Covid-19. Cum își vor lua părinții zilele libere pentru supravegherea copiilor și cum vor fi plătiți

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 19.03.2020 - 13:29
Foto: Unicef
Foto: Unicef

Părinții care își supraveghează copiii de până la 12 ani vor putea să-și ia zile libere în perioada cât unitățile de învățământ sunt închise.

SHARE

Zilele libere vor fi acordate la cerere unuia dintre părinți, care va fi remunerat cu 75 la sută din salariul de bază, a stabilit Guvernul

Zilele libere se vor acorda numai după epuizarea celorlalte opțiuni prevăzute de lege în această situație, adică prin decalarea programului de muncă sau implementarea formelor de muncă flexibile.

Părintele care vrea să rămână acasă pentru supravegherea copilului va trebui să depună o cerere scrisă, precum și copii după certificatele de naștere ale copiilor și o declarație pe proprie răspundere dată de celălalt părinte, din care să rezulte că acesta nu a solicitat la locul său de muncă zilele libere, precum și că nu se află în concendiu de odihnă sau fără plată.

Nu pot beneficia de zilele libere persoanele aflate în șomaj tehnic, cele aflate în concediu pentru îngrijirea copilului, precum și angajații ai căror soți/soții nu înregistrează venituri.

În ceea ce privește plata pentru aceste zile, Guvernul a stabilit că pentru fiecare zi liberă, angajatorul acordă părintelui o indemnizație în cuantum de 75% din salariul de bază, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Indemnizația este asimilată veniturilor din salarii și supusă impozitării și plății contribuțiilor, conform Codului Fiscal.

Decontarea către angajator a sumelor necesare pentru plata indemnizației pentru zilele libere acordate părinților se va face de către ANOFM, în termen de 60 zile calendaristice de la depunerea unei cereri și a altor documente la agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene sau a municipiului București din raza în care își desfășoară activitatea angajatorul sau sucursala/punctul de lucru al acestuia. Documentele necesare decontării se depun prin poșta electronică sau  prin orice alt mijloc de comunicare agreat, în cel mult 30 zile de la data plății contribuțiilor și impozitelor aferente indemnizației.

Sumele pentru plata indemnizației vor fi decontate angajatorului din Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale, iar utilizarea acestora cu altă destinație decât plata cheltuielilor de personal atrage răspunderea penală, se mai arată în comunicatul Ministerului Muncii.

De asemenea, modificările și completările aduse Legii nr.19/2020 clarifică noțiunea de părinte și includ unele categorii care nu au fost avute în vedere, cum este persoana adultă cu handicap grav, care nu poate să-și asigure necesitățile de bază ale vieții și care necesită supraveghere permanentă. De asemenea, pentru personalul care nu poate beneficia de zilele libere acordate în condițiile Legii nr. 19/2020 se prevede acordarea unor stimulente financiare la același nivel cu indemnizația prevăzută pentru perioada zilelor libere.

OUG completează și domeniile în care zilele libere pot fi acordate numai cu acordul angajatorului, fiind menționate în plus domenii precum: comerț alimentar, producție medicamente și echipamente sanitare, distribuție carburanți.

În urma decretării stării de urgență pentru 30 de zile, s-a stabilit suspendarea cursurilor școlare în unitățile de învățământ preuniversitar.

 

 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te