VIDEO Mii de persoane, la rând pe câțiva kilometri, așteaptă să se închine la moaștele Sf.Parascheva

DE Adrian Costin | Actualizat: 07.10.2023 - 18:19

9000 de persoane, așezate la un rând de câţiva kilometri, aşteaptă să se închine la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, care a fost scoasă în această dimineaţă pe esplanada din faţa Catedralei Mitropolitane din Iași. Hramul Sf. Parascheva este pe 14 octombrie.

SHARE

Aproximativ 9.000 de persoane stau, sâmbătă, la un rând de câţiva kilometri aşteptând să se închine la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, care a fost scoasă în această dimineaţă pe esplanada din faţa Catedralei Mitropolitane.

La rândul format pe străzile din spatele Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei sunt aproximativ 9.000 de persoane.

9000 de persoane, așezate pe câțiva kilometri, așteaptă să se închine la moaștele Sf. Parascheva

Potrivit organizatorilor, în primele zece ore ale pelerinajului, pe la baldachinul special amenajat în Curtea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, în care se află racla cu moaştele Sf. Cuvioase Parascheva, s-au închinat peste 17.000 de pelerini, timpul de aşteptare fiind de circa 6 ore. Sunt însă şi pelerini care au aşteptat mai bine de 20 ore, ei venind încă din cursul dimineţii de vineri cu intenţia de a fi printre primii credincioşi care să se închine la raclele sfinţilor.

În perioada 7-15 octombrie la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei din Iaşi sunt aşteptaţi să vină aproximativ 300.000 de credincioşi din ţară şi străinătate.

În preajma datei de 14 octombrie, când creştinii ortodocşi sărbătoresc hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, Iaşiul se transformă în unul dintre cele mai mari centre de pelerinaj din ţară.

Sfânta Cuvioasă Parascheva este sărbătorită în întreaga Biserică Ortodoxă Română, ea este considerată ocrotitoarea Moldovei, dar şi a celor năpăstuiţi. 

Cei mai mulţi pelerini sunt din Voluntari și au fost aduși cu 150 de autocare 

Peste 7.500 de oameni erau aşteptaţi să ajungă la Iaşi în cursul dimineţii cu 150 de autocare de la Voluntari. Primele autocare au intrat în Iaşi după ora 4.00, transportul pelerinilor de la Voluntari fiind asigurat de către Primăria din localitatea ilfoveană.

Alături de sfintele moaşte ale Ocrotitoarei Moldovei vor fi aduse anul acesta spre închinare, de la Catedrala Mitropolitană din Arkalochori (Creta), şi sfintele moaşte ale Sfântului Andrei Criteanul.

Moaştele vor fi aduse la Iaşi, miercuri seară, de la Catedrala Mitropolitană din Arkalochori, Creta. Autorităţile estimează că aproximativ 350.000 de persoane vor participa la pelerinajul religios de la Iaşi.

Potrivit reprezentanţilor Grupării de Jandarmi Mobilă Bacău, unitate care va asigura ordinea publică în perioada pelerinajului, perioada de afluenţă maximă a pelerinilor va fi 13-14 octombrie, când se estimează că vor fi permanent în culoarul de acces către raclă 50.000-60.000 de persoane, ceea ce ”va genera un şir de oameni de peste trei kilometri lungime şi un timp de aşteptare cuprins între 16 şi 20 de ore”.


Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te