CRJ: O tânără cu dizabilități din Vâlcea a fost ținută cu piciorul rupt patru luni. Replica DGASPC

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 03.12.2021 - 21:00
Tânăra din Vâlcea care ar fi avut piciorul rupt și netratat timp de patru luni. Sursa imagine: CRJ

O tânără cu dizabilități, instituționalizată într-un centru din județul Vâlcea, a fost ținută timp de patru luni cu piciorul rupt în centru, fără să fie dusă la spital, acuză CRJ. În replică, DGASPC Vâlcea susține că „beneficiara” este bine.

SHARE

Cazul tinerei de 33 de ani a fost prezentat de Centrul de Resurse Juridice (CRJ), care a trimis o scrisoare deschisă președintelui Iohannis, premierului Ciucă, ministrului Muncii, Marius Budăi, și președintei Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Florica Cherecheș, în care le-a cerut să o ajute pe tânăra G., care a stat fără ajutor medical timp de patru luni. 

Astăzi este Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități. 

De asemenea, Centrul de Resurse Juridice a depus o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bălcești și sesizări la Ministerul Muncii, ANDPD, Autoritatea Națională pentru Inspecție Socială (ANPIS) și Direcția de Asistență Socială Vâlcea. 

UPDATE 21.00: În această seară, Florica Cherecheș, președinta ANDPD, a transmis Newsweek România un punct de vedere în care spune că este „regretabil” că tinerei i s-a încălcat dreptul la imagine și că poziția în care se găsea este poziția ei anatomică. Președinta ANDPD a mai spus că în iulie „s-a constatat” că are o fractură și că a fost dusă la spital, unde i s-a pus o atelă gipsată, care i-a fost scoasă în luna septembrie. 

G. este internată în centrul de Zătreni de nouă ani, „ având la internare 20kg, așa cum are și acum, nu ca ar fi slabit 15 kg in 4 luni.... A fost abandonata la nastere si niciodata căutată de familie. (...) În centru a beneficiat de toate îngrijirile corespunzător cu complexitatea afecțiunilor ei, așa cum au recomandat medicii specialiști. În iulie, s-a constatat de personal o fractură la membrul inferior, a fost dusă la spitalul de urgență, internată și apoi externată cu atelă gipsată. În septembrie i s-a scos atela la spitalul Drăgășani.

CRJ a in trat în centru în 25.11, recomandându-se ca parteneri ANDPDCA spunand ca vor să verifice situația acestei tinere, ca urmare a unei sesizări. Directorul DGASPC spune că vizita s-a efectuat sub presiune și amenințări la adresa personalului. Regretabil este că s-a incalcat dreptul la intimitate si imagine, expunând o tânără femeie incapabilă de a se apăra, sau a refuza acest lucru, imaginea ei fiind făcută publică într-un mod care o dezavantajează profund. S-a tras de pe ea pătura pentru a i se face acele poze, având doar un scutec. Poziția în care se găsea este poziția ei anatomică, din câte am aflat, ea așa stă și medicii spun că nu pot să o ajute.

CRJ a chemat ambulanța, suspectând o nouă fractură, ei nu au vrut să o ducă la spital că au spus că nu e o urgență, dar la insistențele și se pare, amenințările CRJ, au dus-o la UPU, după care, centru a fost sunat să vină să o ducă înapoi că nu au ce să-i facă, nu era nimic acut. Totusi, pentru a verifica suspiciunile CRJ, directorul a dispus internarea fetei pentru investigații”, se arată într-un punct de vedere trimis de Florica Cherecheș, pentru Newsweek România. 

---

Contactați de Newsweek România, Florica Cherecheș, șefa ANDPD, și directorul de cabinet al ministrului Budăi ne-au transmis că vor face verificări. 

„Luăm toate punctele de vedere ca să aflăm adevărul și cei care se fac vinovați trebuie să fie sancționați. E inadmisibil ca o persoană cu dizabilități, vulnerabilă și lipsită de apărare să nu primească ajutorul de care are nevoie, mai ales când suferă”, ne-a transmis Florica Cherecheș. 

„Date fiind cele relatate, vom demara verificări cu privire la această situație”, ne-a transmis și Cristian Vasilcoiu, director de cabinet al ministrului Budăi. 

