O fetiță ce a învins leucemia a făcut ca Institutul Fundeni să aibă o nouă platformă de testare

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 27.06.2023 - 17:09
Institutul Clinic Fundeni a fost dotat cu o nouă și performantă platformă de cariotipare pentru diagnostic citogenetic al pacienților cu leucemie din România, în valoare de peste 155.000 euro Foto: NWR

Institutul Clinic Fundeni a fost dotat cu o nouă și performantă platformă de cariotipare pentru diagnostic citogenetic al pacienților cu leucemie din România, în valoare de peste 155.000 euro. Familia unei fetițe care a învins leucemia s-a implicat în strângerea fondurilor.

SHARE

Mai multe entități private (organizații, asociații și persoane fizice) și-au unit forțele pentru a strânge fondurile necesare achiziționării unui nou echipament de diagnostic citogenetic al pacienților cu leucemie din România, cu care a fost dotat Institutul Clinic Fundeni.

Platforma de testare genetică are o capacitatea ridicată de procesare, în vederea analizării și identificării anomaliilor citogenetice, ceea ce crește acuratețea de investigare a cazurilor și examinarea unui număr crescut de probe într-un timp redus.

Citește și: Oamenii de știință au găsit cauza sindromului morții subite a sugarului. Cum poate fi prevenită

O fetiță care a învins leucemia a făcut ca Institutul Fundeni să aibă o nouă platformă de testare

Inițiativa privată a pornit de la drama unei familii a cărei fetiță, Irene, a fost diagnosticată cu leucemie, părinții demarând strângerea de fonduri necesare achiziției performantului echipament În urma strângerii de fonduri exclusiv din surse private,

Citește și: Oamenii de știință au creat cu succes primul fetus sintetic din celule stem. Nu mai e nevoie de ovul

Institutul Clinic Fundeni (ICF) are astăzi un nou și mult mai performant echipament de ultimă generație pentru diagnosticarea eficientă și tratamentul cancerului hematologic, în valoare de peste 155.000 euro.

Noul echipament  „Sistem hardware & software pentru scanarea și achiziția automată a metafazelor, cariotipare și FISH”, prezentată azi la conferința de presă de la ICF, oferă informații amănunțite legate de anomaliile citogenetice, pentru ca tratamentul să poată fi adaptat riscului fiecărui pacient. 

Citește și: Vaccinul ARnM împotriva cancerului pancreatic poate încetini revenirea bolii, arată un studiu

„În ultima vreme a crescut numărul cazurilor de leucemie cu anomalii citogenetice complexe. Noul echipament ne va ajuta în identificarea si descrierea acestor anomalii, ceea ce duce la alegerea unui tratament țintit. ”, a spus Cerasela Jardan, Medic Primar Genetică Medicală de la Laboratorul de Citogenetică din cadrul Institutului Clinic Fundeni.

În vederea desfășurării optime a activității de diagnosticare și tratament al pacienților, părinții micuței Irene și-au unit forțele în scopul strângerii de fonduri în valoare de peste 155.000 de euro.

Cum s-a mobilizat familia micuței Irene

Irene, diagnosticată în 2022 cu leucemie acută mieloblastică, a reușit, datorită medicilor de la Institutul Clinic Fundeni, să învingă boala.

Pe parcursul întregii perioade în care Irene a trecut prin suferință, părinții, Arhidiaconul Mihail Bucă și Daniela Constantin, au sesizat necesitatea dotării Institutului Clinic Fundeni cu aparatură performantă, care să permită identificarea  anomaliilor citogenetice, pentru ca tratamentul să poată fi adaptat fiecărui caz în parte.

Tatăl, Arhidiaconul Mihail Bucă, slujește încă din 1997 la Catedrala Patriarhală, fiind, în același timp, fondatorul și dirijorul Grupului Psaltic „Tronos” al Patriarhiei Române.

În numele fiicei sale, a demarat public o amplă acțiune de strângere de fonduri pentru achiziționarea echipamentului medical de nouă generație necesar tuturor celor diagnosticați cu leucemie.

„Prin familia Părintelui Arhidiacon Mihail Bucă s-a făcut cunoscută multora necesitatea de a dota Institutul Clinic Fundeni cu o nouă și mult mai performantă platformă de cariotipare. Cei care au avut auzul și inima deschisă s-au alăturat și s-au angajat în acest proiect, ducându-l la bun sfârșit”, a declarat Raluca Galeriu, Președintele Asociației Amma.

„Lupta cu cancerul este foarte dură! Am venit aici în genunchi, cu o durere foarte mare, cu acest copil frumos, minunat, din cei 5 copii ai noștri. Acest copil ne-a făcut să vedem ce înseamnă viața, ce înseamnă un medic bun. Ne-am luptat pentru medic, pentru a-i face vizibili și pentru a-i ajuta prin achiziționarea acestui echipament esențial în această luptă”, a spus Arhidiacon Mihail Bucă.

Achiziția acestui echipament a fost posibilă datorită sprijinului din partea Asociaţia Amma, Apa Nova, Fundația Uti, Asociaţia Liga Legendelor, Societatea Română de Hematologie, Parohia Sf. Ioan Casian din San Antonio, Texas, Repatriot – prin Romanian Business Leaders și soții Arhid, Mihail Bucă și Daniela Constantin. 

Asociația AMMA a mijlocit strângerea de fonduri, colectând astfel suma de 157.760 euro, cu care s-a achizionat echipamentul „Sistem hardware & software pentru scanarea și achiziția automată a metafazelor, cariotipare și FISH”.

În detaliu, suma fost atinsă prin contribuțiile oferite de Irene, prin părinții săi, Arhid. Mihail Bucă și Daniela Constantin, în valoare de  42.000 de euro, Fundația UTI cu 10.000 de euro, Asociația Liga Legendelor cu 44.000, Parohia Ortodoxă „Sf. Ioan Casian” din San Antonio, Texas, cu 13.500 de dolari, Repatriot, prin Fundația Romanian Business Leaders cu 2.450 de dolari.

Acestora li s-au alăturat Apa Nova, cu 40.000 de euro și Societatea Română de Hematologie, cu 15.000 Euro.

La acest demers s-a alăturat în forță comunitatea „La primul bebe”, pentru că leucemia afectează atât adulți, cât și copii. Astfel că a fost demarată o campanie, #10anideprecizie, în urma căreia s-au strâns aproape 460.000 de euro necesari achiziționării kiturilor de analiză moleculară pentru următorii 10 ani.

Leucemia afectează un număr mare de copii, numai în Clinica de Pediatrie de la Fundeni se efectuează peste 6000 de internări pe an pentru copiii cu afecțiuni maligne și non-maligne. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te