Ce au înțeles românii despre certificatul verde: „semnul fiarei”, „dictatură”, „stăpânii de afară”

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 22.10.2021 - 22:53
Așa arată secția UPU a Spitalului Bagdasar-Arseni din Capitală, plină cu pacienți COVID, săptămâna aceasta. Sursa: Inquam Photos - Octav Ganea

De la amenințări că vine Apocalipsa, până la acuzații de discriminare și teorii conspiraționiste că boala COVID-19 este o „viroză tratabilă cu medicamente” - așa arată opiniile transmise de oameni la proiectul de lege privind obligativitatea certificatului verde în spitale.

SHARE

Proiectul de lege lucrat la nivelul Ministerului Sănătății prin care se urmărea protejarea sănătății pacienților, prin introducerea obligatorie a certificatului verde (vaccinarea/testarea obligatorie din buzunarul propriu) pentru angajații din Sănătate, piloți, angajați de pe ambulanțe, în caz de refuz, acestora fiindu-le suspendat contractul de muncă, a fost depus în Parlament în urmă cu o săptămână, de un grup de senatori PNL și UDMR, după căderea Guvernului Cîțu. 

Proiectul este în prezent în comisii la Senat. Puteți consulta proiectul de lege AICI

Citește și: N-aveam 500 de morți pe zi dacă statul român îi punea cătușe lui Șoșoacă și oprea emisia Antenei 3 | Newsweek Romania

Analfabetismul funcțional și bâlbele politicienilor au ucis campania de vaccinare, crede prof. David | Newsweek Romania

Pe fondul „încurajărilor” venite din partea aleșilor și susținătorilor AUR pe rețelele de socializare, au fost înregistrate 469 de opinii la inițiativa legislativă, cele mai multe reluând diverse conspirații cunoscute deja în spațiul public. Atât parlamentarii AUR, cât și senatoarea independentă Diana Șoșoacă (exclusă din AUR), le promit alegătorilor că luptă împotriva „dictaturii sanitare” și a certificatului verde. Discursul lor este preluat și completat de conspiraționiști pro-ruși, lăudați de Sputnik (avocatul Gheorghe Piperea, Iulian Capsali, medici conspiraționiști). 

Citește și: Medicii conspiraționiști pot fi lăsați fără dreptul de a profesa. De ce Colegiul Medicilor n-o face? | Newsweek Romania

Șoșoacă, un nou derapaj: o agresează pe dr. Mahler și acuză medicii de la „Marius Nasta” de „crime” | Newsweek Romania

 

Redăm câteva opiniile trimise la proiectul de lege privind obligativitatea certificatului verde. 

  • „ Covid-19 este o viroza tratabila cu medicamente. Vaccinurile sunt ineficiente. Vaccinatii fac boala si o transmit in masura cel putin egala cu nevaccinatii. Certificatul verde este ilegal si inutil. Nu vom permite incalcarea sau modificarea Constitutiei Romaniei. Va cerem sa votati impotriva Certificatului verde. Ne unim, ne organizam, luptam!”

Citește și: FOTO Secția de Primiri Urgențe de la Bagdasar-Arseni s-a transformat într-un uriaș salon COVID | Newsweek Romania

  • „ Legea propusa implica segregare sociala si aducerea in actualitate a unor vremuri de trista amintire, transformand Romania oficial intr-un stat european apartheid, alaturi de Italia. Refuzarea dreptului de a dispune de propriul corp, dreptului la munca, dreptului la libera circulatie inseamna grave violari ale demnitatii umane. Ar diviza Romania si mai mult, legiferand categoria sub-oamenilor (Untermenschen), paria, care nu merita sa traiasca (lebensunwert). ”

Citește și: GRAFIC Diferența clară între vaccinați și nevaccinați: 1,3 decese vs 24,5 decese la 100.000 persoane | Newsweek Romania

  • „ Cine este părtaș sub orice formă (activă ori pasivă) la implementarea în fază incipientă a acestui precursor al semnului fiarei - 666, ”Va bea şi el din vinul aprinderii lui Dumnezeu, turnat neamestecat, în potirul mâniei Sale, şi se va chinui în foc şi în pucioasă, înaintea sfinţilor îngeri şi înaintea Mielului. Şi fumul chinului lor se siue în vecii vecilor. Şi nu au odihnă nici ziua nici noaptea cei ce se închină fiarei şi chipului ei şi oricine primeşte semnul numelui ei.” - (Apocalipsa 14, 10-11)”. 
  • „ Va solicitam sa nu adoptați certificatul verde, nu dorim o nouă dictatură în România,nu dorim segregarea societății,dorim să trăim liber, cu imunitate naturală,nu amenințați de arme biologice cu efecte adverse până la deces. Va rugam sa fiti responsabili cu viitorul Romaniei,pentru sănătatea copiilor nostri si a noastră. ”

Citește și: Peste 92 la sută dintre decesele din ultima săptămână, la persoane nevaccinate | Newsweek Romania

