România are, potrivit bilanțului de vineri, 1 mai, 12.567 de persoane care s-au infectat cu coronavirus. Dintre acestea, 4.328 au fost declarate vindecate, iar 726 au decedat.
Cifrele oficială arată că autoritățile au reușit să țină sub control epidemia de COVID-19, limitând răspândirea infecției mult sub estimările inițiale.
Dar, se poate lăuda guvernul și România că a administrat bine cea mai mare criză de sănătate din ultimul secol?
Startul a fost greoi, s-au făcut multe greșeli, au ieșit la iveală lipsurile și incompetența din sistemul de sănătate, cât și legăturile subterane între politicieni și managerii de spitale ori șefi de secție.
Sistemul s-a văzut în toată goliciunea sa.
Unul din nouă cazuri de infectare cu coronavirus s-a înregistrat în rândul personalului medical, arată o analiză publicată de Institutul de Sănătate Publică.
O mobilizare exemplară a venit din zona societății civile. Numai sectorul nonguvernamental, cu ajutorul donațiilor de la români, a dotat spitalele cu echipamente și aparatură în valoare de 14 milioane de euro și a sprijinit mii de persoane vulnerabile în toate județele.
Alte câteva zeci de miloane de euro au venit de la companiile românești.
De ce a fost nevoie de o pandemie pentru a remedia o parte dintre găurile lăsate de corupție și incompetență în sistemul sanitar?
Despre toate acestea, discutăm cu Vlad Voiculescu, la Newsweek România LIVE, de la ora 18.00.