Certificatul de căsătorie nu este numai un act de iubire. ”E ca și cum aș fi stat în chirie”

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 16.08.2023 - 15:36
Certificat de căsătorie Foto: pixabay.com (imagine cu rol ilustrativ)
Certificat de căsătorie Foto: pixabay.com (imagine cu rol ilustrativ)

O femeie locuiește împreună cu partenerul ei de viață. Însă între cei doi nu există certificat de căsătorie sau un alt act legal care să ateste comuniunea, iar el are un copil din altă căsătorie. Lucrurile se pot complica dacă soțul va deceda.

SHARE
Certificatul de căsătorie este, în unele situații, mai mult decât o dovadă de iubire. Sunt oameni care refuză să își oficializeze căsătoria printr-un act considerând că le este mai bine astfel pentru că au libertate. 
 
Lucrurile se complică atunci când unul dintre soți moare și există moștenitori. Practic, cel care i-a fost ”alături la bine și la greu” fără acte, ar putea ajunge în stradă. 

Certificatul de căsătorie nu este numai un act de iubire. ”E ca și cum aș fi stat în chirie”

O femeie care a considerat, împreună cu partenerul ei de viață, că este mai ușor pentru relație să nu o oficializeze, începe să se teamă pentru siguranța ei. 
 
Astfel, a postat pe grupul Sfaturi de la avocați povestea ei, cerând soluții pentru situația în care se află. 
 
”Am o relație de aproape 10 ani și de 3 ani locuim împreună, dar nu avem acte, nu am considerat necesar. Au trecut anii, ne-am obișnuit așa, apoi m-am gândit că o relație nu depinde de un act.

Partenerul meu are un apartament, dar am hotărât să locuim la casă, așadar a cumpărat o casă care este pe numele lui. Locuind împreună mi se pare firesc să contribui și eu cu ce este necesar... Niciodată nu am fost o întreținută, așadar ambii muncim și evident că am făcut și fac tot ce este necesar și pot într-o casă.

Prietenul / partenerul meu are un copil dintr-o căsătorie anterioară, dar nu locuiește cu noi, ci în alt oraș.
Întrebarea mea este:

La un moment dat, dacă se va întâmpla ceva și evident, că asta este viața, acolo vom ajunge fie că vrem sau nu să ne gândim, eu pot avea ceva drepturi la această casă ori copilul lui poate veni și, dacă dorește, evident că vinde tot... el nedorind să se stabilească în orașul în care noi locuim.

În acest caz, evident că după atația ani, eu voi pleca, ar fi ca și când aș fi trăit într-o chirie.
Mă gândesc la acest aspect deoarece am 44 ani și viața merge înainte, iar în urmă cu puțin timp tocmai am cunoscut o asemenea situație și chiar m-a pus pe gânduri”, a scris femeia.

Citește și: Cerere în căsătorie inedită într-o maternitate din Milano. Cum a ajuns un nou-născut să fie complice

Mulți utilizatori ai grupului s-au grăbit să ofere soluții.

”Puteți face un act la notariat prin care sa aveți dreptul sa locuiți în acea casa chit dacă soțul decedează, atât timp cât veți trăi dar fără să fiți proprietara”, a propus un utilizator al grupului.

”După decesul concubinului casa revine automat copilului și va poate da afara din casa ,nu exista nici un act sa ți de a dreptul să ramai .Singurul lucru ce poate face domnul e să faceți un testament în favoarea ta ,că automat intra și copilul că așa e legea. Măcar așa vei rămâne și tu cu ceva ...

Sigur copilul v-a vinde casa dar măcar rămâi cu ceva bani . Sau vorbești cu concubinul să faceți act vânzare cumpărare cu uzufruct viager cu întreținere și atunci îți rămâne ție tot după moartea lui .și copilul nu intră deloc ,cu condiția să conservi toate chitanțele ,tot ce cumperi și faci pentru el ca justificare .

Daca nu vrea să facă nimic ,muncești degeaba în casa lui și pentru el ,după deces nu rămâi cu nimic ,mai bine muncești pentru tine și faci pentru viitor ceva sa te bucuri tu ,nu alții”, a propus un alt internaut.

De ce este important actul de căsătorie

Un alt utilizator a explicat de ce un certificat de căsătorie scutește de multe bătăi de cap în timpul vieții împreună.

”Treaba cu “nu avem acte pentru că nu ne trebuie un act să ne valideze iubirea…că nu schimbă nimic un act..etc” este foarte boemă, poetică și tot ce vrei. Dar practică nu e.

Actele nu vă influențează iubirea, da, însă vă protejează reciproc în timpul vieții sau dacă (mai degrabă când) celalalt nu mai e..Din păcate, persoanele care trăiesc în concubinaj nu beneficiază de aceleași drepturi că cele căsătorite. Aceasta este legislația și trebuie luată ca atare.

Citește și: Măritată cu fostul iubit al celei mai bune prietene, o actriță rămâne văduvă la 48 ani: „Fur inimi”

Sunt multe situații în care puteți fi dezavantajată: de ex daca partenerul dvs se îmbolnăvește și ajunge în spital, nu puteți avea acces la anumite informații sau nu puteți lua unele decizii vitale pentru/în numele lui, în cazul incapacității de muncă a unuia dintre voi nu puteți co-asigura pe celalalt, în cazul decesului nu aveți nici un drept…etc…

Ar fi util pentru dvs să vă interesați de beneficiile pe care le poate aduce acest act în viață dvs de cuplu. Vă doresc înțelepciune și viață liniștită!”, a scris acesta pe facebook. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te