Austria angajează români și oferă un salariu de 4 ori mai mare decât în țară. Ce meserie se cere

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 04.08.2023 - 17:32
Șoferii de autobuz din Austria, mai bine plătiți ca în România Foto: traficmedia.ro (imagine cu rol ilustrativ)

Mulți români caută locuri de muncă în străinătate. Un șofer de autobuz în Austria, țara cu aproape 150.000 de români primește un salariu aproape dublu față de postul similar din România. Sunt însă și condiții pe care trebuie să le îndeplinească.

SHARE

Românii care nu-și găsesc locuri de muncă în țară caută în străinătate. Și nu toți au pregătirea pentru joburi de ingineri sau medici.

Unii sunt buni șoferi, de exemplu. Și chiar se găsesc locuri și pentru această meserie. În Austria, țară cu peste 150.000 de români, un post de șofer de autobuz oferă angajatului un salariu dublu față de România.

Cât câștigă un șofer de autobuz în Austria, țara cu aproape 150.000 de români. Salariul unui șofer RATB

Pe Portalul mobilității europene pentru forța de muncă a Comisiei Europene, sunt publicate mai multe locuri de muncă disponibile în țările comunitare pentru cetățenii UE.

Austria, spre exemplu, a pus la dispoziție 7 posturi de șofer de autobuz sau autocar pentru regiunea Stubaital - Tirol. Este vorba despre locuri de muncă cu normă întreagă. Se lucrează 3-5 zile/săptămână, în funcție de program.

Citește și: Cât câștigă un angajat român la Lidl în Spania în comparație cu unul din România. Diferențe enorme

O cerință specifică pentru cei care vor să conducă autobuzele austriece este să cunoască bunele maniere. De asemenea, trebuie să cunoască limba germană.

”Experiența profesională în transportul în comun constituie avantaj. De dorit cunoștințe în folosirea imprimantelor de bilete. Permis de conducere categoria D. Bune maniere, simț de răspundere, persoană de încredere și punctuală”, se arată în anunț.

Citește și: Ce se întâmplă de la 1 august cu românii care muncesc în Germania. Măsurile îi vor afecta direct

Salariul este de 2.565,59 EURO salariu minim brut lunar pentru normă întreagă. ”Salariul include plata suplimentară pentru ocupația de șofer de autobuz. Aceasta este negociabilă”, mai precizează anunțul postat pe site-ul anofm.ro.

Cât căștigă un șofer de autobuz în România

În România, un șofer de autobuz câștigă aproximativ între 2.694 lei și 7.801 lei net, în funcție de câte ore a lucrat, de sporuri de noapte, de ore suplimentare. Acest lucru înseamnă: 4687 lei brut/lună=950 euro brut/lunar până la 1.3633lei brut/lună =2,782 euro brut.

Citește și: Cât câștigă un barman, un bucătar, un medic sau un IT-ist în Spania și în România. Pot fi surprize

Majoritatea au încasat însă între 4.500 și 5.500 de lei/lună. La salariul net s-au adăugat prime și/sau sporuri. De exemplu, se adaugă și tichete de masă, care pot ajunge până la 440 de lei pe lună.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te