Newsweek România a cerut un punct de vedere și de la Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului Vâlcea, pe care o va publica atunci când o va primi. 

Citește și: Aleșii încearcă din nou să interzică ONG-urile în centrele pentru persoanele cu dizabilități | Newsweek Romania

Tânăra G., „nevăzătoare, legată de mâini și de picioare și cu piciorul rupt de patru luni”

În 23 noiembrie, CRJ a fost sesizat anonim că la Centrul de Îngrijire și Asistență (CIO) din Zătreni o tânără cu dizabilități intelectuale și nevăzătoare zace de patru luni cu fractură de femur, fără ca medicul centrului sau DGASPC-ul să ia măsuri. 

În 25 noiembrie, CRJ a ajuns în centru într-o vizită inopinată și „a găsit într-unul dintre dormitoarele centrului, o tânără cu malnutriţie gravă, nevăzătoare, gemând de durere, cu piciorul drept rupt din luna iulie și, cum s-a dovedit mai târziu, netratată corespunzător. Tânăra avea braţele și picioarele imobilizate și nu se poate exprima. Împotriva voinţei personalului medical aflat în centru, CRJ a solicitat la 112 un echipaj medical care să îi acorde tinerei ajutor. Echipajul UPU a informat CRJ că este nevoie ca medicul centrului din Zătreni să anunţe medicul coordonator al UPU că este o urgenţă. A fost nevoie de mai bine de o oră de discuţii între CRJ şi medicul coordonator, asistentele şi medicul centrului din Zătreni, pentru ca într-un final să fie transportată la Spitalul Municipal din Drăgăşani. În tot acest timp, directorul general al DGASPC Vâlcea, domnul Badea, îl soma pe şeful centrului Zătreni să scoată afară echipa CRJ.

Sosiţi în centru, directoarea adjunctă a DGASPC Vâlcea, doamna Jana Diaconu, şi un şef de centru din Băbeni, delegat de directorul DGASPC Vâlcea pentru a-l reprezenta, şi-au manifestat indignarea privitor la  vizita inopinată a CRJ în Zătreni, adresând aceeaşi întrebare “de unde ştie CRJ că este o urgenţă”. Câteva ore mai târziu, directoarea adjunctă ne-a transmis telefonic că tânăra a fost consultată de medicul din UPU Drăgăşani că i s-a făcut “chiar şi o ecografie” şi i s-a montat o atelă, dar că nu prezenta urgenţă medicală şi nu a fost internată în spital. Directoarea adjunctă a promis că se va ocupa personal ca tânăra să primească îngrijirile medicale corespunzătoare. Din informaţiile CRJ a reieşit că medicul din UPU e recomandat “intervenţie chirurgicală într-o secţie de ortopedie” , se arată în scrisoarea deschisă a CRJ. 

La începutul lui decembrie, tânăra tot nu era internată în spital 

În 2 decembrie, directoarea adjunctă a DGASPC Vâlcea a spus, contactată de CRJ, că tânăra încă nu fusese internată sau programată pentru operație pentru că a fost dificil cu „zilele acestea libere”, conform scrisorii citate. 

Citește și: EXCLUSIV Primul român închis pentru zădărnicirea combaterii COVID, condamnat absurd, ca în dictaturi | Newsweek Romania

CRJ acuză că directorul DGASPC Vâlcea „a vizitat centrul din Zătreni de cel puţin șapte ori în ultimele cinci luni şi i-a fost prezentat în mod direct cazul acestei tinere în suferinţă. Nu ştim care au fost măsurile dispuse de acesta. Ştim că tânăra a slăbit aproape 15 kg în patru luni”. 

„Sperăm că G. nu va avea soarta lui Valentin Câmpeanu. Pe Valentin l-am găsit cu doar câteva ore înainte să moară. Dar asta nu depinde doar de CRJ și este esențial ca toți cei cărora le adresăm acum acest apel disperat să știe că din pozițiile pe care le ocupă POT și TREBUIE să vegheze asupra ei”, a declarat Georgiana Pascu, manager de program în cadrul CRJ. 

Reamintim că România a fost condamnată la CEDO în 2014 în cauza CRJ în numele lui Valentin Câmpeanu c. România, pentru încălcarea dreptului la viața al lui Valentin, un tânăr cu dizabilități internat în Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare, seropozitiv, care a fost lăsat să moară, fără să primească tratament. 

