Controale în centrele de plasament pentru a verifica situația minorilor sedați

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 23.03.2019 - 22:12
Protest al copiilor cu dizabilități și al părinților, după ce Guvernul Dăncilă a scos din bugetul pe 2019 indemnizațiile însoțitorilor și finanțarea centrelor pentru persoane cu dizabilități, organizat de Madalina Turza. Sursa: Facebook Madalina Turza

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat, sâmbătă după-amiaza, că va declanșa un control, împreună cu Ministerul Sănătății, pentru a verifica posibilele nereguli din centrele de protecție, unde copiii ar fi sedați cu neuroleptice, după o scrisoare deschisă a CRJ.

SHARE
Totuși, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului (ANPDCA) a susținut că medicația copiilor cu afecțiuni neuropsihice “se asigură conform prescripțiilor medicilor specialiști”.  5.400 de copii cu afecțiuni neuropsihice sunt in centrele de protecție și in grija asistenților maternali, din cei circa 30.000 de copii din sistemul de protecție, potrivit ANPDCA.
 
Dacã vor fi găsite nereguli, va fi sesizat Colegiul Medicilor din România, a precizat Budăi. 
 
“Ca urmare a unei situații semnalate public de către un ONG, potrivit căruia ar putea exista nereguli în prescrierea și administrarea de medicamente copiilor cu astfel de afecțiuni, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului din subordinea Ministerului Muncii și Justiției Sociale și Ministerul Sănătății, prin sesizarea Colegiului Medicilor din România, vor iniția un control comun, pentru a verifica aspectele semnalate. În situatia în care vor fi constatate  nereguli, Colegiul Medicilor din România va lua măsuri în consecință, fiind singura instituție acreditată să analizeze actul medical”, a anunțat ministrul, pe contul său de Facebook.
 
 
Centrul de Resurse Juridice (CRJ) a semnalat, intr-o scrisoare publică trimisă autorităților, că aproape 6.000 de copii din centrele de protecție primesc medicamente neuroleptice, iar un sfert dintre ei au fost internați într-un spital de psihiatrie cel puțin o dată, în ultimul an.

CRJ a mai acuzat că personalul din centrele de plasament folosesc medicamentele ca „substitut al nevoii de afecțiune a copiilor”. 

Recent, jurnalista Paula Herlo a arătat, într-o investigație difuzată de ProTv, că mii de copii din sistemul de protecție sunt sedați, din cauză că nu există personal suficient care să aibă grijă de ei. 

Și Newsweek România a arătat, într-o serie de articole despre sistemul de protecție, „Uciși prin grija statului”, cum sute de copii au murit în centrele de plasament, mulți dintre ei ajungând chiar să se sinucidă, pentru că se simțeau neiubiți. 

Citește și: Uciși din grija statului. 362 de copii au murit în grija statului, în cinci ani

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te