„Imunitatea dată de trecerea prin boală este de scurtă durată. Este indicată vaccinarea, chiar dacă ați trecut prin boală”, a avertizat co-autorul studiului, Jeffrey Townsend, bio-informatician la Școala de Sănătate Publică de la Yale din New Haven, Connecticut, citat de Nature.
Cercetătorii au combinat datele pe care le aveau despre familia coronavirusurilor, SARS-CoV și MERS-CoV, care sunt endemice (adică circulă încontinuu), cu datele despre SARS-CoV-2, pentru a stabili riscul mediu de reinfectare pentru o persoană care a trecut deja prin boală.
Echipa a arătat că riscul mediu reinfectării începe de la 5 la sută la patru luni după boală și crește până la 50 la sută în 17 luni.
Sarah Cobey, biolog la Universitatea din Chicago, Illinois, a explicat că este necesar ca și persoanele trecute prin boală să facă vaccinul, pentru că datele arată că o persoană care a trecut prin boală și nu a făct vaccinul are de două ori mai multe șanse să se reinfecteze, în comparație cu o persoană care s-a și vaccinat și a făcut și boala, conform unui studiu al Centrului pentru Controlul Bolilor (Centers for Disease Control and Prevention – CDC), făcut pe cazurile din 2020 din SUA.
Una dintre necunoscutele rămase în urma studiului este cât de probabil este ca forma să fie severă în urma reinfectării.
În România, conform datelor publicate de Grupul de Comunicare Strategică, din cele 1.503.422 de cazuri de infectare cu coronavirus raportate de la începutul pandemiei, 6.369 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.
43.039 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat. În circa 92 la sută dintre decesele înregistrate săptămânal, persoanele erau nevaccinate.
Citește și: Peste 92 la sută dintre decesele din ultima săptămână, la persoane nevaccinate | Newsweek Romania