Ceilalți candidați sunt: Lazăr Virgil Gheorghe, sprijinit de Consiliul Național al Dizabilității,  Nicoleta Predescu și Roxana Damaschin-Țecu (ca vicepreședintă), sprijinite de CRJ, FONSS, Tonal și Ceva de Spus, medicii Roxana Liliana Fediuc și Claudia Elena Anghel (vicepreședintă), sprijinite de Asociația Spitalului de Psihiatrie Dr. Gh. Preda din Sibiu și Mihai Tomescu, fost președinte al Autorității Naționale pentru Persoane cu Dizabilități, sprijinit de Asociația Surzilor, Suport Mastocitoză și Alianța Națională pentru Boli Rare. Pe Emanuel Gabriel Botnariu îl sprijină Federația pentru Accesibilizarea României. 

Conform Legii 8/2016, Consiliul de monitorizare este condus de un preşedinte şi un vicepreşedinte, numiţi de Senat, cu avizul Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi a Senatului, la propunerea organizaţiilor neguvernamentale care desfăşoară programe de apărare a drepturilor persoanelor cu dizabilităţi şi a organizaţiilor neguvernamentale care reprezintă persoanele cu dizabilităţi.

Politizare la Consiliul de Monitorizare: Fostul președinte, un inginer auto, dat afară la începutul anului 

Anterior, la șefia Consiliului a fost Florinel Butnaru, fost senator PP-DD, migrat la PSD, de profesie inginer auto. Acesta a fost înlăturat din fruntea instituției la începutul acestui an, senatorii vorbind despre „neîndeplinirea activităților specifice ale proiectului de management” și „nerespectarea principiilor Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități”. Convenția privind drepturile persoanelor cu dizabilități, ratificată de România, stă la baza funcționării Consiliului de Monitorizare.

Citește mai multe aici: Șeful Consiliului de Monitorizare, care nu i-a ajutat pe cei cu dizabilități, zboară din funcție 

Newsweek România a scris despre Consiliul de Monitorizare încă de la înființare, atrăgând atenția în mod repetat că instituția, confiscată de PSD din 2017, cu șeful destituit abia în 2021, după ce raportul CM a primit un vot negativ în Senat, nu își îndeplinea atribuțiile, vizitele de monitorizare fiind făcute superficial, conform rapoartelor de monitorizare publicate pe site, iar numele și CV-urile inspectorilor erau ținute la secret.

Recent, în spațiul public s-a discutat despre un draft la care a lucrat deputatul USR Iulian Bulai, care prevedea ca CM să fie absorbită de Avocatul Poporului, propunere care a fost însă criticată în societatea civilă. 

Citește mai multe aici: EXCLUSIV Avocatul Poporului se umflă: preia Consiliul de Monitorizare. Ce prevede proiectul de lege

Coaliția USRPLUS-PNL nu s-a pus de acord pe comasarea CM cu Avocatul Poporului

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te