  • „ Doresc a vă anunța că eu nu sunt de acord cu introducerea vaccinării obligatorii pentru niciun cetățean al acestei țări, prin urmare nici pentru obligativitatea vaccinării a angajaților din domeniul medical sau cei ai MAI. Înțeleg necesitatea introducerii unor măsuri de siguranță în această perioadă, dar, așa cum s-a descoperit, vaccinul nu oprește transmiterea agentului patogen. Așadar, opțiunea pe care eu îmi doresc a fi luată este testarea periodică a acestor angajați (test PCR sau antigen rapid). De asemenea, așa cum vaccinul este oferit gratuit, dar plătit din banii tuturor contribuabililor, consider că și testarea să fie oferită gratuit de unitatea spitalicească sau de pompieri, jandarmi (...) El creeaza premizele unei segregari din ce in ce mai accentuate, nevaccinatii vor avea de suferit pentru un document fara valoare medicala si care nu demonstrează nimic. Drepturile garantate prin Constitutie se anuleaza irevocabil, si vor fi revolte sociale pe modelul Italia, Franta si nu cred ca isi doreste nimeni asta”. 

Citește și: Nature: Imunitatea dată de trecerea prin COVID nu durează. În maxim 17 luni scade la 50 la sută | Newsweek Romania

  • „ NU votați proiectul de lege privind vaccinarea obligatorie impicita din domeniul sanitar. Va urma apoi pentru toti angajatii; Respectati Constitutia: Constituția României: Art. 16 – Egalitatea în drepturi (1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări. (2) Nimeni nu este mai presus de lege. ”
  • „ Nu votați asemenea nenorocire de lege! Reprezentați poporul nu niște stăpâni din afară! Mersi!”. 
  • „Propunerea mea ca cetățean al acestei țări este sa nu votați obligativitatea certificatului Verde în viața socială și cred că și persoanele vaccinate ar trebui testate pt că pot infecta și pe ceilalți. multumim”. 

Citește și: GALERIE FOTO În cimitirul din Slobozia, depășit de numărul mare de decese, s-a băgat excavatorul | Newsweek Romania

 

Ce prevede proiectul de lege 

Proiectul propune ca angajații din Ministerul Sănătății, Caselor de Sănătate, din Inspectoratul General pentru Sitații de Urgență, Inspectoratul General de Aviație, angajații din laboatoarele de analize medicale, precum și angajații din spitalele publice și private să prezinte un certificat verde, adică: să fie vaccinați complet, fie să fi trecut prin boală și să poată dovedi că se află în perioada cuprinsă între ziua a 15-a și ziua a 180-a post infectare, fie să aibă un test negativ RT-PCR sau test antigen rapid negativ, plătit din buzunarul propriu.

Dacă angajații refuză să prezinte acest certificat verde, li se suspendă contractul de muncă pentru o perioadă de cel mult 30 de zile, suspendarea încetând atunci când angajații fac dovada că sunt negativi (printr-una din cele trei metode). În cazul în care persoanele din instituțiile de stat acumulează cele 30 de zile de suspendare, contractul de muncă încetează de drept. 

În cazul instituțiilor medicale private, angajatorul poate decide dacă prelungește suspendarea sau reziliază contractul de muncă.

Angajatorii vor fi, la rândul lor, controlați să respecte legea, amenzile aplicate variind între 50.000 de lei și 100.000 de lei. Controalele și amenzile sunt aplicate de Inspecția Sanitară de Stat. 

Puteți citi legea în forma propusă de senatorii PNL și UDMR AICI

Citește și: Proiectul MS privind vaccinarea/testarea obligatorie a cadrelor medicale, în Parlament. Ce prevede | Newsweek Romania

De ce certificatul verde poate fi impus în România și pentru cine va fi obligatoriu | Newsweek Romania

 

De ce vor aleșii introducerea certificatului verde: Constituția prevede responsabilitatea statului pentru asigurarea sănătății publice  

„Pentru a proteja pacienții de riscul de infectare cu SARS-CoV-2 și pentru a menține starea de sănătate a personalului medical și funcționarea la parametri adecvați a sistemului de sănătate, este necesar să fie adoptate cele mai potrivite măsuri pentru asigurarea unui mediu sigur în unitățile sanitare. 

Aceste măsuri sunt necesare având în vedere că dreptul la protecția sănătății publice, mai ales în perioada de pandemie, are o importanță majoră și trebuie abordat cu rigurozitate. Având în vedere art.34, alin.(2) - Dreptul la ocrotirea sănătății - din Constituția României care prevede obligativitatea statului de a lua măsuri pentru asigurarea sănătății publice, precum și faptul că responsabilitatea pentru asigurarea sănătății publice revine în principal Ministerului Sănătății, ținând cont de toate aspectele prezentate în prezenta expunere de motive, propunem adoptarea prezentului proiect de lege în procedură de urgență”, explică inițiatorii, în expunerea proiectului de lege. 

 

Reamintim că România se confruntă cu o criză în spitale din cauza pandemiei de coronavirus, cu peste 400 de decese zilnic și peste 1.800 de pacienți critici la terapie intensivă și spitale supraaglomerate. România a cerut ajutor extern de personal medical și medicamente. 28 de pacienți cu COVID au fost transferați în Ungaria, iar trei vor fi transferați în Polonia. 

Citește și: Joi, nici un pat ATI pentru bolnavii cu COVID. Circa 20.000 de pacienți, internați în spitale | Newsweek Romania

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te