240.000 români iau 1.500 lei în plus la salariu în octombrie. Ce meserie au? Ce poți cumpăra

DE Catinca Doboș | Actualizat: 12.09.2024 - 13:41
240.000 români iau 1.500 lei în plus la salariu în octombrie. Ce meserie au? Ce poți cumpăra - Foto: Profimedia Images (rol ilustrativ)
240.000 români iau 1.500 lei în plus la salariu în octombrie. Ce meserie au? Ce poți cumpăra - Foto: Profimedia Images (rol ilustrativ)

240.000 români iau 1.500 lei în plus la salariu în octombrie. Ce meserie au? Ce poți cumpăra? Adrian Câciu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a dat declarații.

SHARE

240.000 români primesc 1.500 lei în plus la salariu în octombrie. Adrian Câciu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a anunţat că prima didactică se va acorda în octombrie, în cuantum de 1.500 de lei. Prima personalului nedidactic este de 500 de lei.

Citește și: Frigider nou din prima didactică. Un magazin anunță lista cu produsele ce pot fi luate de profesori

În anul şcolar/universitar 2021-2022 au fost 237.900 de profesori, educatori, învățători, și profesori universitari, potrivit datelor INS.

240.000 români iau 1.500 lei în plus la salariu în octombrie. Ce meserie au? Ce poți cumpăra?

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a anunţat că prima didactică va fi acordată în luna octombrie, în cuantum de 1.500 de lei. De asemenea, va fi acordată prima personalului nedidactic, de 500 de lei.

Citește și: Profesorii pot folosi prima didactică pentru a plăti taxele la studiile universitare până în 2024

„Pentru prima didactică, da, în luna octombrie. Deja am semnat ordinul de ministru. Aşteptăm în luna septembrie până la final să ne vină listele cu beneficiari de la Ministerul Educaţiei”, a spus Adrian Câciu.

Citește și: Profesorii își pot schimba laptopurile și telefoanele din prima didactică. Ce pot cumpăra de 1500lei

„Prima didactică se va acorda în acelaşi cuantum ca şi anul trecut, 1.500 de lei, precum şi prima pentru personalul nedidactic, în valoare de 500 de lei. La finalul lunii octombrie, beneficiarii din sistemul de educaţie vor primi aceste sume”, a mai declarat Adrian Câciu.

Ce pot cumpăra profesorii cu prima didactică?

Conform Ordonanței de urgență nr. 58/2023, prima de carieră didactică, în valoare nominală de 1.500 lei net, poate fi folosită pentru următoarele categorii principale de cheltuieli, doar pe teritoriul României:

„a) cheltuieli privind cursurile de pregătire profesională, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;

b) cheltuieli pentru echipamente IT;

c) cheltuieli privind cărti de specialitate, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;

d) un procent de până la 30% din valoarea nominală a primei de carieră didactică pentru acoperirea de nevoi didactice individuale specifice ale cadrelor didactice”, se arată în lege.

„În ceea ce privește cheltuielile cu echipamente IT, se consideră cheltuieli eligibile cheltuielile precum achiziția de laptop-uri, tablete, telefoane inteligente, ceasuri inteligente și orice alte dispozitive care se pot folosi în procesul educațional”, a transmis Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te