VIDEO Compania care face inimi artificiale a primit aprobarea să le vândă în Europa

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 24.12.2020 - 17:43

Miercuri firma franceză Caramt SA a obţinut marcajul CE pentru inima sa artificială, ceea ce înseamnă că acum poate să îşi vândă produsul în Uniunea Europeană ca o punte pentru transplanturile de inimă.

SHARE

Acţiunile companiei franceze Carmat SA au înregistrat joi cea mai mare creştere din ultimii şapte ani, după ce compania a primit aprobarea de a vinde prima inimă complet artificială din Europa, transmite Bloomberg.

În jurul orei 11.29 a.m., acţiunile Carmat înregistrau o creştere de 34% la bursa de la Paris, după ce anterior au crescut cu până la 50%, cel mai mare salt înregistrat pe parcusul unei singure zile după luna mai 2013. De la începutul anului şi până în prezent, acţiunile Carmat au crescut cu 66%, cee ce conferă companiei o valoare de piaţă de aproximativ 407 milioane de euro.

Miercuri firma franceză a obţinut marcajul CE pentru inima sa artificială, ceea ce înseamnă că acum Carmat poate să îşi vândă produsul în Uniunea Europeană ca o punte pentru transplanturile de inimă.

Povestea inimii artificiale

Chirurgul cardiac francez Alain Carpentier i-a propus industriaşului Jean-Luc Lagardere dezvoltarea unui inimi artificiale în anul 1993. Lagardere a decis să pună câteva laboratoare şi ingineri de la compania sa producătoare de rachete Matra la dispoziţia lui Carpentier şi de-a lungul anilor proiectul s-a extins, inclusiv prin fuziuni, în condiţiile în care acum Matra face parte din grupul european Airbus SE. Constructorul de avioane este acum cel mai mare acţionar la Carmat, cu o participaţie de 13%, în timp ce pachetul de acţiuni deţinut de Alain Carpentier este de aproximativ 5,3%.

Carmat a avut nevoie de zece ani pentru a obţine marcajul CE, „un interval record, având în vedere complexitatea unui astfel de dispozitiv”, a declarat directorul general Stephane Piat. „Acum vom fi nevoiţi să lucrăm cu doctori şi centre medicale pentru a le oferi terapia noastră şi va trebui să căutăm pacienţi. Faza de producţie va fi una delicată”, a mai spus Piat. Acesta a adăugat că firma intenţionează să crească ritmul de producţie pentru noul dispozitiv începând din ianuarie, în condiţiile în care firma intenţionează să înceapă să vândă dispozitivul în al doilea trimestru al anului următor.

Potrivit analiştilor de la Portzamparc, inima artificială dezvoltată de Carmat are potenţialul de a deveni un produs de succes şi ar putea genera vânzări anuale în valoare de 700 milioane de euro în Europa până în 2030.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.