Cel mai recent, în luna august, CRJ a sesizat ANDPDCA și Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova, în cazul a doi rezidenți vârstnici din Centrul din Călinești, care au fost bătuți și umiliți. În urma bătăilor, un vârstnic a murit. Angajatul acuzat era în noiembrie arestat preventiv. 

Citește și: Angajatul Centrului de Recuperare Neuropsihică Călineşti care a lovit mortal un pacient, reținut | Newsweek Romania

UPDATE. DGASPC Vâlcea: „Beneficiara” este bine, acum e internată în Spitalul Județean 

Contactată de Newsweek România, directoarea adjunctă a DGASPC Vâlcea, Jana Diaconu, a respins relatările CRJ din centrul din Zătreni, susținând că „beneficiara” este bine și că este internată la Spitalul Județean pentru „a se înlătura orice suspiciuni”. 

„Nu, doamnă, nu știam că a avut piciorul rupt și că nu a primit asistență medicală, beneficiara a suferit o fractură în luna iulie și a fost dusă la spital și investigată și a beneficiat de toate îngrijirile medicale pe care au considerat medicii că trebuie să le acorde. 

Newsweek: Eu am înțeles că trebuia să fie operată și nu a fost operată. 

Nu există, doamnă, așa ceva, nu știu de unde ați înțeles dvs, eu nu am astfel de informații. 

Newsweek: Deci în momentul ăsta care este starea ei?

Starea ei este bună, este internată la Spitalul Județean tocmai pentru a elimina toate aceste suspiciuni și acuzații care ni se aduc în mod nefondat, fără vreo dovadă în acest sens. 

Newsweek: Cei de la CRJ au prezentat imagini. 

Au prezentat imagini, dar din imagini, nu știu ce imagini v-au prezentat, nu reiese că era într-o stare deplorabilă sau cum afirmă dânșii. Eu vă spun că ea a fost dusă la spital, investigată, când cei de la CRJ au venit în centru unde au intrat fără să ne anunțe au solicitat ambulanța, a fost dusă la spital la Drăgășani, a fost consultată și acolo de un medic specialist, în foaia de la UPU s-a consemnat total altfel decât ce susțin cei de la CRJ - că necesita intervenție chirurgicală, dimpotrivă, noi o să dovedim cu docmente, nu cu ce au suspicionat, arătat dânșii. 

Nu este nevoie de vreo intervenție chirurgicală sau ortopedică și se recomandă control în ambulatoriu. 

Newsweek: Atunci, de ce este internată acum în spital?

Tocmai pentru a elimina aceste suspiciuni. Doamna de la CRJ m-a sunat și mi-a spus că de ce nu s-a făcut nici un demers, urma să se facă control la Drăgășani, așa cum s-a primit recomandarea de la ambulatoriu, să o vadă un medic ortoped, doamna a sunat ieri și a insistat foarte tare să o internăm din nou și pentru a elimina orice suspiciune și orice fel de acuzații, am internat-o la Spitalul Județean de Urgență Vâlcea, unde este în prezent și unde i se fac investigații și din primele discuții purtate cu medicii de acolo este în stare bună, nu necesită nici acum intervenție chirurgicală.  Cel puțin, așa ni s-a spus până la acest moment. 

La Drăgășani am fost personal la spital, nici măcar nu a fost necesară o atelă, i-au făcut analize de laborator, ecografie, după care, dovada că era într-o stare bună, s-a reîntors în centru, nu a fost nevoie să fie internată. Sunt convinsă că medicii de la Drăgășani, dacă ar fi constatat că este ceva în neregulă, ar fi oprit-o în spital. 

Newsweek: Spuneați că dvs. vorbiți pe documente. O să publicați aceste documente, anonimizate?

O să le arătăm și o să dovedim cu ele acolo unde va fi cazul, ne rezervăm și noi dreptul de a acționa în instanță, că și noi putem să sesizem și să facem acuzații la adresa doamnelor, care mi se pare că au procedat în mod tendențios. ”

 

În România trăiesc peste 16.000 de persoane cu dizabilități adulte instituționalizate. Multe dintre ele trăiesc în centre supraaglomerate, fără să aibă parte de îngrijire specializată. 
 
 
 
 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te